Kritične razmere na področju družinske medicine

S tem so se uresničile napovedi zdravnikov, da bodo s 1. aprilom odpovedali pogodbe o zaposlitvi, če pristojni ne bodo poskrbeli za ureditev razmer, v katerih bodo lahko svoje delo opravljali kakovostno in varno.

Odpovedni rok je po zakonu 60 dni. Če zaplet do takrat ne bo rešen, bodo morali konec maja izdati sklepe o odpovedi, je pojasnil Jože Veternik.

"Računamo, da se bo situacija v tem mesecu skušala rešiti. V petek je bil na obisku minister, kjer smo izmenjali mnenja. Sugestije z naše strani so bile, naj skuša minister aprila razrešiti vsaj del pogojev, ki so jih zdravniki postavili," je dodal.

Zdravniki od ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pričakujejo sprejetje standardov in normativov na podlagi strokovnih usmeritev.

Bo v Kranju prišlo do zloma družinske medicine? Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Bo v Kranju prišlo do zloma družinske medicine? Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

"To pomeni razpad sistema"

Na vprašanje, kaj bi odpoved 20 od skupaj 34 kranjskih zdravnikov splošne medicine pomenilo za zdravstveni dom in zagotavljanje storitev bolnikom, ki že nekaj dni zaskrbljeni kličejo v zdravstveni dom, je direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura odgovorila, da bi to pomenilo razpad sistema.

"Z odpovedjo grozi 20 zdravnikov in vsak od njih ima 2.000 pacientov, ki brez osebnega zdravnika ne bi mogli urejati nobenih drugih zdravstvenih zadev, razen nujnih," je pojasnila. Kot je dodala, sploh ne ve, kako se bodo lotili organizacije dela.

Zdravniki sicer ne bodo odšli z danes na jutri, saj imajo še 60-dnevni odpovedni rok. Imajo pa tudi še lanski in letošnji dopust, a so se, kot je povedala Gantar Žura, dogovorili, da ga ne bodo porabili, če ga niso že vnaprej napovedali.

Kaj jih je ujezilo
Zdravnike je najbolj razjezil zadnji splošni dogovor, po katerem bi morali v Kranju, kjer so zdravniki že sicer preobremenjeni, sprejeti več bolnikov kot drugod, in sicer za 2.700 glavarinskih količnikov. Zahtevajo, da ostane veljaven normativ 1.895 glavarinskih količnikov, na daljši rok pa naj se ta zniža na 1.500, kakršna je tudi strokovno določena norma.

Zdravnikom družinske medicine je prekipelo. Foto: Pixabay
Zdravnikom družinske medicine je prekipelo. Foto: Pixabay

Z odpovedjo zagrozili tudi na Ptuju

Družinski zdravniki iz Zdravstvenega doma (ZD) Ptuj se pridružujejo zahtevam po ureditvi razmer na področju primarnega zdravstva in pomanjkanja zdravnikov družinske medicine. Če njihove zahteve ne bodo uresničene do 1. junija, bo h kolektivni odpovedi pristopilo 16 zdravnikov, so sporočili iz ptujskega zdravstvenega doma.

V kolektivu družinskih zdravnikov ZD Ptuj tako zahtevajo popravek splošnega dogovora, da bo meja za prenehanje opredeljevanja bolnikov 1.895 glavarinskih količnikov in da se bo meja zniževala za pet odstotkov na leto do končne vzpostavitve 1.500 količnikov oziroma 1.200 opredeljenih oseb.

"Posamezni tim družinske medicine se v celoti financira skladno z zgoraj omenjenimi količniki, saj bodo zavodi le tako imeli na razpolago sredstva za zaposlitev novih zdravnikov oziroma za plačevanje zunanjih zdravnikov, ki bodo pomagali pri zapolnitvi vrzeli," pa je razvidno iz druge zahteve.

Pričakujejo razbremenitev

Prav tako pričakujejo čimprejšnjo administrativno razbremenitev specialistov družinske medicine, zagotovitev razmer, v katerih bo družinska medicina postala privlačnejša za mlade kadre, ter določitev jasne zgornje meje dnevnih in tedenskih obremenitev družinskega zdravnika.

Odpoved so z majem napovedali tudi celjski zdravniki, z junijem mariborski, v ZD Nazarje pa so trije družinski zdravniki že dali odpoved. Grosupeljski zdravniki zavračajo delo prek obremenitve, dogovorjene v stavkovnem sporazumu.

Novi minister za zdravje Aleš Šabeder se je spoznavno srečal s sindikatom družinskih zdravnikov. Foto: BoBo
Novi minister za zdravje Aleš Šabeder se je spoznavno srečal s sindikatom družinskih zdravnikov. Foto: BoBo

Sindikalisti z ministrom Šabedrom

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je spoznavno sešel s predstavniki sindikata družinskih zdravnikov Praktikum. V sindikatu za reševanje problematike pomanjkanja družinskih zdravnikov predlagajo sprejem interventnega zakona, ki bi vpeljal institut izbranega zdravstvenega zavoda, je pojasnil predsednik sindikata Igor Muževič.

Na sestanku, ki ga je Šabeder ocenil kot zelo konstruktivnega, konkretnih ukrepov še niso sprejemali, bodo pa o tem govorili tudi v sredo, ko je sklican sestanek koordinativne skupine. Sestavljajo jo predstavniki sindikatov, stroke z medicinske fakultete in zdravniške zbornice ter preostali ključni deležniki v zdravstvu, je pojasnil novi minister.

Na vprašanje, kaj bodo predlagani ukrepi ministrstva, je Šabeder odvrnil, da bodo najprej prisluhnili koordinativnemu telesu. "Nekatere spremembe bodo deležne aneksa k splošnemu dogovoru, nekaj bo treba narediti tudi na zakonodajni ravni. Ukrepi bodo večplastni, časovnica pa zelo kratka, glede na napovedane odpovedi zdravnikov. Imamo mesec, največ dva časa, da zadeve uredimo in se dogovorimo," je poudaril.

Vlada o aneksu k splošnemu dogovoru ta teden še ne bo odločala, v njem pa je po Šabedrovih besedah treba opredeliti vprašanje obračuna in opredeljevanja presežnih bolnikov.

Rešitev v obliki uvoza tujih zdravnikov?

Ena izmed možnosti za reševanje pomanjkanja zdravnikov družinske medicine je tudi uvoz tujih zdravnikov. To pomeni tudi poseg v zakonodajo, zato bi bila pri tem po Šabedrovih besedah časovnica nekoliko daljša. "Hitri izračuni kažejo, da bi ta trenutek na kratki rok potrebovali približno 50 zdravnikov iz tujine," je še ocenil minister.

Natančnejših opredelitev glede preostalih ukrepov Šabeder danes še ni želel razkriti. Zatrdil pa je, da so se na ministrstvu pripravljeni pogovarjati s posameznimi zdravniki, ki razmišljajo o odpovedi, če se o vsem ne bodo dogovorili na koordinativnem telesu.

Kranjski družinski zdravniki dali odpoved