Foto: Ministrstvo za zdravje
Foto: Ministrstvo za zdravje

Zaradi lažjega poteka so sestanki z zdravstvenimi domovi razdeljeni na tri dele glede na regije. Tokrat se je novi minister za zdravje Janez Poklukar pogovarjal z vodstvi zdravstvenih domov osrednjeslovenske, gorenjske in savinjske regije. V prihodnjih dneh bo sklical še preostala dva sklopa zdravstvenih domov, so sporočili z ministrstva.

Sorodna novica "Pomembno je, da ohranimo dostopno zdravstvo navkljub pričakovanemu pritisku na čakalne vrste"

Poklukar: Dobra odzivnost zdravstvenih domov

Poklukar je na srečanju poudaril vlogo primarnega zdravstva, ki je ključnega pomena v epidemiji covida-19, in pohvalil dobro odzivnost zdravstvenih domov v prvem in drugem valu. Prav tako je bila obravnava bolnikov na sekundarni ravni zelo dobra. Z učinkovito reorganizacijo so dobili ustrezno zdravstveno oskrbo vsi bolniki, ki so jo potrebovali, so na ministrstvu povzeli v sporočilu za javnost.

Direktorji domov so izpostavili težave, s katerimi se trenutno spopadajo. Te so povezane predvsem z izvedbo cepljenja proti covidu-19 in hitrega testiranja na novi koronavirus. Vsi so se strinjali, da je cepljenje prebivalstva izjemnega pomena, zato bodo zdravstveni domovi vložili vse napore, da bo izvedba cepljenja potekala čim bolj tekoče in nemoteno.

Kako cepiti šolnike

Kot so še napovedali na ministrstvu, se bo Poklukar pogovoril z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, kako bi v sodelovanju z lokalno skupnostjo kar najbolje organizirali tudi cepljenje šolnikov.

Druge teme, ki so se jih dotaknili na sestanku, so bili predvsem ukrepi v zdravstvu in nujnost napredka pri informatizaciji ter obveščanju glede rezultatov testiranja in cepljenja. Poklukar bo na to temo opravil razgovore z ministrstvom za javno upravo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Sistem zVem je treba kar najhitreje informacijsko nadgraditi tako, da bi bil do uporabnikov čim prijaznejši in da bodo državljani do svojih izvidov poenostavljeno dostopali sami. Na ta način pa bi razbremenili tudi družinske zdravnike, so poudarili na ministrstvu.

Pri bolnišnicah je beseda tekla predvsem o izhodni strategiji za covidne bolnišnice, kapacitetah in postopnem sproščanju ukrepov, da bo lahko zdravstvo začelo normalno delovati.

Minister bo v soboto obiskal Kliniko Golnik, kjer se bo srečal z direktorjem bolnišnice Alešem Rozmanom, so še napovedali na ministrstvu.