Predsednik društva za zdravje naroda Jožef Ocvirk je v DZ-ju vložil podpise za začetek postopkov za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO, Bobo
Predsednik društva za zdravje naroda Jožef Ocvirk je v DZ-ju vložil podpise za začetek postopkov za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO, Bobo
Milojka Kolar Celarc
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je možnost referenduma komentirala z besedami, da je to pač demokracija. Foto: BoBo
Referendum zaradi zdravstvenih koncesij?
Se nam obeta nov referendum?

V izjavi ob vložitvi podpisov je Jožef Ocvirk ocenil, da je zakon pomanjkljiv in škodljiv za bolnike, saj da se bodo še podaljšale čakalne dobe, ter zatrdil, da pri pobudi ne gre za ščitenje koncesionarjev.

Ocvirk je namreč prepričan, da bodo zbrali tudi potrebne podpise za razpis referenduma. "Vemo, da jih bomo zbrali 40.000, kadar koli, saj so ljudje zelo nezadovoljni z zdravstvenim sistemom," je poudaril v izjavi novinarjem pred DZ-jem. Ocenil je, da bodo lahko tudi na referendumu dosegli zadosten kvorum za zavrnitev zakona, ob čemer je spomnil na 500.000 čakajočih državljanov na zdravstvene storitve.

Kot bistvene člene v noveli zakona navaja tiste v zvezi s koncesijami, ki jih s predlogom omejujejo. To pomeni, da bo manj koncesionarjev in s tem daljše čakalne dobe, je meni Ocvirk. Ob tem je navedel, da koncesionarji trenutno opravijo več kot 20 odstotkov zdravstvenih storitev. Po njegovih besedah v noveli niti niso natančno določeni pogoji za podelitev in odvzem koncesije.

"Zdravniki in bolniki niso zadovoljni"
Kot je pojasnil Ocvirk, je podpise pod pobudo za referendum prinesel kot posameznik in ne v imenu Društva za zdravje naroda, saj je bil rok za formalno angažiranje društva prekratek. So pa podpise, ki jih je danes vložil v DZ-ju, zbirali tudi člani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, je pojasnila predsednica združenja Helena Mole, ki je dodala, da so referendumsko pobudo podprli, ker zdravniki in bolniki niso zadovoljni z novelo.

Del podpisov so po besedah Ocvirka zbirali tudi v ambulantah. Potrebnih 40.000 podpisov za zahtevo referenduma pa bodo, kot je napovedal, zbirali bolj organizirano, pred upravnimi enotami. Med podpisniki pobude za referendum so po trditvah Ocvirka tudi zdravstveni delavci. A je ob tem zatrdil, da z namero referenduma ne gre za ščitenje interesov koncesionarjev. Ti so po njegovih besedah sicer pomemben integralni del javnega zdravstva in jih je treba tako tudi obravnavati.

Ob tem je Ocvirk še zagotovil, da člani upravnega odbora Društva za zdravje naroda, ki so povezani s podjetjem Medicor, nimajo nikakršnega vpliva na referendumsko pobudo. Konkretno profesorica Metka Zorc se je po njegovih navedbah od tega distancirala.

Kolar Celarc: To je pač demokracija
DZ je novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki med drugim opredeljuje način podeljevanja koncesij, sprejel 19. septembra, deležna pa je bila številnih kritik in nasprotovanj tudi iz zdravniških organizacij.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je že zjutraj pred sejo DZ-ja v zvezi z referendumsko pobudo odvrnila, da je to pač demokracija, katera vsem daje možnost, da zberejo podpise za referendum. Je pa prepričana, da je novela zakona pomemben korak k ohranitvi javnega zdravstva, kakovosti storitev in dostopnosti do storitev ne glede na finančni položaj bolnika. Trdno je prepričana, da se bodo državljani, če bo do referenduma prišlo, pravilno odločili.

Poseg v koncesije
Novela zakona o zdravstveni dejavnosti je posegla v koncesije v zdravstvu, ki jih bodo po novem lahko podelili le na podlagi javnega razpisa, za obdobje 15 let z možnostjo podaljšanja še za 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže, ne bo pa predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa. Novela predvideva koncesijski akt in koncesijsko pogodbo.

Zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih bodo lahko delo pri zasebnikih opravljali le pod zakonsko določenimi pogoji. Besedilo zakona tudi prepoveduje oglaševanje zdravstvene dejavnosti, ki je zavajajoče, nedostojno in nedovoljeno glede na zakon o varstvu potrošnikov. Ureja pa tudi dolga leta nerešeno vprašanje medicinskih sester s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo delo višjih sester.

Referendum zaradi zdravstvenih koncesij?
Se nam obeta nov referendum?