Foto: EPA
Foto: EPA

"Pretekli teden smo sprožili klavzulo o finančnih težavah ter hkrati obvestili Evropsko komisijo in glavnega proizvajalca cepiv (Pfizer), da ne bomo več sprejemali odmerkov in da zavračamo plačevanje," je Niedzielski povedal za poljsko televizijo TVN24.

"To bo vodilo v pravni spor oziroma ta že obstaja," je dejal in pojasnil, da so pogodbe o dobavi cepiv podpisali Evropska komisija in proizvajalci cepiv, Poljska pa ni neposredna stranka v dogovoru.

Po ministrovih besedah ima Poljska 25 milijonov neporabljenih odmerkov cepiva prozi covidu-19. Naročenih pa jih ima še dodatnih od 67 do 70 milijonov. V državi je sicer polno cepljenih 51 odstotkov od 38 milijonov prebivalcev, pri čemer zanimanje za cepljenje upada.

Niedzielski je povedal, da je želela Poljska dobave cepiva razporediti čez obdobje nekaj let. "Zelo smo razočarani nad odnosom komisije in proizvajalcev," je bil kritičen. Ob tem je poudaril težak finančni položaj, v katerem se je Poljska znašla zaradi množičnega prihoda beguncev iz Ukrajine, kjer divja vojna.

Na Evropski komisiji so povedali, da so seznanjeni z zadevo. "Države članice obvezujejo pogodbe, vendar pa komisija razume težak položaj, v katerem je Poljska, in bo skušala še naprej posredovati v pogovorih med poljsko vlado in podjetjem, da bi našla pragmatično rešitev," je poudaril tiskovni predstavnik komisije Stefan De Keersmaecker.