Minister Tomaž Gantar. Foto: MMC RTV SLO
Minister Tomaž Gantar. Foto: MMC RTV SLO

"Glede Ptuja je bilo dovolj povedanega, z njimi se o tej rešitvi ne pogovarjam več. K sreči sem dobil nekaj ponudb preostalih bolnišnic in zdravstvenih domov, ki so pripravljeni v primeru potrebe te oskrbovance ali del njih sprejeti," je za TV Slovenija povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

V četrtek bo obiskal več področnih zdravstvenih domov in bolnišnic ter glede na videno sprejel odločitev.

Sorodna novica Gantar: V ptujsko bolnišnico ne bomo selili okuženih iz Ljutomera

Zapletlo se je, ker zdravstvene ekipe ne želijo več opravljati dela v ljutomerskem domu za ostarele, po ministrovih besedah zaradi nekooperativnosti vodstva.

Prav ljutomerski dom je specifičen primer, je zatrdil Gantar. Večje težave so namreč imeli v treh domovih za ostarele, v dveh so jih s pomočjo države odpravili ali omilili.

Če bi vodstvo sodelovalo, verjetno sploh ne bi bila potrebna nobena selitev, je zatrdil.

Upa, da bo resorno ministrstvo – za delo, družino in socialne zadeve – v sodelovanje zagotovilo.

Kaj se dogaja v Ljutomeru

Ljutomerski dom za ostarele. Foto: MMC RTV SLO
Ljutomerski dom za ostarele. Foto: MMC RTV SLO
Daniel Grabar. Foto: MMC RTV SLO
Daniel Grabar. Foto: MMC RTV SLO

Da se v ljutomerskem domu pojavlja nekooperativnost, je povedal strokovni direktor murskosoboške bolnišnice Daniel Grabar. "Mi smo ob koncu tedna dobili več opozoril, da se strokovno osebje težko vključuje, in celo napovedali popoln umik iz nadaljnjega sodelovanja, če ne bo zagotovljeno upoštevanje vseh navodil, ki jih dajejo."

Za obvladovanje širjenja okužb sicer selitev ni nujna, če bodo v domu le spoštovali njihova navodila, pravi Grabar.

Tomislav Nemec. Foto: MMC RTV SLO
Tomislav Nemec. Foto: MMC RTV SLO

Direktor doma Tomislav Nemec pa pravi, da so "napadi nanj" brez osnove, da je z osebjem storil vse, kar je lahko, in da s pomočjo zunanjih zdravstvenih delavcev razmere obvladujejo.

Po poročanju novinarja TV Slovenija Bojana Pečka je do zdaj ob zdravnikih pomagalo veliko strokovnjakov za nego iz vse regije, skupaj 57.

Odločitev za premestitev 40 oskrbovancev je Nemca razveselila, odpoved pa razočarala. Zakaj se je to zgodilo, bodo morali pojasnjevati na Ptuju, medtem bo dom še naprej hvaležen za kakršno koli pomoč, da bodo lahko "še na višji ravni" oskrbovali in zdravili prebivalce.

Šest tednov od razglasitve epidemije ministrstvo za zdravje še vedno ni oblikovalo enotne in strokovno utemeljene strategije za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše občane, pa opozarja Skupnost socialnih zavodov Slovenije. Nekatere bolnišnice zavračajo sprejetje obolelih iz domov, češ da niso usposobljene za varno delo s tovrstnimi bolniki, poroča TV Slovenija.

Pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Metka Lipič Baligač je ob tem pozvala, naj prevlada skrb za varovance, ne pa "politične zdrahe".

Zaradi zapleta je zamenjavo vodstva zahtevala ljutomerska županja Olga Karba. Na Facebooku je zapisala, da je nedopustno, da dom ovira delovanje zdravstvenih strokovnjakov, ki so prišli na pomoč.

Po besedah ljutomerskega podžupana Nika Miholiča, o katerih poroča STA, so na sestanku predstavniki zdravstvenih delavcev, ki pomagajo v domu dva tedna, opozarjali, da v zdajšnjih razmerah ne morejo delati. "Mi smo jih prosili, naj ostanejo in pomagajo po najboljših močeh ter da naj stroka pove, kaj je narobe, kje so nepravilnosti. Stroka je rekla ministru, da je vse narobe in da je treba nekaj radikalno spremeniti, zato je žogica zdaj na ministrstvu in na stroki. Naj torej stroka pove, če pa stroki ne verjamemo, potem pa res ne vem, komu naj še verjamemo," je dejal Miholič.

Neuspela selitev na Ptuj

Oddelek za intenzivno nego ptujske bolnišnice. Foto: MMC RTV SLO
Oddelek za intenzivno nego ptujske bolnišnice. Foto: MMC RTV SLO

Resorni minister Gantar je sprva nameraval 40 okuženih – a relativno zdravih, asimptomatičnih – začasno preseliti v ptujsko bolnišnico, a si je po odporu tamkajšnjega okolja premislil. V torek je celo dejal, da ga je sram za kolege, ki ne želijo pomagati ljudem v domu starejših občanov.

