Zaposleni v ptujski bolnišnici se z izbiro nove direktorice ne strinjajo, saj menijo, da gre za politično kadrovanje. Foto: Televizija Slovenija
Zaposleni v ptujski bolnišnici se z izbiro nove direktorice ne strinjajo, saj menijo, da gre za politično kadrovanje. Foto: Televizija Slovenija
Pisali so predsedniku vlade Miru Cerarju. Foto: Televizija Slovenija
Politično kadrovanje v ptujski bolnišnici?

Povezave izbrane kandidatke za direktorico Anice Užmah ter nekaterih članov sveta zavoda ptujske bolnišnice s Stranko modernega centra so sicer jasne. Užmahova je pred štirimi leti na listi te stranke kandidirala za šentjurski občinski svet, za isti položaj je v imenu te iste stranke kandidirala tudi Barbara Tiselj, zdaj ena izmed članic sveta zavoda, ki je opravljal izbiro novega vodstva bolnišnice. Tisljeva je sicer s prvim marcem tudi zaposlena v kabinetu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc (iz kvote SMC-ja). Še en član sveta zavoda ptujske bolnišnice je Ptujčan Branko Kumer, prav tako član SMC-ja, ki ga je vlada pred letom in pol imenovala na čelo Centra za šolske in obšolske dejavnosti, član sveta zavoda ptujske bolnišnice pa je postal pred kratkim na predlog lokalne skupnosti.

Omenjena sta torej skupaj s peterico preostalih članov sveta zavoda izbrala novo vodstva, ki ga bosta poslej tudi nadzirala, da so takšne politične povezave nedopustne, pa opozarjajo zaposleni v bolnišnici. "Moti nas, da zaposleni nismo mogli biti na seji, kjer je bila predstavitev programov kandidatov. Osebno nimam nič proti direktorici, skrbita pa nas strankarska pripadnost in postopek izbire," pojasnjuje Borut Kostanjevec, ki je skupaj s še tremi predstavniki bolnišničnih sindikatov poslal tudi odprto pismo predsedniku vlade Miru Cerarju in opozoril na to, da se zaposleni z izborom ne strinjajo.

Da gre za »čisto politično kadrovanje«, so prepričani zaposleni, ki še omenjajo podobne primere političnega kadrovanja v celjski bolnišnici in ormoški psihiatrični bolnišnici. Tudi zdajšnji vršilec dolžnosti direktorja Andrej Levanič ne skriva prepričanja, da gre za politično imenovanje. "Žal o sami kandidatki ne vem nič. Nič ne vem o njenih preteklih izkušnjah, še manj pa o viziji in pogledu na razvoj tega bolnišničnega okolja. Žal se ne morem znebiti občutka, da se je politika čezmerno vpletla v izbor tako pomembne funkcije, kot je vodenje bolnišnice," poudarja Levanič, ki tako kot Kostanjevec opozarja na to, da je bil postopek izbire nove direktorice zelo netransparenten.

"Ne vemo, kdo so bili kandidati, kakšni so bili njihovi programi, kakšne imajo reference in niti kakšna je njihova vizija pogleda na to okolje. Pred štirimi leti, ko sem sam kandidiral, so bile predstavitve javne, vsa zainteresirana javnost je bila prisotna in je bilo vse transparentno," pojasnjuje Levanič. Da jih takšno ravnanje sveta zavoda moti, poudarja tudi Kostanjevec, ki v imenu zaposlenih še pove, da o programu vodenja ne vedo ničesar.

Politično kadrovanje v ptujski bolnišnici?