Miroslav Petrovec trdno stoji za ustreznostjo testov. Foto: MMC RTV SLO
Miroslav Petrovec trdno stoji za ustreznostjo testov. Foto: MMC RTV SLO

"Kot koordinator laboratorijske diagnostike za novi koronavirus lahko mirno zatrdim, ima Slovenija na voljo enake teste, kot jih uporabljajo vse evropske države. Celo več – lahko zatrdim, da je bila Slovenija med prvimi evropskimi državami, ki je ta test imela – enake kakovosti in lastnosti, kot jih uporabljajo drugi najboljši evropski laboratoriji," je na popoldanski novinarski konferenci o aktualnih informacijah glede novega koronavirusa Petrovec odločno zavrnil vsa namigovanja, ki se v zadnjih dneh pojavljajo v javnosti.

"Imamo popoln pregled nad tem, kje se testiranja izvajajo, in izvajajo jih vrhunski strokovnjaki," je poudaril. Testiranje na vsebnost virusa SARS-CoV-2 v vzorcih zgornjih dihal (največkrat je to bris nosno-žrelnega predela) sicer izvajajo tako v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) z lokacijami v Mariboru in Ljubljani kot tudi na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo v Ljubljani (IMI).

"Zagotovili smo, da bo to testiranje na voljo 24 ur na dan za katerega koli smrtno ogroženega bolnika, ki bo imel izkazane simptome, ki bi bili združljivi z novim koronavirusom," obljublja koordinator laboratorijske diagnostike in dodaja, da bo vsak državljan, za katerega bo postavljen klinični sum na novi koronavirus, testiran s testom vrhunske kakovosti.

Največjega pomena pri preprečevanju širjenja okužbe so higienski ukrepi – umivanje rok, higiena kašlja (v robec ali rokav), zračenje prostorov. Foto: BoBo
Največjega pomena pri preprečevanju širjenja okužbe so higienski ukrepi – umivanje rok, higiena kašlja (v robec ali rokav), zračenje prostorov. Foto: BoBo

"Testirati vse prehlajene bi bilo iluzorno"

Dodaja sicer, da smo še vedno globoko v epidemiji gripe in ob tem odgovarja na očitke o (pre)malo testiranih ljudeh na okužbo s koronavirusom: "Testirati vsakega, ki v zimskem času kaže znake prehlada, je iluzorno. Ta trenutek je v Sloveniji verjetno 100.000 ljudi, ki kažejo znake prehlada. Tega ne počne nobena država in tega tudi ni mogoče izvesti. Zdravstveni sistem, kot je zdaj postavljen, bo zanesljivo odkril prvega bolnika v zelo zgodnji fazi – sploh, če bo imel hudo klinično sliko."

Kot je pojasnil, je cena enega testa trenutno 65 evrov, če se ne bodo spremenile okoliščine, ki vplivajo na ceno. "V zadnjem tednu smo bili soočeni z velikanskim dvigom cen komponent, ki se pri tem testu uporabljajo. Nekateri dobavitelji odvzemov brisov so cene povišali za trikrat," je razkril, a dodal, da imajo za prvi večji val dovolj reagentov in opreme – tako laboratorijske, odvzemne, zaščitne.

Starejši kot najbolj ranljiva populacija

Konec prejšnjega tedna so v Sloveniji sicer obravnavali dva izbruha gripe – v bolnišnici pa tudi v domu za ostarele. Zato je s tega vidika smiselno, da se maksimalno omeji vhod oseb, ki bi tej najbolj občutljivi in ranljivi populaciji lahko prinesle okužbo. "Varovanci so zaradi tega sicer najbrž res osamljeni in imajo zato težave, vendar je zanje ključno, da do njih ne pridejo ljudje, ki jim lahko prinesejo okužbe zgornjih dihal," je o sorazmernosti ukrepa omejevanja obiskov prepričana direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

"Mogoče je seveda, da je virus med nami, vendar tudi če je, so očitno znaki tako blagi, da ne povzroča težav," pa je odgovorila na novinarsko vprašanje glede morebitne prisotnosti koronavirusa v Sloveniji.

Brez strokovne podlage za bolniške odsotnosti

Veliko je tudi glede vprašanj glede odsotnosti tistih, ki so pripotovali z ogroženih območij. "Do bolniškega staleža je upravičena oseba, ki zboli. Izolira se prav tako bolna oseba, da ne bi širila bolezni, karantena se lahko odredi za zdravo osebo," je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek pojasnila, da z izjemo potnikov z japonske križarke v Sloveniji nimamo oseb v karanteni, zato s strokovnega vidika bolniški stalež ni upravičen, na kar opozarja tudi Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije (ZZZS).

"Seveda pa so navodila, da taka oseba svoje zdravstveno stanje opazuje, in če zboli, stopi v stik s svojim osebnim zdravnikom," je dodala.

