Beograjski kirurg Igor Šehić bo v Ljubljano prihajal trikrat mesečno. Foto: BoBo
Beograjski kirurg Igor Šehić bo v Ljubljano prihajal trikrat mesečno. Foto: BoBo

V UKC-ju so pojasnili, da se je za sodelovanje s Šehićem dogovarjalo že prejšnje vodstvo. Šehić bo v Ljubljano prihajal trikrat na mesec in vsakič ostal dva ali tri dni, tako da bo lahko otroke spremljal tudi po operaciji. Poleg tega v UKC-ju načrtujejo tudi, da bodo zaposlili novega srčnega kirurga. Še naprej pa bodo sodelovali tudi z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem.

Niso pa v UKC-ju pojasnili, ali to pomeni, da bodo dozdajšnjega sodelavca otroške srčne kirurgije Roberta Blumauerja premestili na srčno kirurgijo za odrasle. Ta je s svojim pismom staršem otrok zavrnil navedbe strokovnega direktorja UKC-ja, ki je dejal, da so novorojenčka na operacijo v münchensko bolnišnico poslali zaradi bolezni Blumauerja. Ta je očitek zavrnil, saj je šel na bolniški dopust šele štiri dni po sprejetju sklepa, da bodo novorojenčka poslali v tujino.

Blumauer je sicer prepričan, da je pri programu otroške srčne kirurgije dovolj kirurgov glede na število operacij in da bi večje število kirurgov število posegov na kirurga znižalo pod priporočljivo mejo. Po njegovem mnenju pa UKC nujno potrebuje ekipo intenzivne terapije, ki bo pripravljena prevzeti odgovornost in strokovno voditi bolnika po operaciji.

Zdravniška zbornica Slovenije sicer vodi izredni strokovni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije, ki pa je še v začetni fazi.