Foto: Zdravniška zbornica Slovenije
Foto: Zdravniška zbornica Slovenije

Zdravniška zbornica Slovenije je objavila delne izide razpisa o specializacijah zdravnikov. Doslej je prejela 161 prijav za javno mrežo in 19 prijav za znane plačnike.

Najbolj zaželene specializacije so oftalmologija, dermatovenerologija, radiologija ter plastična, rekonstrukcijska in estetska kirurgija. Na štiri razpisana mesta za radiologijo se je na jesenskem razpisu na primer prijavilo 17 kandidatov, za dermatologijo pa je prispelo 10 prijav več, kot je bilo razpisanih mest.

Med manj zaželenimi specializacijami so družinska medicina, urgentna medicina, pa tudi hematologija, nefrologija, infektologija in onkologija z radioterapijo.

Po besedah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Bojane Beović mesta za specializacijo iz družinske medicine ostajajo "kronično nezasedena". Stanje je težavno tudi na strokah, ki delajo z bolniki z življenjsko ogrožajočimi stanji, na primer urgentna medicina in intenzivna medicina, ki pred prijavo sicer zahteva že eno opravljeno specializacijo.

Kako rešiti vprašanje kroničnega pomanjkanja

Bodoči delodajalci morajo že med študenti iskati potencialne kadre in jih ob razpisu povabiti v ekipo, je pozvala Beović. "Posebej se poziva tiste specialnosti in tiste ustanove, ki imajo težave s kadrom, da se že prej povežejo z mladimi zdravniki in ponudijo dobro delovno okolje. To je tudi nekaj, kar je zelo pomembno," je dejala v izjavi za medije.

Predsednica zdravniške zbornice meni, da se delovnih pogojev ne da izboljšati s kratkoročnimi rešitvami. "Kar je obremenjujoče, je število vsakodnevnih obiskov, poleg tega pa tudi birokratske obremenitve ob vsakem pacientu posebej," je poudarila. Meni sicer, da je digitalizacija v zdravstvu pri obračunavanju storitev dosegla precejšnjo stopnjo, bistveno manjšo pa na področjih, ki bi zdravnikom olajšala delo, na primer pri napotovanju bolnikov.

Beović meni, da bi bilo treba predlagani dodatek za nove specializante iz družinske medicine (1000 evrov bruto) nameniti vsem specializantom na primarni ravni. Predlog je del izhodnega covidnega zakona. Trenutno ga obravnava odbor DZ-ja za zdravstvo.

Kronično pomanjkanje družinskih zdravnikov