Namesto sklenjene verige rok so v bolnišnici postavili simbolično tablo z vpisanimi kilometri. V tednu dni so jih Pomurci zbrali nekaj več kot 2000. Foto: MMC RTV SLO
Namesto sklenjene verige rok so v bolnišnici postavili simbolično tablo z vpisanimi kilometri. V tednu dni so jih Pomurci zbrali nekaj več kot 2000. Foto: MMC RTV SLO

Pred dobrim tednom so pozvali Pomurce, da na pomembnost higiene rok opozorijo z gibanjem in tako podprejo strokovnjake, bolnike in vse, ki se v teh dneh bojujejo z novim koronavirusom, namesto sklenjenih rok pa prispevajo zbrane kilometre z opravljenimi dejavnostmi v naravi, ter tako hkrati opozorijo na pomen higiene rok in telesne dejavnosti.

Namesto sklenjene verige rok so v bolnišnici postavili simbolično tablo z vpisanimi kilometri. V tednu dni so jih Pomurci zbrali nekaj več kot 2000.

"Vsakoletne akcije vzgojno-izobraževalnih ustanov z ustvarjalnimi izdelki ob mednarodnem dnevu higiene rok tokrat žal nismo mogli izvesti. Tako je v naši ustanovi nastala ideja, da bi sklenili simbolično verigo čistih rok z gibanjem in tako opozorili na pomen čistih rok, ki je v tem času ključnega pomena. Ob tem pa podprli vse, ki se borijo z novim koronavirusom. Pred dobrim tednom smo kolege iz zdravstvenih krogov in vse Pomurce pozvali, da sodelujejo v naši akciji. In sicer tako, da pošljejo zbrane kilometre, ki jih opravijo v naravi, na elektronski naslov higiena.rok@sb-ms.si. Odziv je bil zelo dober. Tako so nam nekateri posredovali samo število opravljenih kilometrov, nekateri pa so nam poslali fotografije poti, sprehodov, celo opravljene kilometre s srfanjem na bližnji gramoznici in plezanjem v hribe smo dobili. V tednu dni smo zbrali 2260,5 kilometra. Ta številka se morda komu zdi simbolična, za nas pa je to velik dosežek, zato bomo z zbiranjem kilometrov nadaljevali. Ti prvi zbrani kilometri pa bodo od zdaj krasili tablo pri vhodu v območje bolnišnice in naj bodo na neki način spodbuda za telesno dejavnost in opomnik za dosledno upoštevanje higiene rok," je povedala diplomirana medicinska Marija Kohek iz službe za obvladovanje bolnišničnih okužb murskosoboške bolnišnice.

Več gibanja za vse generacije

'"Gibanje je poleg prehrane in ne kajenja temelj zdravega življenja. Ljudje se na splošno premalo gibljemo. Človek bi se naj dnevno gibal vsaj pol ure tako, da pospeši pulz, da se ob tem krepi tudi srce. Sleherni izmed nas pa ve, kako skrbi za telesno dejavnost. Ugotavljam, da je telesna dejavnost upadla pri vseh generacijah, od razglasitve epidemije pa je te še manj. Upam, da bo imela ta akcija pozitivni učinek na vse in da se je bodo lotili tudi v drugih slovenskih regijah," je povedal direktor splošne bolnišnice Murska Sobota, Bojan Korošec.

Pomembno dosledno umivanje rok

"Svetujemo umivanje rok s toplo tekočo vodo in milom, v zdravstvenih ustanovah pa je na prvem mestu še vedno razkuževanje. Ker se malčki v kratkem vračajo v vrtce, šolarji pa v šolske klopi, priporočam pogosto in temeljito umivanje rok s tekočo toplo vodo in milom. Poudarjam, da bo potrebna edukacija o pravilnem umivanju rok, ki otrokom zagotovo primanjkuje. Ni dovolj, da samo roke damo pod vodo na hitro, kot marsikdo to počne, pač pa si je treba roke temeljito umiti. Te navade pa bodo morali osvojiti tudi odrasli, ne samo otroci," je sklenila Marija Kohek.