Foto: BoBo
Foto: BoBo

Treba pa se je odzivati tudi na preventivne presejalne programe in skrbeti za svoje zdravje, ob spremembah na telesu pa obiskati zdravnika, opozarjajo.

Onkološki inštitut Ljubljana se v rožnatem oktobru pridružuje pobudam ozaveščanja o tej bolezni in poudarja pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Tudi letošnje leto je živahno pri pridobivanju novih spoznanj pri zdravljenju raka dojk. Veseli smo, da z uvajanjem novih zdravil zadovoljivo hitro sledimo njihovi registraciji. Veliko smo naredili na področju celostne rehabilitacije, kjer pa nas čaka še naporna pot, da bomo dobre izkušnje iz pilotne raziskave OREH razširili na vse bolnice z rakom dojk v Sloveniji. Sprožili smo tudi klinični register raka dojk, ki nam bo z bogato zbirko podatkov za podrobnejše analize primerov te bolezni pomagal ne le natančno spremljati diagnostiko in zdravljenje, ampak bo tudi podlaga za spremljanje kakovosti celostne obravnave bolnikov z rakom dojk po Sloveniji," so povzeli besede onkologinje Simona Borštnar.

Po podatkih registra raka je v obdobju 2016–2020 v Sloveniji povprečno letno za rakom dojk zbolelo 1481 žensk, umrlo pa 439. V letu 2020 je za rakom dojk zbolelo 1459 oseb, od tega 1448 žensk in 11 moških, umrlo pa 472 žensk in trije moški. To predstavlja osem odstotkov manj odkritih primerov raka dojk pri ženskah (131) glede na pričakovano število novih primerov raka, pripravljeno na podlagi ocene registra raka za leto 2020, ki je bila, da bo za rakom dojk v letu 2020 zbolelo 1579 žensk.

Ob koncu 2020 je imelo približno 20.000 oseb postavljeno diagnozo raka dojk. Najpogosteje za to boleznijo zbolevajo ženske od 50. do 65. leta. Rak dojk sicer spada med bolezni z dobrim preživetjem. Možnost za ozdravitev je velika, če je ta odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. In prav državni presejalni program raka dojk Dora je namenjen zgodnjemu odkrivanju te bolezni.

"Samopregledovanje je pomembno ne glede na starost. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti samopregledovanje in tako spoznati svoje dojke. Tako lahko zgodaj zatipamo zatrdline in opazimo spremembe, na katere morda sicer ne bi bile pozorne," so še navedli.