V zdravstvu so v petek razdelili 45.000 mask. Foto: Reuters
V zdravstvu so v petek razdelili 45.000 mask. Foto: Reuters

Kot so še objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so do zdaj opravili skupaj 12.162 testiranj.

Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ prejel danes do 10. ure, 130 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 65 iz savinjske, 35 iz podravske, 24 iz gorenjske, 16 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, po 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, štirje iz posavske ter trije iz zasavske regije.

Največ okuženih med občinami je še vedno v Ljubljani, skupaj 85, sledita Šmarje pri Jelšah (41) in Metlika (25). Skrb vzbujajoč je podatek, da je število okuženih v Šmarju pri Jelšah od petka poskočilo za osem. V Ljubljani je naraslo za devet.

Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 186 žensk in 193 moških. Do zdaj je zaradi covida-19 v Sloveniji umrl en človek, to je bil že pred dnevi starejši oskrbovanec metliškega doma upokojencev.

Največ obolelih je v starostni skupini od 30 do 49 let, skupaj 126. Najmanj jih je v skupini do 15 let, in sicer 22.

Iz UKC-ja Ljubljana so popoldne sporočili, da je trenutno pri njih hospitaliziranih 29 bolnikov s covidom-19, torej šest več kot v petek. Med njimi jih je šest še vedno v enoti intenzivne terapije.

V UKC-ju Maribor se tako kot v petek zdravi skupno 11 bolnikov. Med njimi sta dva v intenzivni enoti, oba intubirana in v stabilnem stanju. Eden od devetih bolnikov na oddelku potrebuje dodatno oskrbo s kisikom, so tvitnili.

Šestan: Zdravstvo opremo resnično potrebuje, vsi preostali smo v drugi vrsti

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da so zdravstvu v petek razdelili 45.000 mask, okoli 2000 kombinezonov in skoraj 300.000 rokavic za pomoč proti širjenju novega koronavirusa. Z uprave za zaščito in reševanje so popoldne sporočili, da so danes do 14. ure skupaj razdelili že 1,2 milijona kosov opreme, in sicer bolnišnicam, domovom za upokojence, zdravstvenim domovom in nekaterim lekarnam.

Šestan sicer največje težave pri razdeljevanju opreme vidi prav v potrebah po zaščitni opremi v zdravstvu, kjer je povpraševanje ogromno. "Še vedno je zdravstvo tisto, ki opremo resnično potrebuje, vsi preostali smo v drugi, tretji vrsti. Oni delajo neposredno z bolniki in okuženimi."

Janša v Šmarju pri Jelšah

Predsednik vlade Janez Janša se je popoldne srečal z županom občine Šmarje pri Jelšah Matijo Čakšem in člani občinskega štaba civilne zaščite. Kot je dejal, je prišel, da se z razmerami seznani iz prve roke. Občina je eno od žarišč okužbe s koronavirusom v državi z najmanj 41 okuženimi.

"Ne želim olepšane slike, ampak realno stanje. Le tako lahko učinkovito ukrepamo," je še dejal premier in šmarskemu županu čestital za odločitev o zaprtju šole ob pojavu okužbe v kraju prejšnji teden. "Od vaše odločitve se stvari po slovenskih občinah odvijajo drugače," je dodal po navedbah občine.

Kot je dodal premier, ga za Šmarčane ne skrbi, ker se bodo znali organizirati. Prosil pa je, da šmarska občina svoje izkušnje pri spoprijemanju s koronavirusom deli z vso Slovenijo.
Poveljnik CZ-ja Alojz Stoklas je povedal, da občinski štab trenutno razmere še obvladuje in da se znajdejo, kolikor se lahko. S šmarskim županom pa sta Janši predstavila nekaj predlogov ukrepov, s katerimi bi zajezili širjenje virusa po občini in širše.

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je okužba s covidom-19 potrjena pri 14 oskrbovancih in štirih zaposlenih. Še pet stanovalcev ima povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi, je sporočila direktorica doma. Število okuženih oskrbovancev se je tako od petka povzpelo za sedem, med zaposlenimi ni novih okužb.

