Otroška srčna kirurgija naj bi bila v obupnem stanju, a nekateri se s tem ne strinjajo. Foto: BoBo
Otroška srčna kirurgija naj bi bila v obupnem stanju, a nekateri se s tem ne strinjajo. Foto: BoBo
Poročilo o otroški kirurgiji naj bi kazalo porazno stanje

Poročilo po naših neuradnih informacijah razkriva katastrofalne razmere, vendar pa naj ne bi bil resničen podatek, ki je krožil v javnosti, da je v šestih letih umrlo 33 otrok, kar 10 izmed njih zaradi strokovnih napak. Kot je znano, so pred dvema mesecema javnost razburili podatki, da naj bi toliko otrok umrlo med letoma 2007 in 2014, vendar naši viri pravijo, da tega ni v poročilu.

Zelo pričakovano poročilo o otroški srčni kirurgiji v ljubljanskem Kliničnem centru je Zdravniška zbornica poslala 19 zdravnikom, ki so v njem omenjeni. Ko bodo ti nanj odgovorili, bo to postalo dokončno.

Več kot 150 strani dolgo poročilo o programu otroške srčne kirurgije po neuradnih informacijah kaže katastrofalno stanje. Komisija naj bi ugotovila kup nepravilnosti, večina programa naj ne bi ustrezala mednarodnim merilom. Slišati je bilo tudi, da če bi se to zgodilo v kateri drugi državi, bi bolnišnico kar zaprli.

Komisija naj bi še ugotovila, da so bili odnosi med zaposlenimi slabi, zdravniki pa niso korektno opravljali svojega dela - to so po neuradnih informacijah Izraelec Mišali, pa kirurga Geršak in Blumauer. A najodgovornejše naj bi bilo vodstvo ljubljanskega kliničnega centra (UKCL), ki je takšno stanje dopuščalo.
Ne komentirajo
Poročilo je sicer pod drobnogled vzelo predvsem leto 2012, takrat sta bolnišnico vodila Simon Vrhunec in Brigita Drnovšek Olup. Vrhunec, Mišali in Geršak poročila v telefonskem pogovoru niso komentirali.
Tudi v UKCL-ju se bodo odzvali, ko bodo na poročilo odgovorili vpleteni in bo s tem postalo dokončno. Se je pa odzval odvetnik kirurga Blumauerja Andrej Pitako. Dejal je, da česa tako slabega iz rok akademsko izobraženih zdravnikov še ni videl, da je sporna sestava komisije, saj v njej ni niti enega slovenskega kirurga. Zato je zahteval izvirno angleško različico poročila.

Naši viri so nam sicer zanikali zloglasnih 33 smrti v šestih letih, tudi 10 smrti zaradi strokovnih napak v poročilu naj ne bi bilo, prav tako ne nikakršnih popisov otrok. Z nekaterimi primeri smrti na otroški srčni kirurgiji pa se že več kot eno leto ukvarja policija.

Poročilo o otroški kirurgiji naj bi kazalo porazno stanje