Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Doslej so v Sloveniji opravili 37.114 testiranj, okužbo so zaznali pri 1248 ljudeh. Med njimi je 557 moških in 691 žensk. Iz bolnišnic so do zdaj v domačo oskrbo odpustili 165 bolnikov.

Okužbe po regijah

Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 383 okuženih z novim koronavirusom, 260 iz savinjske, 126 iz jugovzhodne Slovenije, 129 iz pomurske, 107 iz podravske, 75 iz gorenjske, 45 iz koroške, 31 iz primorsko-notranjske, 28 iz zasavske, 21 iz goriške 22 iz obalno-kraške ter 12 iz posavske regije. Devet obolelih je tujih državljanov.

Širijo zdravstvene storitve, ne pa zobozdravstvenih

"Krivuljo, ki se je na začetku strmo vzpenjala, nam je uspelo obrniti in razmere stabilizirati. Spopadli smo se s težavami na različnih področjih, zdaj pa iščemo optimalne rešitve, kako začeti blažiti ukrepe. Odločitve temeljijo na izkušnjah sosednjih držav, hkrati gre za veliko previdnost ob bolezni, ki je ne poznamo dovolj dobro," je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Še vedno bo rdeča nit izogibanje tesnejšim stikom, to bo stalnica v daljšem obdobju. Morali se bomo varovati in držati razdaljo okoli dva metra, uporabljati zaščitne maske in si razkuževati roke. To bomo zahtevali tudi pri sproščanju ukrepov.

Minister Tomaž Gantar

Najprej bodo razširili nabor dostopnih zdravstvenih storitev, saj so na terenu zdravniki opažali, da so ljudje v teh tednih predolgo odlašali z obiski osebnih zdravnikov, saj so se bali okužbe ali so bili skeptični zaradi vseh omejitev. Od sobote se znova opravljajo načrtovani specialistični pregledi in posegi.

Medtem pa v zobozdravstvu še ne bo sprememb, saj je minister izpostavil, da se virus nahaja ravno v ustni votlini in zato je potrebna še večja previdnost ter boljša zaščita. Opravljajo le nujne zobozdravstvene storitve.

Omejitve se bodo sproščale postopoma

Šibke točke: domovi za starejše

Sproščanje ukrepov bo torej po njegovih besedah zelo postopno, saj bodo posledice lahko zaznavali šele po dveh ali treh tednih. Ker obolenja potekajo v valovih, bo pomemben tudi podatek o prekuženosti prebivalstva. "Vemo pa, kje so šibke točke v sistemu," je dodal minister. In to so predvsem domovi za starejše. "Ovira nas, da vsi domovi nimajo možnosti, da bi navodila ob pojavu okužbe dosledno izpolnjevali. Izrazita je tudi kadrovska stiska. Življenjska doba se je podaljšala, a imajo starejši veliko pridruženih bolezni, kar pomeni, da bi morali v preteklih letih več teže dajati zdravstveni oskrbi v domovih," je naštel.

Tako pa je novi koronavirus zdaj največ žrtev terjal prav med starejšimi v teh domovih. Večina umrlih je iz domov za starejše občane. "Pri starejši populaciji gre običajno za številne pridružene kronične bolezni, zaradi katerih lahko vsi umremo. Trenutna umrljivost se glede na podatke za pretekli dve leti bistveno ne razlikuje, po številu umrlih ne odstopamo od let 2018 in 2019. Lani je bilo celo več umrlih. Razlage so različne, tudi to, da smo druge respiratorne bolezni, za katerimi so bolehali starejši v preteklih letih, omejili. Razlogi za umiranje so se zato prevesili na covid-19, zmanjšalo pa se je umiranje zaradi gripe in drugih obolenj. A znanstvenih podatkov o tem nimam," dodaja minister.

Delež potrjenih okužb v Sloveniji najvišji pri najstarejših

Delež potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji najvišji pri starejših od 85 let.To je po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje pričakovano. "Zdravstveni sistem po eni strani najbolj zazna in registrira tiste bolnike, pri katerih je potek bolezni najtežji, saj potrebujejo zdravstveno oskrbo. Po dosedanjih izkušnjah je naraščajoča starost dejavnik tveganja za težek potek covida-19, zato potrebuje pregled, diagnostiko in sprejem v bolnišnico več starejših kot mlajših oz. otrok, kjer je potek večinoma lahek," so zapisali.

Bolnik z zelo lahkim potekom se zdravi sam, ne potrebuje zdravnika in ni testiran. Zelo podobno je pri gripi ali drugih respiratornih okužbah, so še pojasnili na NIJZ-ju.

