Splošna bolnišnica Celje. Foto: BoBo
Splošna bolnišnica Celje. Foto: BoBo

Strokovni direktor Splošne bolnišnice (SB) Celje Radko Komadina je v torek na okoliške zdravstvene domove in koncesionarje naslovil dopis, da bo bolnišnica od junija zaradi kadrovskega stanja v urgentnem centru zagotavljala infektologa v omejenem obsegu. Med tednom bo prisoten do 18. ure, ob koncih tedna in med prazniki pa do 15. ure, je razvidno iz dopisa, ki ga je neuradno pridobila STA.

V SB-ju Celje so pojasnili, da je razlog za kadrovske težave in nezmožnost zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva velikost oddelka oziroma število in težavnost primerov, pa tudi neobvladljive napotitve v celjski urgentni center.

Trenutno zaposlujejo osem specialistov infektologije in sedem specializantov infektologije. Od osmih specialistov se jih lahko le pet vključuje v nujno zdravstveno varstvo, kar je daleč premalo, so opozorili.

Ob tem je letos en infektolog, ki je bil v bolnišnici zaposlen za 20 odstotkov, prekinil pogodbo o zaposlitvi. Z junijem pa odhaja še en specialist. Za zagotavljanje neprekinjene prisotnosti infektologa v urgentnem centru bi potrebovali dva dodatna infektologa, ki bi opravljala tudi dežurstva.

Celjska bolnišnica je okoliškim ZD-jem svetovala, naj bolnike preusmerijo na infekcijske oddelke v UKC-ja Maribor in Ljubljana

V urgentnem centru sicer več obravnav zaradi infekcijskih bolezni in respiratornih obolenj zaznavajo v zimskih mesecih. V ambulanti za infekcijsko nujno pomoč celjskega urgentnega centra so na primer junija 2023 našteli 327 primerov, julija 2023 342, avgusta 2023 pa 339 primerov. Decembra lani pa so imeli 448 primerov, januarja letos 537 primerov in februarja 433 primerov.

Kot je razvidno iz dopisa, je celjska bolnišnica okoliškim zdravstvenim domovom in koncesionarjem svetovala, naj bolnike, ki bi potrebovali nujno obravnavo infektologa, preusmerijo na infekcijski oddelek Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor oziroma na infekcijsko kliniko UKC-ja Ljubljana.

Na vprašanje, ali so o spremembah obvestili oba klinična centra, je vodstvo celjske bolnišnice odgovorilo pritrdilno. Iz UKC-ja Maribor so sporočili, da o spremembah uradno niso bili obveščeni.

Predstojnik infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je pojasnil, da je seznanjen s težavami celjske bolnišnice. "Naprošeni smo bili, da jim s svojimi zdravniki priskočimo na pomoč. Pri nas bodo posamezni zdravniki poleti lahko pokrili nekaj dni, kar pa jim težav ne bo rešilo," je navedel.

"Dogovora o pošiljanju urgentnih bolnikov z morebitno okužbo v UKC Ljubljana ni bilo in tovrstna enostranska odločitev za nas ni sprejemljiva," je ob tem opozoril.

Pojasnil je, da ljubljanska infekcijska klinika svojo urgentno ambulanto v naslednjem tednu seli v prostore nekdanjega zavoda za varstvo pri delu. Hospitalizirane bolnike pa bodo v nadaljevanju preselili v prostore na Vrazovem trgu. Zmogljivosti bodo zato okrnjene in dodatnega priliva bolnikov sistem ne bo zmogel, saj da že v trenutnih razmerah delujejo na meji.

Ob tem je Jereb sicer poudaril, da bodo tako kot doslej sprejemali bolnike iz drugih regij, ki potrebujejo terciarno obravnavo, in nudili telefonske konzultacije.

Težave tudi na žilni kirurgiji

V SB-ju Celje imajo sicer zaradi pomanjkanja zdravnikov težave z zagotavljanjem nujnega zdravstvenega varstva tudi na oddelku za žilno kirurgijo, zato bodo tudi tam primorani sprejeti podobni začasni ukrep, so napovedali.

Ob tem so poudarili, da so ukrepi na omenjenih oddelkih začasni, saj se jeseni napovedujejo vrnitve specializantov s kroženja. Do takrat pa pričakujejo, da bo kljub težavam obravnava urgentnih primerov strokovna in varna, nenujne primere pa bodo obravnavali v 24 urah.