Cepivo naj bi bilo na voljo že junija ali julija. Foto: Reuters
Cepivo naj bi bilo na voljo že junija ali julija. Foto: Reuters

Pfizer je pri objavi podatkov opozoril, da gre za uvodne ugotovitve, ki se lahko prilagodijo po obdelavi dodatnih podatkov raziskave, ki pa ni bila dovolj velika, da bi ugotovila učinkovitost zaščite pred resnimi obolenji. Strokovnjaki sicer pričakujejo, da bo učinkovitost pri tem še višja kot 80 odstotkov.

Pfizer je decembra sporočil, da ne bo zaprosil za dovoljenje za cepljenje otrok, starih od šest mesecev do pet let, z dvema odmerkoma, ker podatki raziskave niso bili spodbudni. Učinkovitost je bila prenizka in Pfizer je nadaljeval testiranje s tremi odmerki. Omenjena starostna skupina otrok za zdaj še nima dostopa do cepiva proti covidu-19.

Podjetje Moderna je ameriško Agencijo za hrano in zdravila (FDA) konec aprila zaprosilo za izredno dovoljenje za uporabo cepiva v dveh odmerkih za omenjeno starostno skupino.

Raziskava Moderne je ugotovila 51-odstotno učinkovitost pri zaščiti pred simptomatično okužbo pri otrocih, starih od šest mesecev do dve leti, in le 27-odstotno učinkovitost pri otrocih, starih od dve leti do pet let. Zaščita pred resnimi obolenji ali smrtjo je bila veliko večja.