Vlada je potrdila projekt gradnje ptujske urgence, gradnja bi se morala po besedah direktorja Andreja Levaniča letos vsaj začeti. Foto: Radio Maribor/MMC RTVSLO
Vlada je potrdila projekt gradnje ptujske urgence, gradnja bi se morala po besedah direktorja Andreja Levaniča letos vsaj začeti. Foto: Radio Maribor/MMC RTVSLO
Gradnja ptujske urgence se lahko začne

Gradbeno dovoljenje za projekt ptujskega urgentnega centra je sicer že dolgo izdano, zato lahko stečejo postopki za iskanje izvajalca del. Kot je povedal direktor ptujske bolnišnice Andrej Levanič, ki se sicer od tega položaja kmalu po praznikih poslavlja, bi se gradnja morala letos vsaj začeti.

"Končno je prišel ta sklep po dolgotrajnih dokazovanjih in izpolnjevanju vseh zahtev. Kakor koli že, ministrica in vlada sta držali svojo besedo in zadevo pripeljali tako daleč, da je prišla do formalnega zaključka postopka in začetka izvedbe projekta," je dejal Levanič.

Po njegovih besedah morajo zdaj počakati še na formalni dokument o sklepu, pa tudi odločitev ministrstva za zdravje o tem, kdo bo vodil razpisni postopek za izvajalca del in izvedbo projekta. Od tega je odvisna tudi časovnica, pri čemer v bolnišnici zdaj ne načrtujejo več, da bi gradbeni del končali že letos, radi pa bi ga vsaj konkretno začeli in urgenco odprli leta 2019.

Finančno ministrstvo ni imelo pripomb
Znano je, da se je vrednost projekta med pripravami potrebne dokumentacije za začetek gradnje od leta 2015 do danes spreminjala, zato je bilo treba v proračunu zagotoviti spremenjene zneske. Sprva je vrednost investicije znašala slabih 2,5 milijona evrov, po spremembi ocene vrednosti investicije, dinamike in virov financiranja ter novelaciji investicijskega programa pa ta znaša skoraj 3,4 milijona evrov.

Zdravstveno ministrstvo je podatke o projektu in obrazložitve za spremembo veljavnega razvojnega načrta programov 2018–2021 posredovalo ministrstvu za finance, ki na prejeti predlog po preverbi finančnih in drugih formalnih podatkov ni imelo pripomb. Njihovo mnenje je bila dovolj dobra podlaga za sprejem sklepa vlade.

Gradnja naj bi se začela že letos
"Na Mestni občini Ptuj, župani drugih občin Spodnjega Podravja in vodstvo Splošne bolnišnice Ptuj smo si v preteklih dveh letih in pol intenzivno prizadevali za začetek gradnje Urgentnega centra Ptuj. Angažirali so se številni gospodarstveniki, pa tudi politični predstavniki Spodnjega Podravja na državni ravni, pri današnji ključni in pomembni odločitvi, da je vlada še v aktualni sestavi sprejela končno odločitev, še posebno minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc in državna sekretarka Aleksandra Pivec," je po odločitvi vlade po poročanju Radia Slovenija povedal ptujski župan Miran Senčar.

Gradnja urgence, ki je pred leti izpadla iz evropskega sofinanciranja mreže urgentnih centrov, naj bi se začela že letos. Država bo za gradnjo namenila dobrega 2,5 milijona evrov, ptujska bolnišnica je sama že zagotovila skoraj 230.000 evrov, manjkajočih 620.000 evrov so skupaj zagotovile občine, ki so pri tem dodale slabo polovico, preostanek pa prek donatorske akcije regijska podjetja.

Gradnja ptujske urgence se lahko začne