Do sprožitve tovrstnih dejavnosti predlagateljem manjka še 40.000 overjenih podpisov podpore. Foto: BoBo
Do sprožitve tovrstnih dejavnosti predlagateljem manjka še 40.000 overjenih podpisov podpore. Foto: BoBo

Pobudo za začetek postopkov za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, podprto z več kot 5.000 podpisi, je v torek v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk. Podpise so zbirali tudi člani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Kot je pojasnila predsednica združenja Helena Mole, so referendumsko pobudo podprli, ker zdravniki in bolniki niso zadovoljni z novelo.

Ocvirk je ob vložitvi podpisov dejal, da je novela zakona pomanjkljiva in škodljiva za bolnike, saj se bodo še podaljšale čakalne dobe, in zatrdil, da s pobudo ne gre za ščitenje interesov koncesionarjev.

Prepričan je, da bodo zbrali potrebne podpise za razpis referenduma in na njem tudi dosegli potreben kvorum za zavrnitev novele. Ob tem je izpostavil nezadovoljstvo državljanov z zdravstvenim sistemom in spomnil na 500.000 čakajočih na zdravstvene storitve.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je referendumsko pobudo pospremila z besedami, da je to pač demokracija. Je pa prepričana, da je novela zakona pomemben korak k ohranitvi javnega zdravstva, kakovosti storitev in dostopnosti do storitev ne glede na finančni položaj bolnika.

Premier Miro Cerar pa je na očitke, da novela omejuje delovanje zasebnikov, v pogovoru za Televizijo Slovenija pred nekaj dnevi odgovoril, da gre za izboljšane nadzorne mehanizme, ki bodo povečali kakovost.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo je DZ potrdil 19. septembra, je posegla v koncesije v zdravstvu, ki jih bodo po novem lahko podelili le na podlagi javnega razpisa za obdobje 15 let z možnostjo podaljšanja še za 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže, ne bo pa predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa. Novela predvideva koncesijski akt in koncesijsko pogodbo.
Predsednik DZ-ja Milan Brglez bo še v okviru današnjega dne razpisal torkov rok za začetek zbiranja podpisov.