ZD Kamnik začasno zaprt

V Zdravstvenem domu Kamnik bodo po novem obratovale le administrativne ambulante, kjer bodo lahko ljudje naročali zdravila, bolniške liste, napotnice za kontrolne preglede. Osebje bo dosegljivo med tednom po ustaljenem urniku, in sicer po telefonu ali prek spletne strani. Bolnike, ki bodo potrebovali pregled, prosijo, da se obrnejo na Zdravstveni dom Domžale.

Zaposlena oseba, ki je okužena, v zadnjem času ni imela stika z bolniki. To je druga okužba v ZD-ju Kamnik. Prvi okuženi delavec je zbolel prejšnjo nedeljo, in ker je zbolel konec tedna doma, že pred znaki bolezni ni več vstopal v prostore zdravstvenega doma. Po podatkih NIJZ-ja se je v Kamniku do petka potrjeno okužilo šest ljudi.

V primeru vprašanj o novem koronavirusu se lahko ljudje obrnejo tudi na tako imenovani koronaMobi na številki 051 642 922.

180 odločb o karanteni

Ministrstvo za zdravje pospešeno pripravlja odločbe o karanteni, do petka so jih izdali 180. V zadnjem tednu so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejeli še približno sto predlogov za odreditev karantene, ki še čakajo na izdajo odločb. Karanteno z odločbo odredi minister za zdravje, in sicer zdravi osebi, ki je bila v tesnem stiku z okuženimi. To so na primer družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, ali druge osebe po presoji epidemiologa. Obravnavajo se kot visoko tvegane osebe. Če je delavcu odrejena karantena, je upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače v breme delodajalca po predpisih s področja delovnih razmerij.

Prvi okužbi v občini Sevnica

V občini Sevnica so v petek potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom. Oba okužena sta v samoosamitvi, direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič pa je občane pozvala, naj se držijo navodil, predpisanih za obvladovanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Okužena nista zdravstvena delavca, je povedala Tomšičeva. Obravnavali so ju skladno s protokolom. Dobila sta vsa navodila, nad njima pa poteka epidemiološki nadzor oz. jima je omogočena zdravstvena oskrba.

Vsem, ki so bili v stiku z okuženima, so v sevniškem zdravstvenem domu priporočili osamitev.

Ker je stanje v občini resno in se na Sevniškem okužbam z novim koronavirusom ne bodo mogli izogniti, je zdravstveni dom skupaj z občino in tamkajšnjim štabom civilne zaščite pripravil informativni letak, ki ga bodo te dni prejela vsa gospodinjstva v občini Sevnica.

Tomšičeva je še dodala, da med osebjem zdravstvenega doma ni okuženih.

Prva okužba v Hrastniku

V občini Hrastnik so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, so sporočili iz občinskega štaba civilne zaščite. Občane so zato znova pozvali, naj spoštujejo pravila, ostanejo doma in se odpravijo le po nujnih opravkih.

Civilna zaščita občine Hrastnik je v stalni pripravljenosti, zagotavljajo vse potrebno za sistem oskrbovanja vseh, ki potrebujejo ali bodo potrebovali njihovo pomoč. "Pomembno je, da si pomagamo brez stikov, da ostanemo ljudje, ohranjamo optimizem in najdemo tudi spodbudne besede za vse, ki jih potrebujejo," so sporočili.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Navedli so tudi, da štab civilne zaščite občine Hrastnik skupaj z občino, javnimi zavodi, podjetji in društvi oskrbuje najnujnejše potrebe z zaščitno opremo, ima v pripravljenosti sistem nujnega varstva otrok za izpostavljene poklice, koordinira potrebe vseh, ki potrebujejo pomoč, ter koordinira prostovoljce v Hrastniku.

Hrastniška civilna zaščita pripravlja tudi namestitvene kapacitete za morebitno karanteno delavcev v zdravstvu, policiji in civilni zaščiti, skrbi za dosledno izvajanje vseh navodil države, informira občane ter opravlja številne druge naloge, ki vsakodnevno ostanejo neopažene.

Ministrstvo za zdravje zaradi logističnih težav pri dobavi zaščitne opreme število vstopnih točk za odvzem brisov in obravnavo bolnikov z znaki covida-19 omejuje na prvotno število. Vstopnih točk bo zdaj znova 16. Ministrstvo je sicer v torek vse zdravstvene domove obvestilo, da širi mrežo vstopnih točk na 30, poroča TV Slovenija.

Razmere v domovih za ostarele