Do četrtka so bili okuženi trije zaposleni in šest stanovalcev. Okužbo so danes potrdili še pri dveh ljudeh. Foto: EPA
Do četrtka so bili okuženi trije zaposleni in šest stanovalcev. Okužbo so danes potrdili še pri dveh ljudeh. Foto: EPA

Trenutno je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) hospitaliziranih 23 bolnikov, obolelih za covidom-19, ki ga povzroča novi koronavirus. Med njimi jih je šest v enoti intenzivne terapije. So pa okužbo potrdili tudi pri enem izmed bolnikov, ki je tam že nekaj časa hospitaliziran zaradi drugih zdravstvenih težav, so sporočili iz UKC-ja. Ker pri omenjenem bolniku za zdaj še ne morejo ovreči možnosti bolnišnične okužbe, z vsemi zaposlenimi, ki so bili z njim v stiku, "izvajajo ustrezne ukrepe".

Skupno število hospitaliziranih pacientov v UKC-ju Maribor je 11 (dva pacienta sta v intenzivni enoti, oba intubirana (respirator); na oddelku je devet pacientov, od tega en pacient potrebuje dodatno oskrbo s kisikom). 113 zaposlenih pa je preventivno v domači izolaciji.

21 okuženih otrok

Pediatrinja na Infekcijski kliniki Tina Plankar Srovin je na videoposnetku, ki ga je na Twitterju delil UKC Ljubljana, povedala, da je bilo do danes potrjenih 21 okužb otrok z novim koronavirusom. Dodala je, da nihče izmed otrok ne potrebuje hospitalizacije in da bolezen pri vseh poteka v blagi obliki. Dva otroka so obravnavali na Infekcijski kliniki, druge pa v regionalnih zdravstvenih domovih. Najmlajši otrok s potrjeno okužbo je bil star 16 mesecev.

Plankar Srovinova je pojasnila, da so otroci tako kot odrasli dovzetni za okužbo, k sreči pa redkeje zbolevajo in tudi v blažji obliki. Študija na Kitajskem, v katero je bilo zajetih 2000 otrok, je pokazala, da je okužba z novim koronavirusom pri več kot 90 odstotkih otrok potekala brez simptomov, z lažjimi simptomi v obliki prehlada ali v obliki blage pljučnice. Nekaj otrok je potrebovalo zdravljenje v intenzivni negi, a so ti otroci imeli kronično bolezen.

Pri otrocih se covid-19 največkrat kaže z znaki povišane temperature, ki ne preseže 38 stopinj Celzija. Okoli polovica kašlja in kaže prehladne znake. Do 15 odstotkov otrok tudi bruha ali imajo drisko. Medtem ko so dokazali prisotnost virusa v blatu, pa se tam ne razmnožuje, tako da po sedanjih podatkih ne bi bil mogoč prenos novega koronavirusa z blatom.

Če otrok zboli za covidom-19, Plankar Srovinova poudarja, da mora ostati doma, po navadi se samoosamijo celotne družine. Čeprav otrok po navadi ne kaže hudih simptomov, pa je dober prenašalec bolezni, s čimer lahko ogrozi zlasti starejše z osnovnimi boleznimi.

Oskrba otroka s covidom-19 poteka simptomatsko, torej pri blagih oblikah bolezni mora dovolj piti, vročino naj se zbija s paracetamolom. Če pa starše zaradi česar koli skrbi, naj pokličejo svojega zdravnika za nadaljnja navodila. Torej če vročine ne more zbiti, če otrok težko diha ali je apatičen, naj eden izmed staršev pokliče zdravnika.

Zaradi covida-19 ni bil ugotovljen noben primer smrti pri otroku, mlajšem od 10 let. Opisan je sicer primer 10-mesečnega otroka, ki pa je imel težko kirurško obolenje in multiorgansko odpoved, zato ni bilo ugotovljeno, da je umrl zaradi okužbe z novim koronavirusom. V starostni skupini od 10 do 19 let pa je smrtnost 0,2-odstotna.

UKC Maribor

Skupno število hospitaliziranih pacientov v UKC-ju Maribor je 11 (dva pacienta sta v intenzivni enoti, oba intubirana (respirator); na oddelku je devet pacientov, od tega en pacient potrebuje dodatno oskrbo s kisikom). 113 zaposlenih pa je preventivno v domači izolaciji.

Okužen mariborski podžupan

"Sporočamo, da je s koronavirusom okužen naš sodelavec, podžupan Samo Peter Medved," so javili iz kabineta mariborskega župana. Kot so pojasnili, je podžupan Medved, ki je izvide testiranja prejel danes, že od od 7. marca odsoten iz kabineta in s sodelavci na občini ni imel stika.

Sorodna novica Zbiranje in gibanje omejeno: posameznik se lahko rekreira, družina lahko gre na sprehod

Po vrnitvi z dopusta na Južnem Tirolskem je takoj opravil test, ki je bil sprva negativen, a se v kabinet kljub temu preventivno ni vračal. Zaradi slabega počutja je znova odšel na testiranje, ki je pokazalo pozitiven rezultat. Kot so sporočili iz kabineta, podžupan do preklica ostaja v samoosamitvi.

