Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pri storitvi brezšivne skrbi ne gre za popolno novost. Sistem je bil do zdaj plačljiv, z julijem pa je postal brezplačen, vezan na zdravstveno zavarovanje.

"Lekarniški farmacevt bo skupaj z vami pregledal zgodovino izdanih zdravil. Seznam bosta skupaj dopolnila s prehranskimi dopolnili, zdravili brez recepta in medicinskimi pripomočki," je povedala predsednica lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič.

Bolniki za storitev zaprosijo v lekarnah. Vključitev vanjo posebej priporočajo ljudem, ki hkrati jemljejo več kot 10 zdravil ali pa jemljejo več kot pet zdravil in imajo ob tem težave. Tisti, ki se bodo prijavili v ta sistem, bodo prejeli osebno kartico zdravil, kjer bodo dokumentirane vse ključne informacije. Na podlagi teh bodo bolnikom svetovali, kako jemati katera zdravila, ob morebitnih napakah pa ob soglasju bolnika tudi vzpostavili stik z njegovim osebnim zdravnikom.

V razgovorih s farmacevtom se po zatrjevanju direktorice zbornice odpravi veliko napak, ki jih pri obisku zdravnika ne zaznajo. "Prihaja do napačne uporabe zdravila, napačnega odmerjanja, uporabljajo se zdravila, za katera pravzaprav ni več indikacije," je pojasnila.

Kartico prejmejo v tiskani obliki, prav tako pa bo na voljo tudi digitalno na spletni strani zvem plus. V sistem brezšivne skrbi je za zdaj vključenih 5300 ljudi. Cilj projekta je, da bolniki prejmejo neprekinjeno farmacevtsko obravnavo, ko prehajajo med različnimi ravnmi zdravstva. Sistem je tako vezan tudi na bolnišnično oskrbo. Posebej pa opozarjajo, da morajo bolniki ob spremembi terapij in ob predpisovanju novih tablet farmacevtom v lekarnah sporočiti novosti.