Milojka Kolar Celarc po maratonski izredni seji ostaja na položaju. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac
Milojka Kolar Celarc po maratonski izredni seji ostaja na položaju. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac
Milojka Kolar Celarc ostaja ministrica

Glasovanja, ki je potekalo ponoči (po 15 urah in pol razprave), se je udeležilo 69 poslancev. Premier Miro Cerar, ki je ministrico prišel podpret kljub pozni uri, je po glasovanju zavrnil namige o predvolilnih potezah in zatrdil, da sta koalicijski partnerici s svojimi glasovi podprli ministrico in njeno delo. Po njegovem mnenju je bistveno, da so podprli ministričino delo, ki je v korist javnega zdravstva in "v korist projektov, ki smo si jih zadali, da izboljšamo stanje v javnem zdravstvu, za zdravstveno osebje in bolnike".

Premier je ob tem opozoril, da gre že za sedmo interpelacijo, ki jo je vložil SDS, še eno je podprl, vse pa so bile neuspešne. "To veliko pove samo po sebi," je prepričan Cerar.

Zdravje "vrednota, ki se dotika nas vseh"
Ministrica je v sklepni besedi razprave o interpelaciji dejala, da je razprava pokazala, da je zdravje "tista vrednota, ki se pravzaprav dotika nas vseh". Ob tem je poudarila, da je večina v Sloveniji z zdravstveno oskrbo zadovoljna in le redko razočarana. Poslancem je dejala še, da bo tudi v prihodnje potrebovala njihovo podporo pri sprejemanju zakonskih predlogov, med katerimi je posebej izpostavila zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. "Slovensko zdravstvo mora ostati dostopno, pravično in solidarno," je poudarila.

Po koncu seje je še dodala, da izid glasovanja pomeni podporo njeni politiki na področju zdravstvenega varstva in tudi celotni strategiji do leta 2025. "Dejansko kaže, da sem dokazala, koliko je bilo v teh treh letih že narejenega in kaj nas čaka v prihodnjih dneh," je dejala. Ob tem je spomnila, da bo DZ prihodnji teden obravnaval predlog interventnega zakona ter noveli zakonov o pacientovih pravicah in zdravstveni dejavnosti. V nadaljevanju pa bosta sledila še zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter verjetno tudi zakon o dolgotrajni oskrbi. "Oboje imamo že pripravljeno in čaka še na sklepno uskladitev z ministrstvom za finance," je zatrdila.

Za interpelacijo glasoval tudi Veber
Interpelacijo so poleg poslancev SDS, ki so jo predlagali, podprli tudi poslanci NSi-ja in poslanec koalicijske SD-ja Janko Veber. Poslanci opozicijske Levice so bili, kot so napovedali že v razpravi, pri glasovanju vzdržani ali odsotni. V DeSUS-su so sicer pred tem pojasnili, da njihovi glasovi ne bodo v podporo ministrici, ampak premierju Miru Cerarju, v SD-ju pa so izpostavili, da bodo glasovali proti politiki SDS-a, ne pa v podporo Kolar Celarčevi.

Ministrica ni prejela glasov podpore niti vseh prisotnih poslancev SMC-ja: Mitja Horvat je bil pri glasovanju vzdržan, Marko Ferluga, ki je bil med razpravo sicer prisoten, pa kvoruma pri glasovanju ni prijavil. Prav tako pri glasovanju niso bili enotni v DeSUS-u, proti interpelaciji je glasovalo šest njihovih poslancev, Ivan Hršak je bil vzdržan, nekaj poslancev je bilo odsotnih, med njimi Tomaž Gantar, ki je kot ministričin kritik sicer interpelacijo podpiral.

V SDS-u, ki je vložil interpelacijo, so ji med drugim očitali, da ne obvladuje položaja v zdravstvu, da so rezultati programa skrajševanje čakalnih dob popolnoma drugačni, kot jih na ministrstvu želijo prikazati. Ministrica jim je odgovarila, da tudi razmere v tujini niso tako idealne, kot jih poskušajo prikazati nekateri poslanci.

Milojka Kolar Celarc ostaja ministrica