Minister za zdravje Tomaž Gantar in direktor ljutomerskega doma starejših občanov Tomislav Nemec. Foto: BoBo
Minister za zdravje Tomaž Gantar in direktor ljutomerskega doma starejših občanov Tomislav Nemec. Foto: BoBo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v Ljutomeru povedal, da je to rešitev, ki so si je želeli tudi v primeru začasne nastanitve oskrbovancev na Ptuju, ki bi trajala le toliko časa, dokler ne bi uredili ustreznih razmer v domu. To pa pomeni čiščenje, razkuževanje in različne cone za ločevanje oskrbovancev glede na okužbe. Direktor doma Tomislav Nemec je obljubil, da bo odločanje prepustil stroki.

"Če je to izvedljivo brez selitve, sem bolj zadovoljen jaz in tudi oskrbovanci. Vsi se zavedamo, da je vsaka selitev za starejšega človeka v bolnišnico, posebej če ne potrebuje nujnega zdravljenja, lahko še večji stres kot okužba, drugi razlog pa je, da sama okužba ni in ne more biti razlog za nastanitev v bolnišnico," je poudaril Gantar. Sicer pa je o zapletu želel slišati različna mnenja vseh strani, pri čemer je, kot je dejal, dober podatek, da so se razmere v Ljutomeru kljub vsemu, tudi po mnenju zdravstvenih delavcev, zdaj precej izboljšale in da so predlagane ukrepe vendarle začeli upoštevati.

"Ukrepe, ki so jih predlagali strokovnjaki, ki hodijo sem in vedo, kaj delajo, morajo v domu seveda spoštovati in upoštevati, in mislim, da se to zdaj dogaja," ugotavlja minister. Glede kadrov pa bo po njegovih besedah treba najti rešitve, saj samo zdravstveni delavci sosednjih ustanov tega ne bodo zmogli, ker se začenja tudi normalno delo v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Glede na ugotovitve se bodo na ministrstvu odločali o nadaljnjih korakih.

Na vprašanje, ali zaupa direktorju doma Nemcu, je Gantar odgovoril, da ni resorni minister za domove starejših, želi pa, da so oskrbovanci, okuženi in vsi drugi dobro oskrbljeni. "Želel sem razčistiti, kje so težave in da se to, kar se je, ne sme več dogajati," je dodal.

Gantar obiskal ljutomerski dom starejših
Minister za zdravje je obiskal Dom starejših občanov Ljutomer. Foto: BoBo
Minister za zdravje je obiskal Dom starejših občanov Ljutomer. Foto: BoBo

Alternativne možnosti nastanitve

Minister je še povedal, da se je po negativni izkušnji s Ptujem ponudilo kar nekaj možnosti za nastanitev, tudi v bližnjih Lenartu, Ormožu, pa v Mariboru in Sevnici. "Tistih, ki so pripravljeni pomagati, je dovolj, tu gre zdaj za strokovno odločitev, ali je to potrebno ali ne. Verjamem, da to v tem trenutku ni potrebno in da bo opravljeno vse, kar je bilo naročeno," je še dejal Gantar. Nemec je po srečanju povedal, da je ministru predstavil njihov pogled in da so v domu klinično osebje, ki zna obvladovati okužbo, prosili, naj pride in jo poskusi zajeziti.

"Zanimalo me je, kdo ne more sodelovati, kje so težave. Edino, kar smo ugotovili, je to, da so bila moja pričakovanja glede hospitalizacije najbolj bolnih nekoliko previsoka glede na to, kako to obravnava stroka. In zdaj smo se dogovorili, da se to prepušča stroki, jaz pa bom naredil vse, da bo imela vse vire, ki jih potrebuje," je poudaril Nemec.

Iz soboške bolnišnice pa so sporočili, da po dogovoru z ministrom ostajajo dejaven partner pri izvajanju postopkov in oskrbi oskrbovancev. "Vendar le, če se v celoti spoštujejo in izvajajo vsi ukrepi in vsa navodila, ki jih priporoča naše zdravstveno osebje in koordinacijska skupina," so še dodali.

Svetina: Zatajili smo v primeru solidarnosti

Novinarka TV Slovenija Cirila Sever se je popoldne po Skypu pogovarjala z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino, ki je med drugim povedal naslednje: "Paziti moramo na to, da ne bomo koga stigmatizirali. In ravno to se dogaja. Ljudi bi se radi znebili, dali bi jih povsod, razen pri nas ne, v našem okolju. Radi bi vedeli, kdo je to, koliko je star. To so zadeve, ki niso sprejemljive. Jaz sem verjel, da smo neka zrela družba, radi se tudi s tem pohvalimo. Ko pa dejansko pride do nekih situacij, ko moramo to zrelost in solidarnost pokazati, takrat nas pa zmanjka. Domovi za upokojence niso bolnišnice. V domovih za upokojence so ljudje doma. To je tako, kot če bi živeli v lastni hiši ali kje drugje in imajo isto pravico priti v bolnišnico, če potrebujejo pomoč, ne pa da so v domu in se jim tam nudi zdravstvena pomoč. Ne glede na to, kje človek zboli, kadar zboli, mora v naši državi imeti dostop do javne zdravstvene mreže. V tem primeru smo tukaj zatajili. Zatajili smo v primeru solidarnosti. Kar se pa tiče dogajanja v ptujski bolnišnici, pa moram reči, da je, milo rečeno, ta upor zdravstvenega osebja nerazumljiv in je, milo rečeno, vsaj neetičen, če ne bi raje rekel diskriminatoren."

