Z virusom se je okužila učiteljica na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah

Ob tem iz šole sporočajo, da bo kljub odpovedi pouka šola odprta in bo sprejela učence, ki ne bodo pravočasno obveščeni o ukrepu. Tudi šolski avtobus bo vozil po ustaljenem jutranjem in popoldanskem voznem redu. Za varstvo otrok, ki bodo prišli v šolo, bo ustrezno poskrbljeno.

Župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš je za Odmeve dejal, da je na občini, potem ko so danes popoldne dobili informacijo, potekal sestanek vseh pristojnih služb o mogočih ukrepih. Odločili so se, da pouka na centralni šoli in vseh podružničnih šolah do ponedeljka ne bo. Ob tem je župan dejal: "Nacionalni inštitut za javno zdravje Slovenije in ministrstvo za šolstvo nam nista dala dovoljenja, da bi šole zaprli. Mi smo se glede na to, da je bil ukrep nemudoma sprejet v občini Kamnik, kljub temu odločili, da bomo pouk prekinili in počakali do ponedeljka, saj so bili veliko osebam, zaposlenim in tudi učencem, odvzeti brisi. Mi čakamo na rezultate teh brisov in se bomo skupaj po tem, ko bo več znanega, odločili, ali bo šola v ponedeljek odprta ali zaprta."

Aleš Šabeder in Srečko Šestan o ukrepih za preprečitev širjenja okužb

Na to informacijo se je v Odmevih odzval minister za zdravje Aleš Šabeder: "Iz prispevka sem zdaj slišal, da se bo šola jutri zaprla, čeprav takšnih navodil šola še ni imela. Trenutno poteka epidemiološka preiskava in rezultatov testiranj otrok še nimamo. Na podlagi teh rezultatov bi se v prihodnjih dneh odločili, torej skupaj s stroko, in podpisali odredbo o zaprtju šole. Namreč odredbo o zaprtju mora podpisati pristojni resorni minister. Tako da mi je ta primer zdaj nov. Če pa me sprašujete o zaprtju šol in vrtcev, je to seveda ukrep, ki ga bo verjetno treba v prihodnjih dneh ali tednih sprejeti. Seveda pa je to ukrep, ki ga lahko izvedemo samo enkrat. Sprejeti ga je treba ob ravno pravem trenutku, da omejiš dodatno širitev virusa."

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pa je za Odmeve potrdil, da bo civilna zaščita od jutri koordinirala vse dejavnosti, usklajevala med resorji, kar pomeni predvsem razbremenitev zdravstvenih delavcev, da bodo lahko opravljali svoja redna dela.

Šabeder: Prehajamo v fazo, ko se bodo okužbe razširile

Najnovejše o koronavirusu: prenos novinarske konference

Število okuženih v Sloveniji narašča, kar pa je po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra pričakovano. "Prehajamo v fazo, ko se bodo okužbe razširile, in bomo težko sledili vsakemu posameznemu primeru, kar nam trenutno še uspeva," je na novinarski konferenci opozoril Šabeder in ob tem dodal, da je pomembno, da se sproti sprejemajo in prilagajajo vsi potrebni ukrepi.

"V zadnjih dneh opažamo, da se pojavljajo šikaniranja, nasilje in kazanje sovraštva do oseb, ki so pozitivne in se je to o njih razvedelo v lokalnem okolju," je na na novinarski konferenci povedal Šabeder in pri tem navedel primer iz Bele krajine, kjer sosedje izvajajo pritiske na družino, hospitalizirano skupaj z otrokom. "Družina se počuti ogroženo in si ne upa domov. Pozivam vse državljane, da so strpni do tistih, ki so v lokalnem okolju prepoznani kot bolniki. Vsak od nas lahko jutri zboli, zato še enkrat poziv, da smo skrajno strpni in spoštljivi do sodržavljanov, ki so okuženi," je dejal Šabeder.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Nad širjenje do zdaj s tremi sklopi prepovedi

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, je s posebnimi odredbami odredil omejevalne ukrepe, namenjene omejitvi širjenja okužb z novim koronavirusom. Ob 18. uri je tako začela veljati odredba o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije.

