Tomažu Gantarju je uspelo doseči kompromis, po katerem bodo prihranili 10 milijonov evrov na leto. Foto: BoBo
Tomažu Gantarju je uspelo doseči kompromis, po katerem bodo prihranili 10 milijonov evrov na leto. Foto: BoBo
Državljanska lista
Zaradi prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje za samostojne podjetnike je v zrak skočila Državljanska lista. Foto: BoBo

Koalicijski partnerji sta se po začetnem nasprotovanju Državljanjske liste na koncu dogovorili glede najnižje prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje za samostojne podjetnike - ta bo znašal polovico zneska, ki ga je predvideval prvotni predlog. Po prvem predlogu naj bi se namreč omenjena prispevna stopnja zvišala s 105 na 133 evrov, danes pa so se dogovorili, da je skrajna meja 125 evrov mesečno, je novinarjem pojasnil vodja poslanske skupine DL-ja Rihard Braniselj.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je po sestanku povedal, da gre le za prvi korak, a je pomembno, da je narejen. "Mislim, da je v redu za prvi korak, čaka nas še sistemski zakon, s katerim bo še veliko dela," je dodal. Pojasnil je, da bodo s kompromisom pridobili 10 milijonov evrov na leto, učinek celotnega intervencijskega zakona pa bo malo manj kot 50 milijonov evrov.

Po njegovih besedah je zdravstvo finančno v takih težavah, da je vsak dodaten denar "neko olajšanje" - predvsem v smislu morebitnega pritiska glavnega financerja, da bi še naprej zniževali cene zdravstvenih storitev, še pravi Gantar.

Braniselj sicer poudarja, da zadovoljstva "ne more biti", a so v sklopu mogočega dosegli kompromis, ki po njegovem mnenju omogoča, da samostojni podjetniki, ki upravičeno plačujejo najnižji prispevek, ostanejo v "razumnih mejah". Ugotavljajo pa, da bodo z intervencijskim zakonom zdravstveno blagajno v tem delu "napolnili tako, da ne bi smelo biti več očitkov", je dodal.

Resno in odločno za pripravo reforme
DL ob tem zahteva, da se takoj resno in odločno pristopi k pripravi reforme zdravstvenega sistema, je pojasnil Braniselj. Gantar se strinja, a je ob tem vnovič poudaril, da se glavne težave v zdravstvu nanašajo na vodenje in organizacijo javnih zdravstvenih zavodov. To pomeni zahtevo po spremembi zakona o javnih zavodih.

Kot izredno veliko oviro pri učinkovitejšem delu v zdravstvu pa je minister izpostavil plačni sistem, ki je "nestimulativen in pomeni uravnilovko". Odločitve o tem bodo morali po mnenju Gantarja sprejeti tudi na ministrstvu za notranje zadeve, pristojnem tudi za javno upravo.

Erjavec: Javno zdravstvo se ohranja
Prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec je po usklajevanjih poudaril, da so s kompromisom ohranili javno zdravstvo. Po njegovih besedah je DL razumel sporočilo, da je v tem trenutku ključnega pomena ohraniti javno zdravstvo. Če bi glede tega nastala zapora, bi obstale tudi druge reforme na zdravstvenem področju, je opozoril Erjavec.

V dobičke zavarovalnic ne morejo posegati
Gantar pa se je v izjavi za medije dotaknil tudi sredstev v sklopu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ostanejo zasebnim zavarovalnicam, in pojasnil, da se tega v sklopu zakonodaje ne da reševati, saj so to samostojne pravne osebe in v te dobičke ne morejo poseči. Tega se bodo po njegovih besedah lotili s sistemskim zakonom, ki lahko konceptualno spremeni način zavarovanja.

Minister je prepričan, da sistemske rešitve niso tako preproste in znova poudarja, da so prispevki za zdravstveno zavarovanje tematika ministrstva za finance. Po njegovih besedah od tega ministrstva še niso prejeli osnovnih smernic za področje prispevkov, je pa to temelj pri pripravi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.