Foto: BoBo/Tina Kosec
Foto: BoBo/Tina Kosec

Ker odhodi ogrožajo neprekinjeno zdravstveno varstvo, v celjski bolnišnici pozivajo, naj država čim prej poišče sistemsko rešitev, saj se s podobnimi težavami spopadajo tudi v nekaterih drugih javnih bolnišnicah.

"Razmere na radiologiji celjske bolnišnice so napete. Potem ko je vodstvo zaradi nepravilnosti odstavilo predstojnika oddelka, se je ta še z dvema radiologoma odločil za odhod. Če jim bodo sledili še trije, bo varnost pacientov ogrožena," je bil jasen direktor bolnišnice Dragan Kovačić.

"Nezmožnost bolnice, da bi organizirala radiologijo v neprekinjenem delovnem času, pomeni veliko zdravstveno tveganje. To je nekaj, kar se na nobeni stroki ne sme zgoditi," opozarja Kovačič.

Zaradi izvajanja programa zmanjševanja čakalnih vrst bolniki že zdaj čakajo na rezultate izvidov. Telefoni so do pred kratkim pregorevali, je povedala zastopnica pacientovih pravic Olga Petrak.

Predvsem so spraševali, kakšna je zakonska določba za čakalni čas. Vemo, da je po zakonu sedem dni in da je to bilo v vsakem primeru dlje, je pojasnila in dodala, da kdor se je neposredno obrnil na bolnišnico, je izvid nemudoma dobil. Po sestanku v bolnišnici upa, da se bodo razmere uredile: "Povedali so, da so se z zaposlenimi dogovorili, da bodo podaljšali svoje delo in poskušali v tem času opraviti več dela. Poleg tega pa že imajo sklenjene podjemne pogodbe z zunanjimi sodelavci, da jim priskočijo na pomoč. Izjavili so, da računajo, da bodo izničili vrste do konca meseca."

"Vprašanje je, do katere mere bomo lahko parirali trgu, ki je ustvaril take razmere, da je mogoča taka organizacija dela, da zaposleni ne sodelujejo v neprekinjenem zdravstvenem varstvu, da so plačani po davčno ugodnejših oblikah," je opozoril Kovačič in dodal, da je vedno večja kadrovska stiska tudi na drugih oddelkih, predvsem na internistki in infektologiji.

Celjsko bolnišnico pretresajo odhodi radiologov