Ob tem je začela veljati tudi odredba, s katero se je prekinilo izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvenih storitev v mreži javne zdravstvene službe. "Vseeno se izvajajo preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice na zdravje pacienta," je pojasnil Šabeder. V Splošni bolnišnici Novo mesto in tamkajšnjem zdravstvenem domu se za obdobje 14 dni prekine tudi izvajanje nenujnih specialističnih pregledov in posegov. V ZD-ju Metlika pa se v naslednjih 14 dneh izvaja samo administrativna nujna medicinska pomoč. Kot je še povedal Šabeder, morajo vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe upoštevati poziv in prerazporediti zaposlene na izvajanje nalog, povezanih z obvladovanjem širjenja nalezljive bolezni.

Ob prvih dveh velja tudi odredba o prepovedi zbiranja na dogodkih v zaprtih javnih prostorih. Ta prepoveduje zbiranje ljudi na prireditvah v zaprtih javnih prostorih, kjer se zbira več kot 100 ljudi. To sicer ne velja za zbore, ki predstavljajo način dela državnih organov. Minister, ki izvaja tekoče posle, je povedal, da se zadnje širitve v veliki meri dogajajo, ker se kljub ponavljanju ne upoštevajo navodila in obvestila institucij. "Še enkrat pozivam, da spremljate informacije in upoštevate navodila," je državljane nagovoril Šabeder.

Naročilo zaščitne opreme

Sorodna novica Na meji z Italijo že nadzor na šestih mejnih prehodih, drugi so zaprti

Minister je povedal tudi, da je podpisal pogodbo za naročilo dveh milijonov zaščitnih mask – milijon kirurških troslojnih mask in milijon mask tipa FPP3. "To blago pričakujemo v Sloveniji v najkrajšem možnem času," je povedal Šabeder in dodal, da se bodo pristojni jutri dogovorili tudi za naročilo preostale zaščitne opreme, ki je potrebna v državi. "Skupno govorimo o naročilu v vrednosti 12 milijonov evrov," je pojasnil Šabeder.

Razmere v UKC-ju Ljubljana

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so potrdili sedem okužb s koronavirusom med zaposlenimi, pet na ginekološki, eno na stomatološki in eno na nevrološki kliniki. V bolnišnici so sprejeli številne ukrepe, pristojni pa po poročanju TV Slovenija zagotavljajo, da nihče od okuženih ni bil v stiku z bolniki in so izločeni iz delovnih procesov.

V UKC-ju Ljubljana imajo hospitaliziranih 20 okuženih bolnikov v sobi za izolacijo, eden od njih, ki ima tudi druge zdravstvene težave, je na oddelku za intenzivne terapije, njegovo stanje pa je kritično. Janez Poklukar, generalni direktor UKC-ja Ljubljana, je za Odmeve dejal, da pripravljajo ukrepe, da bodo lahko oskrbeli le tiste paciente, ki bodo res potrebovali medicinsko oskrbo, druge pa bodo prenaročili.

Zaradi okužbe na ginekologiji so uvedli posebne ukrepe, ki so objavljeni na spletni strani klinike.

Sorodna novica UKC Ljubljana: Prepovedana prisotnost očeta pri porodu

Skrb vzbujata okužbi v metliškem domu za starejše

Z novim koronavirusu sta se okužila tudi dva stanovalca doma starejših občanov v Metliki. Ker je covid-19 posebej nevaren za starejše, to vzbuja precejšnjo skrb. Po poročanju TV Slovenija je zdravstveno stanje enega od okuženih oskrbovancev zelo resno. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za kroničnega bolnika.

Popoldne je v metliški dom za starejše občane prišla mobilna enota z Golnika, ki je testirala vse, tako zaposlene kot oskrbovance doma. Rezultati testiranj bodo znani jutri.

