Foto: EPA
Foto: EPA

Najboljše možnosti za to imata ustrezno prilagojeni cepivi tipa mRNK podjetij Moderna in BioNTech. Za cepivi obeh podjetij potekajo klinične študije.

EMA ob tem preučuje tudi cepiva drugih proizvajalcev, je na novinarski konferenci v Amsterdamu povedal Marco Cavaleri, ki je pri EMI pristojen za cepilno strategijo.

Kot je dodal, sta cepivi Moderne in BioNTecha v razvoju prišli najdlje. Podrobnosti o podatkih, s katerimi so doslej postregle študije, ni razkril.

Zapiranje "cepilnih vrzeli"

Cavaleri je pozval vse necepljene, naj se še pred jesenjo ali zimo s cepljenjem zaščitijo pred novim koronavirusom. "Prednostna naloga mora biti zaprtje cepilnih vrzeli," je dejal. Doslej naj bi se v celoti in s poživitvenim odmerkom cepilo le 50 odstotkov Evropejcev, medtem ko 15 odstotkov ljudi, starejših od 18 let, ni prejelo niti enega odmerka cepiva proti covidu.

Preučevanje cepiva za mlajše od šest let

EMA je red kratkim začela preučevati morebitno uporabo Moderninega cepiva proti covidu za stare pet let in manj, edino starostno skupino, ki v večini držav cepiva še ne more prejeti. "Začeli smo postopek ocene vloge Moderne za razširitev uporabe cepiva Spikevax na otroke, stare od šest mesecev do pet let," je dejal Cavaleri. "To je prva uporaba za tako mlado starostno skupino," je dodal.

Februarja je EMA priporočila uporabo Moderninega cepiva za otroke, stare med šest in 11 let. Še pred tem pa je bilo cepivo odobreno za odrasle in otroke, starejše od 12 let.

EMA je doslej za uporabo v Evropski uniji odobrila pet cepiv proti covidu-19: cepivi podjetij Pfizer/BioNTech in Moderne, ki temeljita na tehnologiji mRNK, cepivi podjetij AstraZeneca in Johnson & Johnson, ki sta vektorski, in proteinsko cepivo podjetja Novavax.

Evropsko covidno potrdilo ostaja še vsaj za eno leto. Foto: BoBo
Evropsko covidno potrdilo ostaja še vsaj za eno leto. Foto: BoBo

Evropski parlament za podaljšanje evropskih covidnih potrdil

Evropski parlament je medtem potrdil enoletno podaljšanje evropskih covidnih potrdil. Uporaba evropskega digitalnega potrdila bi se iztekla 30. junija. "Da bi zagotovili, da bodo državljani EU-ja lahko uživali pravico do prostega gibanja ne glede na razvoj pandemije covida-19, je plenarno zasedanje potrdilo odločitev odbora za državljanske svoboščine, da začne pogajanja z državami članicami za podaljšanje digitalnega potrdila EU-ja o covidu (EUDCC)," je sporočil parlament.