Zaradi dotrajanosti je UKC zaprl pet operacijskih dvoran, in sicer dve v Bolnišnici dr. Petra Držaja in tri na Zaloški 2 na Kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike. Foto: BoBo
Zaradi dotrajanosti je UKC zaprl pet operacijskih dvoran, in sicer dve v Bolnišnici dr. Petra Držaja in tri na Zaloški 2 na Kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike. Foto: BoBo
Operacija srca v UKC-ju
Na Kliničnem oddelku za travmatologijo so morali okrepiti celotne ekipe, tudi anesteziološko, operirajo v dveh operacijskih dvoranah v centralnem bloku popoldne in si potem po dogovoru s kolegi drugih specialnosti izmenjujejo še eno do dve operacijski dvorani. Foto: BoBo
Zapiranje starih operacijskih dvoran v UKC-ju

"Zaradi dotrajanosti smo zaprli pet operacijskih dvoran, in sicer dve v Bolnišnici dr. Petra Držaja in tri na Zaloški 2 na Kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike," pravijo v ljubljanskem kliničnem centru (UKC).

Na kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike sta po pojasnilu UKC-ja trenutno na razpolago dve operacijski dvorani. Zaposleni na oddelku v vmesnem času uporabljajo tudi dvorane treh drugih kliničnih oddelkov in operirajo 12 ur na dan. Okrepili pa so tudi operiranje v dežurni službi.

Travmatologi delajo 24 ur na dan
Predstojnik Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana Matej Cimerman je opozoril, da so se znašli v težki situaciji, vendar "se trudijo po svojih najboljših močeh in delajo 24 ur na dan, tudi sobote in nedelje".

Zato so morali okrepiti celotne ekipe, tudi anesteziološko, operirajo v dveh operacijskih dvoranah v centralnem bloku popoldne in si potem po dogovoru s kolegi drugih specialnosti izmenjujejo še eno do dve operacijski dvorani.

Nujne poškodovance za zdaj še oskrbijo oz. zmorejo operirati pravočasno, zato naj bodo prebivalci Ljubljane oz. Slovenije povsem brez skrbi, za nekatere programske operacije pa bodo morali počakati, zagotavlja Cimerman.

Novih bolnikov sploh ne naročajo, tistim, ki so na vrsti, denimo za odstranitev kovinskih vsadkov, pa so sporočili, da poseg zaradi adaptacije operacijskih dvoran ni možen, in da jih bodo čim prej obvestili, kdaj lahko pridejo.

Treba bo usposobiti nekaj starih operacijskih dvoran
Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Sergej Hojker je v izjavi za javnost pojasnil, da sicer zaprtje operacijskih dvoran v stavbi "stare travme" ni bilo "od danes do jutri".

Poudaril je, da so operacijske dvorane v stari stavbi zastarele, saj jih niso obnavljali skoraj 40 let, zato je vprašljiva varnost bolnikov.

Ob tem je spomnil, da je na novi urgenci načrtovanih kar nekaj operacijskih dvoran, ki pa jo gradijo že nekaj let. "Gradnja stoji in po projekcijah bo UKC Ljubljana v letošnjem letu zmanjkalo še približno dodatnih 12 milijonov evrov za delovanje," poudarja Hojker.

Ocenjuje tudi, da bo treba usposobiti nekaj starih operacijskih dvoran, kar je sicer ena od prioritet v naslednjih mesecih. Ob tem je izrazil upanje, da jim bo v nekaj mesecih uspelo spet usposobiti operacijske dvorane na oddelku travmatologije.

Pokvarjene klimatske naprave
V UKC-ju še navajajo, da bodo operacijske dvorane na Zaloški 2 prenovljene v najkrajšem mogočem času. Glede operacijskih dvoran v bolnišnici dr. Petra Držaja pa še niso določili roka, ker je ta povezan z odločitvijo o prihodnosti celotne bolnišnice.

Prenova je namreč nujna, ker klimatske naprave in s tem izmenjava zraka niso delovale pravilno. Prav tako ni bilo urejenih prebujevalnic, križale so se čiste in nečiste poti. "Res je, da smo do zdaj v takšnih razmerah operirali, a bolniki si tovrstne obravnave ne zaslužijo. Stanje želimo zato čim prej izboljšati," še navajajo v UKC-ju.

Lani manj operacij
V letu 2012 so na kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike na teden operirali približno 78 bolnikov. Za leto 2013 celotnih podatkov še nimajo, a je bilo zaradi zaprtja operacijskih dvoran nekaj manj operacij na teden. Po ocenah oddelka je operacij po zaprtju operacijskih dvoran približno 60 na teden.

Klinični oddelek za travmatologijo je sicer v prvih 11 mesecih leta 2013 za 13 odstotkov presegel dogovorjeni obseg dela z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Pri endoprotezah kolkov je bil obseg dela presežen za 33 odstotkov, pri ramah za 50 odstotkov, hrbtenici za 32 in terapevtskih artroskopijah za 40 odstotkov, so še navedli.

Zapiranje starih operacijskih dvoran v UKC-ju