Zbiranje potrebnih 40.000 podpisov se je začelo 3. oktobra. Foto: Pixabay
Zbiranje potrebnih 40.000 podpisov se je začelo 3. oktobra. Foto: Pixabay

Poslanci skupščine, ki je najvišji organ zbornice, so se na korespondenčni seji "izrekli za vključitev Zdravniške zbornice Slovenije v referendumsko kampanjo o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti". Sklep daje zeleno luč za vse dejavnosti zbornice, ki so s tem povezane, tako v času zbiranja podpisov kot tudi v času kampanje, ko se bo zbornica prijavila kot organizatorka kampanje.

Podpise za začetek referendumskih postopkov je v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, zbirali pa so jih tudi v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Podpise pod zahtevo za referendum pa so začeli zbirati 3. oktobra, v 35 dneh jih morajo zbrati najmanj 40.000.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer nagovarjanje bolnikov v ambulantah k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti danes znova označila za neetično in zavajajoče. Zato je po njenih besedah ministrstvo o teh dejavnostih združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov obvestilo varuhinjo človekovih pravic.