V šmarskem domu starejših potrdili še dva primera

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba z novim koronavirusom do danes razširila že na štiri zaposlene in sedem stanovalcev, je povedala direktorica doma Gordana Drimel. Dodala je, da je bil v četrtek bris vzet pri treh zaposlenih in dveh stanovalcih, vsi izvidi so negativni.

V šmarskem domu so od izbruha okužbe zaposlene dodatno angažirali za razkuževanje prostorov, vzpostavljajo pa tudi dodatne izolacijske prostore. Poostreno spremljajo zdravstveno stanje stanovalcev in sproti obveščajo svojce obolelih. Prav tako je vodstvo doma v stalnem stiku z občinskim štabom civilne zaščite, zdravstvenim domom, epidemiologom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V domu imajo skupno 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih.

Po zadnjih uradnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Šmarju pri Jelšah z novim koronavirusom okuženih 31 ljudi. Župan Matija Čakš je sicer že pred dnevi dejal, da je primerov po njihovih ocenah bistveno več.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Okužbi potrdili v soboški in izolski bolnišnici

Da je eden izmed sodelavcev okužen z novim koronavirusom, so potrdili tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Ob tem so takoj sprožili varovalne ukrepe za zaščito bolnikov in zaposlenih, sodelavca so izključili iz delovnega procesa. Tisti, ki so bili v stiku z zaposlenim, so bili testirani, vsi testi so bili negativni. Kot so sporočili iz bolnišnice, sodelavce, katerih bris je bil negativen, v skladu z usmeritvami glede na zahteve vključujejo v delovni proces.

V bolnišnici potekajo vsi nujni procesi in vse nujne obravnave bolnikov, za tiste, pri katerih sumijo na okužbo z novim koronavirusom ali pa je okužba potrjena, pa skrbijo posebej razporejeni delavci v posebni novi enoti covid-19. Ta je sestavljena iz podenote za sum na covid-19 in podenote za bolnike s covidom-19. Ta je v posebni zgradbi.

Prvi primer okužbe s koronavirusom so potrdili tudi v Splošni bolnišnici Izola. Sporočili so, da je okužena njihova zaposlena, ki je sicer v samoizolaciji in že sedem dni ni bila na delovnem mestu. V bolnišnici so ob novici sprejeli vse potrebne ukrepe. Morebitni bolnišnični stiki so bili testirani. Ker so bili vsi izvidi negativni, izolacija preostalega osebja ni bila potrebna.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota pravijo, da skrbijo, kolikor je mogoče, za zaščito zaposlenih in se trudijo, da bi jim zagotovili vsa zaščitna sredstva. Foto: Televizija Slovenija
V Splošni bolnišnici Murska Sobota pravijo, da skrbijo, kolikor je mogoče, za zaščito zaposlenih in se trudijo, da bi jim zagotovili vsa zaščitna sredstva. Foto: Televizija Slovenija
Sorodna novica Najverjetneje bodo morali ukrepi trajati precej dlje kot 14 dni

Nova okužba v kamniškem zdravstvenem domu

Kamnik Info poroča, da so v Zdravstvenem domu dr. Polca Kamnik potrdili še eno okužbo z novim koronavirusom. Zaposlena oseba v zadnjem času ni imela stika z bolniki. Nemudoma so bile obveščene pristojne institucije. Epidemiologi so že na poti in bodo podali nadaljnja navodila.

Eržen znova na čelu NIJZ-ja

Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na dopisni seji razrešil direktorico Nino Pirnat, ki je podala odstopno izjavo. Za vršilca dolžnosti direktorja je imenoval Ivana Eržena, ki je v preteklosti vodil NIJZ med letoma 2014 in 2018, torej pred mandatom Pirnatove.

Kot navajajo na spletni strani NIJZ-ja, se je Pirnatova v četrtek sešla z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ki jo je zaradi vpetosti v obravnavo obvladovanja epidemije koronavirusa, širokega poznavanja sistema zdravstvenega varstva in nujne okrepitve na direktoratu za zdravstveno varstvo povabil k prevzemu funkcije vršilke dolžnosti generalne direktorice. Njeno imenovanje je potrdila tudi vlada.

V Štorah za zdaj brez dobave zaščitne opreme

V Domu starejših občanov Lipa v Štorah, v katerem je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni, opozarjajo, da od pristojnih do danes niso prejeli niti enega kosa zaščitne opreme. Prepuščeni smo svoji iznajdljivosti, predvsem glede zaščitnih mask, ki jih sami kupujemo, je povedala direktorica doma Marinka Hrnčič.

Dejala je tudi, da maske kupujejo ne glede na ceno ali pa si jih izposodijo, kjer si jih lahko. Do danes so imeli še nekaj zaloge, ker so se na razmere pripravili, kolikor so se lahko. Tako da bodo z zaščito nekako preskrbljeni do ponedeljka. V domu se sicer število okuženih ni povečalo, pravi Hrnčičeva. Po potrjeni nedeljski okužbi so odvzeli brise 13 zaposlenim, ki so bili z okuženo v stiku, vsi so bili negativni.