Poslanci so predstavnice ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spraševali zelo različne stvari. Foto: BoBo
Poslanci so predstavnice ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spraševali zelo različne stvari. Foto: BoBo

O koronavirusu razpravljali tudi poslanci

Parlamentarni odbor za zdravstvo pa je nadaljeval sejo na temo pripravljenosti Slovenije na morebiten izbruh okužb z novim koronavirusom. Poslanci so tudi tokrat omenili vprašanja ustreznosti sprejetih preventivnih ukrepov na terenu ter obravnave oseb s sumom na okužbo ali tistih, ki so se vrnili z območij, kjer virus že imajo.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Dober teden po tem, ko je nova bolezen izbruhnila tudi v neposredni bližini Slovenije, številne poslance najbolj skrbi panika, ki je nastala tudi pri nas, je za TV Slovenija poročala Špela Lobe.

"V Mlinotestu je zmanjkalo moke v skladišču, v trgovini ni krompirja in potem se mi pogovarjamo še o zapiranju mej," je v razpravi tako opozoril poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič.

Brisi se jemljejo bolnim

Poslanka SDS-a Alenka Jeraj pa je omenila vprašanje števila testiranih na okužbo z novim koronavirusom, zakaj se preventivno ne testirajo tudi zdravi, ki so se vrnili z območij, kjer že imajo virus. "Ali ni za njihovo varnost bolje, da čim prej vedo, ali so morda bolni, in jih začnejo čim prej zdraviti," je vprašala. Kritična je bila tudi do dejstva, da so v Sloveniji do zdaj opravili komaj 200 testov na okužbo z virusom.

Direktorica NIJZ-ja Pirnatova je pojasnila, da jemanje brisov zdravemu človeku ni smiselno, negativen bris bi lahko pomenil lažno varnost in bi posameznik pozneje zbolel. "Pomembno je, da se brisi jemljejo bolnim, ki spadajo v zdravstveno obravnavo," je dodala.

Na vprašanje poslanca SD-ja Sama Bevka, ali je nevarnejša gripa ali novi koronavirus, pa je pojasnila, da je razlika med njima predvsem to, da gripo bolje poznamo, imamo učinkovito cepljenje in protivirusna zdravila. Za novi koronavirus pa tega ni. Ne glede na to, ali gre za gripo ali novi koronavirus, pa so ukrepi za preprečevanje okužbe isti ‒ izogibanje krajem, kjer je veliko ljudi, bolni, ki kašljajo in kihajo, pa naj ostanejo doma.

Sorodna novica EU oceno tveganja dvignil na "visoko"

Ravnanje v Sloveniji narekuje stroka

Poslanci so omenili tudi vprašanje, zakaj Slovenija ni po vzoru Velike Britanije za primer epidemije novega koronavirusa predvidela, da bi vse bolnike sprejemali izključno v eno bolnišnico, na primer na Kliniko Golnik.

Državna sekretarka Repar Bornškova je glede tega pojasnila, da je stroka tista, ki je opredelila, kako se bo ravnalo v Sloveniji. Tako naj bi prvih nekaj primerov sprejela infekcijska klinika.

Obolele bodo hospitalizirali ne glede na resnost okužbe, da bo tako stroka pridobila nekaj več podatkov, pozneje pa bodo hospitalizirali samo tiste z resnim potekom bolezni.

Obolele bodo po načrtu obravnavali v treh centrih (UKC Ljubljana in Maribor ter Klinika Golnik), če bo okuženih veliko, pa bodo aktivirali dodatne lokacije. "Upoštevati moramo stroko, kako bi želela biti organizirana," je dodala.

Sorodna novica Po izmenjavi ostrih besed zdravniki mirijo: "Naredili bomo vse, da pomagamo"

Brise bodo jemali v 16 mestih po državi

Povzela je tudi vse dejavnosti, ki so jih na ministrstvu izpeljali v zadnjih dneh, kmalu pa bodo objavili tudi seznam 16 kontaktnih točk s kontaktnimi osebami in telefonskimi številkami, kamor se bodo ljudje s sumom na okužbo lahko obrnili za nadaljnja navodila.

Z napovedano vzpostavitvijo 16 točk za odvzem brisa so racionalizirali uporabo zaščitne opreme in obremenitev izvajalcev na primarni ravni. Brise bodo tako jemali v zdravstvenih domovih Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Izola, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Celje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin, so sporočili z ministrstva.

Prav tako so danes vsi izvajalci na primarni ravni prejeli navodila o poti bolnika, ki meni, da bi lahko zbolel za novim koronavirusom. Državna sekretarka je poskrbela, da bodo informacije prejeli tudi vsi zdravniki koncesionarji, povezali pa so se tudi z zdravniki, ki delajo v domovih za starejše.

Že v petek so predstavniki zdravstvenih domov na sestanku na ministrstvu lahko prevzeli tudi dodatne zaloge zaščitne opreme, dogovorili so se, da bodo o stanju zalog zaščitne opreme in porabljenih testih poročali sproti, da se bodo zaloge lahko osveževale.

Testiranje zdravih oseb na novi koronavirus ni smiselno