Respiratorjev je dovolj

Sicer pa imamo po Sloveniji trenutno v bolnišnicah dovolj respiratorjev - 165, prav tako tečejo dobave še dodatnih. Tukaj skrbi po mnenju ministra za zdravje Tomaža Gantarja ni več oziroma se ta dotika vprašanja, ali imamo dovolj usposobljenega kadra za delo s temi napravami.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Maske, razkuževanje in dopust v Sloveniji

Ker bolezni covid-19 po ministrovih pojasnilih še ne poznajo dovolj, se bo trenutni način življenja podaljšal še za nekaj časa: "Morali se bomo varovati in držati razdaljo okoli dva metra, uporabljati zaščitne maske in si razkuževati roke." V trgovinah od danes ne velja več ukrep obveznega nošenja rokavic, saj je prihajalo do njihove napačne uporabe ter tudi večkratne uporabe, je pa nujno razkuževanje rok ob vstopu in izhodu, za kar morajo poskrbeti ponudniki storitve.

Minister se je dotaknil še počitnikovanja v tujini in poudaril, da je primerneje razmišljati o izrabi svojega dopusta v Sloveniji. "Kužnost pri covid-19 je večja, predstavlja potencialno nevarnost, zato je bistveno varneje bivati in delati v domačih razmerah, kjer razmere obvladujemo, sicer se bomo srečali z novimi dodatnimi ukrepi," je dodal.

V ljutomerskem domu za starejše nove okužbe

V ljutomerskem domu ozdravelih 10 stanovalcev in dva zaposlena

Po torkovem testiranju v Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer je bilo 10 testov pozitivnih, in to pri šestih stanovalcih in štirih zaposlenih iz zdravstvenega doma. Od 12 okuženih stanovalcev, ki so jih znova testirali, je bilo devet negativnih. Tako je po 14 dneh v domu ozdravelo 10 stanovalcev in dva zaposlena. V DSO-ju je bilo na testiranjih skupno 89 pozitivnih, od tega 64 stanovalcev, 20 zaposlenih in pet zaposlenih iz zdravstvenega doma.

Po presoji zdravnika v ljutomerskem zdravstvenem domu je večina obolelih stanovalcev brez večjih zdravstvenih težav, tudi okuženi zaposleni prebolevajo okužbo brez večjih zapletov. Nekoliko težji potek bolezni ugotavljajo pri nekaterih, ki so bili že prej v paliativni oskrbi ali slabšega zdravstvenega stanja ter so imeli tudi druge resne bolezni.

Delo v domu poteka normalno, uspelo jim je zagotoviti dovolj ekip. "Ves čas smo v stiku s specialisti iz Splošne bolnišnice Murska Sobota in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ter širše, vsi zaposleni v domu nosijo popolno zaščitno opremo," poudarjajo. Iz soboške bolnišnice jim je že priskočilo na pomoč 14 delavcev.

Številne medicinske sestre že več tednov zdoma

Foto: Radio Koper/web
Foto: Radio Koper/web

Del zdravstvenega osebja zaradi neposrednega dela z bolniki, ki so zboleli za covidom-19, že več tednov ne more domov. To osebje biva drugje, po začasnih nastanitvah, da ne bi morebitne okužbe neslo domov. Mariborske medicinske sestre so nameščene v Hostlu Pekarna.

"Starši so moj odhod sprejeli normalno, ker je to del mojega poklica. Tukaj sem spoznala nove prijatelje z različnih oddelkov, kar je pozitivna stran virusa," je povedala diplomirana medicinska sestra Nika Kramberger. Javnost je pozvala, naj epidemijo jemljejo resno. "Tudi sama nisem verjela, dokler nisem videla na lastne oči, da so hospitalizirani ljudje, ki so mlajši, stari kot moji starši," je dejala. Delajo v izmenah po 12 ur: 12 ur dnevno, 12 ur nočno, nato sledita dva dni počitka.

Njihovo delo obsega predvsem skrb za predihanost pljuč, saj so pri novem virusu ta najbolj prizadeta. "Delo zajema celotnega človeka in se mu moramo posvetiti res 100-odstotno tistih 12 ur, kar smo tam. Mislim, da nihče ne razmišlja sploh o ničemer drugem." V izredno veselje jim je vsak bolnik, ki ozdravi. "To zadovoljstvo odtehta ves trud, ki ga vlagaš v svoje delo," je povedala.

Aktiviranih 5475 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so po vsej Sloveniji vsak dan aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 5475 pripadnikov sil za zaščito in reševanje. Na ravni države sodelujejo štab civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.