Zdravstveno stanje slovenskega zdravstvenega sistema je resno in nujno potrebuje reanimacijo, menijo v NSi-ju. Na sliki predsednika Ljudmila Novak (desno) in poslanka Iva Dimic (levo) Foto: MMC RTV SLO
Zdravstveno stanje slovenskega zdravstvenega sistema je resno in nujno potrebuje reanimacijo, menijo v NSi-ju. Na sliki predsednika Ljudmila Novak (desno) in poslanka Iva Dimic (levo) Foto: MMC RTV SLO

Zdravstveno stanje slovenskega zdravstvenega sistema je resno in nujno potrebuje reanimacijo, so prepričani v stranki. A višanje prispevnih stopenj in njihova širitev na vse oblike dela, kar predlaga vlada, sta nesprejemljivi in neustrezni, je poudarila poslanka NSi-ja Iva Dimic. S tem se po njenih besedah dodatno obremenjujejo gospodarski subjekti in duši gospodarska dejavnost.

Za Dimičevo je neustrezna tudi sprememba pri pogrebninah in posmrtninah, ki naj bi po novem ostale le še kot varstveni prejemek, in ne več kot pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

"Zdravstvo si zasluži skrbno, temeljito, modro in konkretno temeljno prenovo, in to takoj," je dejala. Po njenem mnenju pomeni predlagana novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju le kozmetični popravek, gasilski ukrep, ki vnaša še večjo neenakost med državljani.

NSi: Zakon alibi za ZZZS
Kot ugotavlja Iva Dimic, se daje s predlogom zakona alibi Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da zopet ne naredi nič. Dokler namreč minister za zdravje ne spoštuje sklepov lastne vlade in od ZZZS-ja ne zahteva standardov in normativov, noben dodaten ukrep ne more biti realiziran in pravičen do vseh zavarovancev, je prepričana Iva Dimic. S predlogom se ne rešuje standardov in normativov osnovnega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja, je dodala.

V NSi-ju so sicer mnenja, da je treba "temeljito prerešetati košarico zdravstvenih pravic" in opredeliti, katere skupine prebivalstva bodo imele pokrite vse storitve iz tega naslova. Sem bi po prepričanju stranke morali soditi otroci do 18. leta starosti, osebe s posebnimi potrebami, nosečnice in kronični bolniki.

Po besedah Dimičeve bi morali tudi opredeliti, katere storitve so urgentne in jih ob znanih standardih v celoti krije obvezno zdravstveno zavarovanje, in katere storitve so nujne, a neurgentne in za katere se delež krije iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ali samoplačniško.

Iva Dimic je še poudarila, da vlada po eni strani dviguje prispevne stopnje, po drugi strani pa v proračunu za leto 2014 korenito krči sredstva, tudi za zdravstveno varstvo socialno ogroženih in najšibkejših ljudi.