Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po podatkih ljubljanske infekcijske klinike se razmere še ne umirjajo. Večinoma imajo polno zasedena oba otroška oddelka, kjer je 17 postelj za bolnike, od tega jih je približno 65 odstotkov zasedenih zaradi okužb dihal. Upad okužb glede na izkušnje iz preteklih let pričakujejo čez približno dva meseca.

Medtem na kliniki za pediatrijo UKC Maribor opažajo, da se pojavnost dihalnih okužb pri otrocih, kar velja tako za covid-19, respiratorni sincicijski virus in za gripo, nekoliko umirja. Opažajo pa več okužb prebavil z drisko in bruhanjem, zato so oddelki tudi pri njih še vedno polno zasedeni.

Respiratornih okužb je vsako leto največ od novembra do aprila, vrh pa se praviloma pojavi v januarju ali februarju, pojasnjujejo na mariborski pediatrični kliniki. A kot opažajo, je bil to sezono vrh respiratornih okužb dosežen že v decembru 2022 oziroma vsaj upajo, da ta zima ne bo prinesla še enega navala okužb.

Na vprašanje, ali je bilo letos respiratornih okužb med otroki več zaradi zatona epidemije covida-19 in ukinitve epidemičnih ukrepov, z mariborske pediatrije odgovarjajo, da so v oktobru in novembru lani dejansko zaznali več respiratornih okužb kot pred epidemijo. "Izjema od tega pravila je bilo leto 2021, ko je po rahljanju preventivnih ukrepov prišlo do epidemije respiratornih okužb predvsem z RSV-jem že poleti."

Čeprav je bilo hospitalizacij na mariborski pediatriji zaradi hudih dihalnih okužb približno enako kot v letih pred epidemijo, so imeli precej bolj obremenjeno sprejemno ambulanto. Izredno veliko napotitev otrok so prejemali predvsem ponoči iz urgentnega centra. "Kar je bila verjetno posledica težkih epidemioloških razmer na prehospitalni ravni, tako da lahko samo posredno sklepamo, da je bilo respiratornih okužb v določenem času več kot prejšnja leta, oziroma da je v decembru 2022 hkrati prišlo do epidemije gripe, ko se še ni končala epidemija RSV-ja, ki je sicer zelo nevaren za dojenčke. Verjetno je tak sočasni in močni vrh epidemije več različnih virusov (in še streptokoknih okužb žrela) dejansko posledica neprekuževanja otrok med epidemijo covida-19 in s tem slabše naravne odpornosti."

Z okužbami dihal najpogosteje zbolevajo otroci, ki so vstopili v skupinsko varstvo v zadnjih dveh sezonah. Najbolj pa so ogroženi dojenčki pod enim letom starosti, ki so sicer v domačem varstvu, vendar imajo doma starejše sorojence, ki obiskujejo vrtec in obolevajo z okužbami dihal.

Števila respiratornih okužb – razen redkih, ki se jih da preprečiti s cepljenjem –, ki jih preboli posamezen otrok do vstopa v šolo, se dolgoročno ne da zmanjšati, pojasnjujejo na mariborski pediatriji. Lahko pa se preložijo v primernejšo starost. "To je pomembno pri dojenčkih, za katere si ne želimo, da bi zboleli za RSV-jem v prvih mesecih starosti, zato jih ne izpostavljamo prehlajenim odraslim in "sprehodom" po nakupovalnih centrih. Med vrhom epidemije RSV-ja tudi začasno izpišemo sorojence iz vrtca."

Tudi na ljubljanski infekcijski kliniki svetujejo domače varstvo za sorojence dojenčkov, ki obiskujejo vrtec, ali vsaj dojenčkov, mlajših od šestih mesecev. "Otroci, ki prebolevajo okužbo dihal, naj ostanejo v domači oskrbi in naj ne hodijo v skupinsko varstvo, dokler kašljajo, smrkajo."

Doma in v skupinskem varstvu pa priporočajo dobro higieno kašlja in umivanje rok. Na mariborski pediatriji ob tem dodajajo, da je za vrtce učinkovitost priporočil bistveno bolj vprašljiva, ker so otroci kužni, še preden zbolijo, po nekaj dneh pa ne več, čeprav še vedno kašljajo. Zato je smiselno, da v vrtec ne gredo otroci v prvih dneh prehladnega obolenja.