Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gripa pomeni veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, majhnih otrocih, nosečnicah in ljudeh z izjemno povečano telesno težo pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo, so v priporočilih za cepljenje proti gripi poudarili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Najučinkoviteje se pred gripo po navedbah NIJZ-ja zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni in drugi) uspešnost cepljenja lahko nižja.

Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše, otroke, stare od šestih mesecev do dveh let, nosečnice ter za ljudi z izjemno povečano telesno težo. Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za tiste, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge, še posebej to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki in drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote NIJZ-ja.

Na voljo bo 185.000 odmerkov cepiva proti gripi. Za vsako sezono cepljenja se v okviru NIJZ-ja in posvetovalne skupne za cepljenje pripravi ocena potreb za cepivo proti gripi na podlagi cepljenj v preteklih sezonah in na podlagi epidemioloških razmer.

"Realizacija programa cepljenja, ki se financira iz sredstev obveznega zavarovanja, je odvisna od odziva na neobvezna cepljenja. Predvidevamo, da bo v letu 2023 za izvedbo programa potrebnih približno devet milijonov evrov, od tega približno milijon evrov za cepivo proti gripi," so sporočili z NIJZ-ja.

Nekateri zdravstveni domovi so že napovedali začetek cepljenja. Pri ZD Litija so tako na spletni strani zapisali, da bodo cepljenje proti gripi začeli 9. oktobra, v ZD Celje pa so na spletni strani zapisali, da bodo cepiti začeli v ponedeljek.