Za 14 dni preventivno zaprli osnovno šolo v Kamniku

Okužbo so potrdili tudi pri učiteljici, ki je zaposlena na osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku. Šola bo vrata zaprla za dva tedna, saj je bila učiteljica v stiku s štirimi razredi otrok.

Število okuženih se veča: za zdaj potrjenih 57 primerov

Starši so bili o primeru okužbe obveščeni nekaj po 11. uri, nato pa je bila šola izpraznjena. Šola je v času, ko so otroci čakali na starše, uredila varstvo. Prekinjen je bil tudi športni dan, ki so ga imeli učenci višjih razredov. Ti so danes obiskali javno kopališče v Ljubljani. Po poročanju Rajke Vignjevič Pupovac naj bi starši ravnatelja šole že pred novico o okužbi učiteljice opozarjali, da organiziranje športnega dneva na kopališču glede na trenutno stanje ni primerno. Ker menijo, da je s tem, ko jim ni prisluhnil, otroke izpostavil tveganju, ga nekateri pozivajo k odstopu.

Starši so se spraševali tudi, kako to, da je pouk na osnovni šoli Frana Albrehta potekal, glede na to, da je vodstvo ustanove informacijo o okužbi dobilo že ob šestih zjutraj. Poveljnik civilne zaščite Kamnik Matej Srša je ob tem za TV Slovenija dejal, da je šola ravnala po protokolu in navodilih pristojnih ustanov.

Možnost okužbe osnovnošolcev je nizka

Sorodna novica Univerze zaostrujejo ukrepe, tudi ljubljanska odpovedala vse neposredne pedagoške procese
Poveljnik civilne zaščite Kamnik Matej Srša je dejal, da je šola ravnala po protokolu in navodilih pristojnih ustanov. Foto: BoBo
Poveljnik civilne zaščite Kamnik Matej Srša je dejal, da je šola ravnala po protokolu in navodilih pristojnih ustanov. Foto: BoBo

Vlada je prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da je možnost okužbe otrok sicer nizka, ker niso imeli tesnega stika. Ker vseeno želijo širjenje čim bolj omejiti, za vse, ki so bili v stiku z bolnikom, velja omejitev gibanja. To pomeni, da naj ostanejo doma, naj se ne družijo z vrstniki, naj se ne udeležujejo kakršnih koli dejavnosti zunaj doma, kjer naj poostrijo higienske ukrepe, kot sta umivanje rok in higiena kašlja. Prav tako naj ne spijo v isti sobi s sorojenci, so še zapisali.

"Vsaka panika je odveč," je ob tem dejal kamniški župan Matej Slapar in občane pozval k upoštevanju navodil pristojnih služb.

Dva primera okužbe na Postojnskem

V Postojni so potrdili dva primera okužbe z novim koronavirusom. Gre za moška, ki sta se okužila v stiku z italijanskimi državljani – eden na smučanju v Italiji, drugi na službenem dogodku v Ljubljani. Po poročanju Barbare Renčof sta oba okužena ravnala po protokolu, trenutno sta na infekcijski kliniki v Ljubljani. Kot je za TV Slovenija povedala direktorica ZD-ja Postojna Irena Vatovec, okužena nista v kritičnem stanju. V karanteni je trenutno enajst svojcev obeh obolelih.

Prva dva primera okuženih oseb na območju Občine Postojna

Med starši otrok, ki obiskujejo šolo v Planini in vrtec v Košani, je kar nekaj panike povzročila neuradna informacija, da sta med okuženimi vzgojiteljica in učiteljica. Postojnski župan Igor Marentič je dejal, da je strah odveč in da je v vzgojno-izobraževalnih ustanovah vse pod nadzorom in da tisti, ki so bili blizu okuženih, niso prisotni niti v šolah niti v vrtcih.

Po vrnitvi iz Italije zbolela zaposlena v murskosoboški bolnišnici

V Murski Soboti sta se okužila dva izmed zaposlenih v tamkajšnji bolnišnici. Šlo naj bi za zdravnika in njegovo ženo, ki sta bila pred kratkim na smučanju v Italiji. Po zagotovilih vodstva bolnišnice nista prišla v stik s pacienti ali drugimi sodelavci. Njuno zdravstveno stanje je stabilno.

