Novi minister za zdravje bo moral pohiteti z reševanjem nakopičenih težav v primarnem zdravstvu, kjer je vrsta zdravnikov zaradi preobremenitev že napovedala odpovedi. Foto: BoBo
Novi minister za zdravje bo moral pohiteti z reševanjem nakopičenih težav v primarnem zdravstvu, kjer je vrsta zdravnikov zaradi preobremenitev že napovedala odpovedi. Foto: BoBo

Podporo Šabedru je izglasovalo 12 poslancev, dva pa sta bila proti. Glasovali so po več ur trajajočem zaslišanju, kjer so poslanci želeli konkretne odgovore glede dopolnilnega zavarovanja in reševanja primarnega zdravstva.

Šabeder, ki je dobro leto vodil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, je v predstavitvi pred poslanci poudaril, da je državljanom treba zagotoviti dostopno in kakovostno javno zdravstvo. Napovedal je sistemski pristop pri krajšanju čakalnih dob, zmanjševanje administrativnih obremenitev ter posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Napovedal je, da bo v primeru izvolitve njegov prvi korak reševanje problematike družinskih zdravnikov na tistih lokacijah, kjer so trenutno težave, torej v Nazarjah in Kranju. Nato pa se namerava seznaniti z odprtimi prioritetami in ekipo.

Dvig prispevne stopnje namesto dopolnilnega zavarovanja
Pripravljen je sodelovati z vsemi strankami in prisluhniti njihovim predlogom. Vseh prihodnjih sodelavcev na ministrstvu še ne pozna, trenutno pa se pogovarja s kandidati za državne sekretarje. "Ne bodo politično imenovani, iskali bomo strokovne kandidate," je poudaril. Ob tem je na vprašanje SDS-a kategorično zanikal, da bi se za mesto državnega sekretarja na ministrstvu pogovarjal s svetovalcem uprave veletrgovca s farmacevtskimi izdelki Salus Miho Lavričem.

Ob morebitni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo treba po njegovem mnenju zagotoviti stabilni in dolgoročni vir financiranja. Med mogočimi predlogi je Šabeder navedel dvig prispevne stopnje po načelu solidarnosti, davek na zdravstvo in davek na alkohol, tobak ter sladke pijače.

Ravno o dopolnilnem zavarovanju se je vrtel večji del razprave in vprašanj poslancev na večurnem zaslišanju. Na dodatna vprašanja, kako zagotoviti sredstva ob morebitni ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, je priznal, da "ta trenutek ne ve, kaj je najboljša rešitev". Zagotovil pa je, da ni povezan s kakšno od zavarovalnic in torej ni v koliziji interesov, pač pa se "vedno lahko odloči po najboljši in svobodni volji".

Veliko vprašanj se je dotikalo problematike družinskih zdravnikov. Po Šabedrovih besedah je prvi nujni korak, da "sedemo skupaj in najdemo rešitev". Ponovil je, da je treba povečati število specializacij in dvigniti zanimanje študentov medicine za poklic družinskega zdravnika.

Šabeder: Zemljariča ne poznam
Šabeder je v zadnjem delu več kot sedemurnega zaslišanja, ki so ga zaradi seje DZ-ja morali prekiniti dvakrat, spregovoril tudi o prijavi vodstva UKC-ja Ljubljana, ki je policiji in Komisiji za preprečevanje korupcije prijavilo poskus vplivanja na vodstvo UKC-ja pri izbiri vzdrževalca opreme, ki so ga iskali z javnim razpisom.

Dogodek se je zgodil konec januarja in so ga nemudoma prijavili pristojnim organom, je Šabeder odgovoril na očitek, da so ga prijavili šele zdaj, čeprav je prvi direktor ljubljanskega kliničnega centra Janez Zemljarič, ki naj bi klical v UKC, sam trdil, da je z UKC-jem v rednih stikih. Šabeder je še zatrdil, da Zemljariča ne pozna in ni bil z njim nikoli v stiku.

Kar pa se tiče boja proti korupciji pri nabavi opreme, Šabeder rešitev vidi v vzpostavitvi nacionalnih standardov in normativov, ki bodo veljali za vse zdravstvene zavode, po njegovem mnenju pa bo treba tudi spremeniti zakonodajo na področju javnega naročanja. Zatrdil je tudi, da so v UKC-ju vse sume korupcije prijavili ustreznim organom.

Šabeder prepričal matični odbor

Kandidat zadovoljen s podporo
Šabeder se ni mogel izogniti vprašanjem o programu otroške srčne kirurgije in Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni (NIOSB). Na vprašanje, ali bo uvedel sistemski nadzor nad delovanjem NIOSB-ja, je dejal, da se bo do tega opredelil v kratkem. "Je pa smiselno, da se na ugotovitvah, ki bi jih nadzor pokazal, vsi za vse večne čase naučimo, kaj je prav in kaj je narobe," je poudaril.

Šabedra je podprlo 12 prisotnih na odboru, proti sta bila dva, Iva Dimic iz NSi-ja in tudi Alenka Jeraj iz SDS-a sta bili po informacijah STA-ja vzdržani. Kandidat je zelo zadovoljen s podporo odbora oz. s tem, da mu je uspelo s programom in odgovori prepričati tudi poslance iz opozicije, je po zaslišanju povedal v izjavi za STA. Glasovanja DZ-ja v sredo o njegovem imenovanju ne želi prejudicirati, a verjame, da bo prejel potrebno večino.

Izčrpno zaslišanje je pospremil z besedami, da je v zdravstvu veliko odprtih tem in težav, ki so jih tudi odprli. A kot priznava, je na zaslišanju doživel prav to, kar je pričakoval. "Vem, da sedim na vročem stolčku in je veliko izzivov, ki pa jih lahko s konsenzom in dogovorom rešimo," je dejal.

Poslanci bodo o imenovanjih Šabedra za ministra za zdravje in Simona Zajca za okoljskega ministra odločali v sredo na seji DZ-ja.