Na Ptuju nezaželeni

Varovance naj bi sicer, kot omenjeno, po prvotnih načrtih začasno premestili v ptujsko bolnišnico, glede česar pa je poleg vodstva in zaposlenih v bolnišnici pomisleke med drugim izrazila ptujska županja Nuška Gajšek, sicer članica SD-ja. Gajškova si je zaradi tega nakopala precej kritik.

Prvak SD-ja Dejan Židan je o tem dejal, da je nesprejemljivo, če katera koli bolnišnica zavrne pomoč, ki jo potrebujejo starostniki iz katerega koli doma v Sloveniji. A je županja po njegovih navedbah povedala tudi, da bi jih bilo treba o tem obvestiti na običajen način in pripeljati zaščitno opremo. Povedala je, da so jih pripravljeni sprejeti, a jim morajo omogočiti pogoje, je dodal.

"Tudi bolnišnica se mora namreč pripraviti. Nesprejemljivo je, da bi isto dvigalo uporabljal nekdo bolan in nosečnica," je dejal. Tako bi bili v bolnišnici te bolnike po Židanovih besedah pripravljeni sprejeti, a potem "iz neke otroške trmoglavosti vlada išče drugo rešitev".

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Strokovni nadzor v domu

Zdravstveni minister je po navedbah Dnevnika v ljutomerskem domu odredil strokovni nadzor, minister za delo Janez Cigler Kralj pa je razkril, da poteka tudi nadzor zdravstvene inšpekcije. Na vprašanje, ali bo zamenjal direktorja doma Tomislava Nemca, na katerega leti več očitkov, je odgovoril, da "nikoli ne bo ravnal na podlagi mnenja ulice, govoric ali anonimk".

"Menim, da je treba v tej konkretni zadevi upoštevati obe plati zgodbe, obe sta upoštevanja vredni, imata svojo težo, v povezavi s tem obstajajo tudi pravila, predpisi in raven odgovornosti. Obveščen sem, da je v domu starejših zdravstveni inšpektorat, ki opravlja preiskavo. Šele na podlagi analiz lahko sprejmem odločitev, kako naprej," je dodal minister.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so pojasnili zaplete, o katerih je govoril minister Gantar, ko je kritiziral vodstvo ljutomerskega doma in med drugim dejal, da zdravstvene ekipe, ki so tam že sodelovale pri pomoči, ne želijo več sodelovati. Strokovni direktor soboške bolnišnice Daniel Grabar je ob ugotovitvi, da ljutomerski primer izstopa tudi po številu okuženih, sprejel svetovalno vlogo, da uredijo razmere.

"V domu je bilo preveč zaposlenih odsotnih zaradi okuženosti, prakse dela pa strokovno nesprejemljive, zato smo tja napotili dodatne zdravstvene delavce, zdravnikom na primarni ravni, ki so že bili vključeni v delo, pa so pomagali zdravniki iz bolnišnice. V Ljutomer je odšlo 14 izvajalcev zdravstvene nege, zdravniki so se vključevali glede na potrebe, vključno z zadnjim konzilijem pred dvema dnevoma, analizirali smo stanje, potrebe po hospitalizaciji stanovalcev po strokovnih merilih ni bilo," je dejal strokovni direktor bolnišnice in dodal, da se razmere v domu sicer izboljšujejo, zagotovljenih je več delavcev, predvsem pa so vpeljani ustrezni ukrepi. "Verjamemo, da smo te korake za zajezitev okužb usmerili v pravo smer in da bo razmere mogoče obvladati, če bodo vse predvidene ukrepe dosledno izvajali," je še povedal.

Zaposleni ne podpirajo vodstva doma

Medtem pa je soboški Vestnik na spletni strani objavil pismo dela zaposlenih iz doma, v katerem podpisniki trdijo, da večina zaposlenih v domu v sredo ni poslala pisma ministru Gantarju, v katerem naj bi podpirali vodstvo doma. Tako pišejo, da od vodilnih niso bili deležni spodbudnih besed in da so bili šele ob prihodu strokovnjakov seznanjeni z uporabo zaščitne opreme, saj so od vodilnih dobivali navodila, ki niso bila ustrezna.

Tudi opreme niso imeli dovolj, dodajajo v pismu. "Ko pa smo zaposleni začeli navajati težave, nam je bilo rečeno, da so psihičnega izvora. Teh političnih igric se ne gremo, mi samo želimo, da je poskrbljeno za naše stanovalce in zaposlene, trudimo se po najboljših močeh, kar pa pri vodilnih ni cenjeno in ovrednoteno," so dodali.

V ljutomerskem domu so sicer v sredo odvzeli 16 vzorcev, dodatnih pozitivnih na novi koronavirus ni bilo. Ozdraveli pa so dva varovanca in dva zaposlena. Do torka je bilo skupno okuženih 113 ljudi, od tega 83 stanovalcev, 22 zaposlenih in osem zunanjih sodelavcev, ki pomagajo v domu.

Če bodo razmere primerne, stanovalcev doma v Ljutomeru ne bo treba preseliti

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.