Novozelandci so po napovedi zaprtja javnega življenja pohiteli v trgovine. Foto: AP
Novozelandci so po napovedi zaprtja javnega življenja pohiteli v trgovine. Foto: AP

Okužbo so pri 58-letnem moškem iz Devonporta v okolici Aucklanda odkrili 14. avgusta. Neuradno je okužen z virusno različico delta, ki je še bolj nalezljiva od drugih.

Po prvem primeru okužbe je državljane nagovorila premierka Jacinda Ardern. Za območje Aucklanda in Coromandela je razglasila enotedenski lockdown, preostali deli države pa bodo v najvišji, četrti stopnji protikoronskih ukrepov prihodnje tri dni.

"Različica delta je stvari še otežila, zato moramo čim bolj zgodaj in čim odločneje ukrepati, da zajezimo širjenje. Videli smo, kaj se je zgodilo drugod, tudi v naši soseščini, če se je preveč zavlačevalo. Imamo le eno priložnost," je dejala premierka.

Na Novi Zelandiji lokalnega prenosa okužbe s koronavirusom niso imeli vse od februarja, ampak so vse primere zaznali že na meji oziroma v karanteni.

Od začetka epidemije le 2570 okužb

Država je bila sicer doslej deležna pohval za svoj odziv na širjenje novega koronavirusa, ki je temeljil na strogih zaprtjih javnega življenja. Država s približno petimi milijoni prebivalcev je doslej vsega skupaj imela le 2570 okužb, umrlo je 26 ljudi. A precepljenost je nizka ‒ z obema odmerkoma je bilo do zdaj cepljenih le 22 odstotkov populacije nad 16 let.