Foto: EPA
Foto: EPA

Strokovnjak s Kemijskega inštituta Roman Jerala je pojasnil, da gre za razvoj zaviralcev proteaz, ki so učinkovine za zdravljenje ali preprečevanje virusnih okužb.

Po do zdaj znanih podatkih farmacevtske korporacije Pfizer gre za tableto, ki bi jo ljudje zaužili takoj, ko bi zboleli oziroma bi dobili prve simptome. Okuženi bi jo zaužili dvakrat na dan, pet dni zapored. Ta bi virusu preprečevala razmnoževanje v telesu, s tem pa omilila simptome bolezni.

Jerala: Zdravilo dobro deluje

Končano predklinično testiranje je, kot pravi Jerala, pokazalo, da zdravilo dobro deluje. Podjetje Pfizer trenutno začenja drugo fazo kliničnega testiranja. "Potekalo bo na okoli 2000 bolnikih," je povedal.

Poudaril je, da bi testiranje končali proti koncu leta, prve rezultate pa pričakujejo že v oktobru. Že aprila letos je predsednik uprave Pfizer Albert Bourla za ameriško televizijsko mrežo CNBC povedal, da bi bilo lahko zdravilo na trgu že konec leta.

Kot je še izpostavil Jerala, so pri Pfizerju prav tako testirali druge vrste sorodnih koronavirusov. Rezultati so pokazali, da bi z zdravilom lahko inhibirali tudi druge skupine virusov iz družine koronavirusov.

Po poročanju časopisa Večer so prejšnji četrtek predstavniki farmacevtske korporacije Pfizer oziroma njene ljubljanske podružnice izrazili interes za sestanek s predstavniki ministrstva za zdravje, kjer bi se pogovarjali o programu razvoja zdravila. To je prošnjo odobrilo.

Predstavniki Pfizerja naj bi tako o nadaljnjem razvoju razpravljali konec avgusta.