Anica Užmah, direktorica ptujske bolnišnice. Foto: MMC RTV SLO
Anica Užmah, direktorica ptujske bolnišnice. Foto: MMC RTV SLO

Direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah je v svoj bran povedala naslednje: "V Splošni bolnišnici Ptuj sklepa o premestitvi 40 oskrbovancev, pozitivnih na covid-19, v bolnišnico Ptuj nismo preklicali oziroma ga nismo niti zavrnili. Dejansko je ministrstvo sprejelo odločitev in pozno zvečer sporočilo, da selitve v bolnišnico ne bo."

Za TV Slovenija je povedala, da je oddelek bolnišnice še vedno pripravljen na sprejem 40 okuženih, a dodala: "Vendarle smo majhna bolnišnica in je dejansko 40 bolnikov – tako kot smo povedali tudi na sestanku – za našo bolnišnico velik zalogaj in nihče nam ne more dati zagotovila, da se nam čez en teden ne bi porušila kadrovska shema."

Zaradi zadnjega dogajanja sicer ne pričakuje nagajanja pri projektu dolgo pričakovane gradnje urgentnega centra na Ptuju, čeprav se zaveda, da je zdravstveno ministrstvo ustanovitelj vseh bolnišnic in da možnosti tudi za to obstajajo, poroča Slovenska tiskovna agencija. Kot zdaj kaže, bodo torej v ptujski bolnišnici ustavili priprave na prihod okuženih oskrbovancev, čeprav so oddelek pripravili v celoti in morali na hitro opraviti celo nekatera gradbena dela. Užmahova je dodala, da bodo zdaj normalno opravljali svoje delo, potem ko so že prejšnji teden znova zagnali tudi nenujne specialistične preglede in operacije.

Županja Nuška Gajšek se je na dogajanje odzvala tudi prek zapisa na Facebooku, v katerem je zavrnila očitke, da je Ptuj zavrnil pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Županja Nuška Gajšek se je na dogajanje odzvala tudi prek zapisa na Facebooku, v katerem je zavrnila očitke, da je Ptuj zavrnil pomoč. Foto: MMC RTV SLO

Županja kritična do načina sprejemanja odločitve

Ptujska županja Nuška Gajšek je v torek po pisanju Slovenske tiskovne agencije dejala, da se zaveda, da je za vse bolnike treba poskrbeti, ni pa bila zadovoljna s sprejemanjem odločitev čez noč in ne da bi o tem obvestili lokalno skupnost. Ker je bilo to po njenem mnenju marsikje napačno razumljeno, je zvečer na Facebooku zapisala, da Ptujčani nikoli niso in ne bodo nikogar stigmatizirali ali zavračali. Nasprotno, kdor koli bo iskal pomoč, jo bo pri njih tudi našel. "Za vse ljudi je treba poskrbeti. Niso sami krivi, da so zboleli. Vsi smo ljudje. In v tem času si je treba pomagati," je dejala, pri tem pa opozorila, da je vlada odločitev sprejela mimo vseh in kar čez noč.

Za sprejem 40 okuženih, ki sicer ne kažejo bolezenskih znakov, v mestni občini niso bili pripravljeni, kaj šele obveščeni, je opozorila županja. Ob sprejemu takega števila bolnikov je treba preigrati vse scenarije in urediti zadeve – od zagotovitve zadostnega kadra, dovolj primerne zaščitne opreme do logistike v bolnišnici in zunaj nje, pa tudi poiskati primerno nastanitev za vse tiste, ki bi skrbeli za bolnike, je dodala po pisanju STA-ja.

Koordinacija zdravniških organizacij proti selitvi vseh okuženih v bolnišnice
Da bolnišnica nikakor ni prostor za tiste brez kliničnega poteka bolezni, ki bi zahteval hospitalizacijo, ne glede na okužbo z novim koronavirusom, menijo tudi v Koordinaciji zdravniških organizacij, poroča Slovenska tiskovna agencija. Poudarili so, da mora biti vsak bolnik, ki potrebuje zdravljenje zaradi izražene katere koli bolezni, deležen ustreznega bolnišničnega zdravljenja kljub zaostrenim razmeram v bolnišnicah v času pandemije novega koronavirusa.

Tri nove okužbe

V torek so potrdili tri nove okužbe, skupno je bilo do torka v domu starejših občanov Ljutomer okuženih 113 ljudi. Od tega 83 stanovalcev, 22 zaposlenih in osem zunanjih sodelavcev, ki pomagajo v domu.

Oboleli starostniki ostajajo v domu
Zaplet s premeščanjem oskrbovancev v domu starejših v Ljutomeru

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.