Okužena dva zaposlena v murskosoboški bolnišnici

Dva nova primera v Mariboru

Že od vzpostavitve vstopne točke mariborskega zdravstvenega doma se število testiranih drastično povečuje. Samo v ponedeljek so odvzeli 80 brisov, prihajalo pa je tudi do nestrpnosti med bolniki in mimoidočimi. Zato so že razmišljali o varnostni službi. "Tukaj je bilo na trenutne že prav kaotično stanje," je za TV Slovenijo povedal Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego ZD-ja Maribor. Dodal je, da se je stanje umirilo in da bodo vstopno točko opremili z dodatnimi navodili za tiste, ki čakajo na testiranje.

V Mariboru je trenutno sicer potrjenih sedem okužb z novim koronavirusom. Trije od njih ostajajo v bolnišnični izolaciji, njihovo stanje pa je po besedah strokovnega direktorja UKC-ja Maribor Matjaža Vogrina dobro in bodo iz bolnišnice predvidoma odpuščeni v roku enega tedna.

V Mariboru potrjenih 7 primerov okužb z novim koronavirusom

V kliničnem centru Maribor je zaradi bolniških odsotnosti in samoizolacije zaposlenih – takšnih je trenutno 35 – delo že nekoliko okrnjeno. Odpadajo operacije, v prihodnjih dneh bodo število nenujnih posegov še zmanjševali

Sorodna novica WHO novi koronavirus razglasil za pandemijo

Lekarniška zbornica: Po zdravila naj pridejo zdravi

Oglasili so se tudi iz lekarniške zbornice, kjer prosijo, da naj zaradi povečane pojavnosti okužb dihal in trenutnega epidemiološkega stanja v Evropi in svetu vsi, ki imajo znake okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in drugih bolezni, ostanejo doma: "Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo." Sicer pa vse obiskovalce prosimo, da si ob vstopu v lekarno razkužijo roke in ohranjajo razdaljo vsaj en meter do najbližje osebe.

Aleš Šabeder in Srečko Šestan o ukrepih za preprečitev širjenja okužb
Vse več okužb med zdravstvenimi delavci
Univerze zaostrujejo ukrepe, kamniška osnovna šola zaprta

Naslov infografike: zemljevid

Do zdravnika po telefonu, ne osebno

Na morebitne znake nove bolezni morajo biti pozorni tisti, ki se vračajo iz držav, kjer je bolezen razširjena.

Za vse, ki bi zaradi vročine, kašlja in težkega dihanja ter morebitnega stika z okuženim ali s kom, ki je bil na ogroženem območju v tujini, posumili, da so morda okuženi tudi sami, velja poziv: ne hodite naokoli, pokličite osebnega zdravnika ali najbližji urgentni center in upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev.

UKC Ljubljana: Vzpostavili so posebni telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41, kamor lahko pokličete, če bi imeli blažje znake in vas zanima, kako ukrepati.
UKC Maribor: Telefonska številka 031/653-929 je dosegljiva vsak dan od 07.00 do 22.00 in je namenjena vprašanjem v zvezi z boleznijo COVID-19.
Splošna bolnišnica Celje: za informiranje prebivalcev so vzpostavili svetovalno telefonsko številko 03/423 30 79, ki je na voljo 24 ur na dan.
Splošna bolnišnica Jesenice: Pokličite na telefonsko številko 051 668 651.
Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica: Za nasvet se lahko obrnete na telefonsko številko 05 330 1117.
Splošna bolnišnica Brežice: osnovne informacije ob sumu na okužbo s korona virusom so na voljo: 07/46-68-246.
Zdravstveni dom Ljubljana: 031 619255

Lahko se posvetujete tudi z epidemiologom NIJZ-ja na telefonski številki 031 646 617 vsak dan med 9.00 in 17.00.

Klicni center za informacije o koronavirusu
Vlada je s pristojnimi službami vzpostavila klicni center. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom strokovnjakov.