Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Prvič sta za slovensko javnost spregovorila starša četverčkov, ki so se pred dvema tednoma kot pravi čudež rodili v ljubljanski porodnišnici.

Milana in Nemanja Petrović, po rodu iz Banjaluke, sta si dom ustvarila v Sloveniji. Novice, da bo postal starejši bratec, se je najbolj razveselil njun prvorojenec, a kmalu se je izkazalo, da bo namesto enega dobil kar štiri brate.

"Otroci so v redu, počasi napredujejo, zahvaljujoč celotni ekipi UKC-ja. Res jim hvala iz srca," je povedal Nemanja, oče četverčkov. Zahvalam se pridružuje tudi mama Milana.

Kot je za TV Slovenija dejala Mirjam Druškovič, vodja porodnega bloka, "gre za čudež, saj gre za spontano zanositev".

"Fantom gre, glede na to, koliko prezgodaj so rojeni, zelo dobro. Samo eden potrebuje pomoč pri dihanju z aparatom. Drugi se že lepo oglašajo," je dodala Lilijana Kornhauser Cerar z intenzivne terapije klinike za pediatrijo.

V Sloveniji upada število rojstev

Možnosti za rojstvo četverčkov so sicer zelo majhne, približno ena na pol milijona porodov ali manj, vse bolj pa skrbi podatek, da število rojstev v Sloveniji upada.

Helena Ban Frangež, predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo, opozarja, da se materinstvo odlaga, ne samo v Sloveniji, temveč povsod po svetu.

Jože Sambt, ekonomist in demograf z ekonomske fakultete v Ljubljani, je dodal, da je za reprodukcijo pomemben tudi ekonomski vidik države, ki bi moral privabljati v Slovenijo tudi tujce.

Hkrati pa Irena Jamšek Halas, terapevtka in obporodna spremljevalka, končuje, da bi se morali kot družba zamisliti, koliko sploh podpiramo družine in matere pri izvajanju materinskih nalog.

Lani se je v Sloveniji rodilo najmanj otrok v zgodovini države.

Spodaj si lahko ogledate daljši prispevek iz oddaje Tednik:

Iz oddaje Tednik: Čudež četverčkov
Za TV Slovenija spregovorila starša četverčkov