Sindikati si želijo, da bi bil dodatek izplačan že aprila. Foto: BoBo
Sindikati si želijo, da bi bil dodatek izplačan že aprila. Foto: BoBo

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije so znova opozorili, da številni bolnišnice, zdravstveni in socialnovarstveni zavodi zaposlenim niso izplačali dodatka za delo ob epidemiji. Zato zahtevajo, da zaposlenim izplačajo dodatek za delo v tveganih razmerah po kolektivni pogodbi, najbolj obremenjenim pa še dodatek po protikoronskem zakonu. Vsem zaposlenim se izplača dodatek za delo v tveganih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor, to je v vrednosti 65 odstotkov urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca, je poudarila predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič.

Ker nekateri delodajalci pripravljajo tudi sezname zaposlenih, ki delajo na področju covida-19, je podpredsednik sindikata Matej Velenšek opozoril, da je epidemija zajela vso Slovenijo. Tako novi koronavirus ne predstavlja težjih delovnih razmer le za zdravstveno osebje, ampak tudi za druge zaposlene. Kot primer je navedel zaposlene v bolnišničnih kuhinjah in pralnicah, kjer dodatne obremenitve predstavlja razkuževanje.

Zaradi varčevanja z zaščitno opremo več ur ne morejo piti ali iti na stranišče

Nekateri zaposleni pa so za marec prejeli še nižjo plačo, kot je bila izplačana februarja, ko epidemije še ni bilo. Razlog za nižje izplačilo je v izplačilu potnih stroškov zaradi nedelovanja javnega prometa, so izpostavili. Številni nimajo lastnega prevoza ali pa nimajo izpita za avtomobil, je poudaril Velenšek.

Kot primer je predstavil položaj članice, ki jo mora v trenutnih razmerah v službo peljati partner. Za potne stroške so ji izplačali štiri evre. "To je zahvala, da je lahko prišla v službo, da je pomagala pri preprečevanju širjenja epidemije, da je tvegala svoje zdravje in zdravje družinskih članov," je povedal.

Na novinarski konferenci so predstavniki sindikata opozorili na težke delovne razmere. Prav zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu delajo z obolelimi in so izpostavljeni možnosti za okužbo. Podatki, ki so jih predstavili v sindikatu, kažejo, da je 28,85 odstotka vseh okuženih zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Opozorili so še, da je tudi delo v zaščitni opremi specifično in težko. Pod t. i. skafandri je vroče, ker pa zaščitnih oblačil primanjkuje, morajo zaposleni v njih delati več ur. Po več ur ne morejo piti, jesti ali iti na stranišče, saj bi morali zaščitno obleko takrat zamenjati z novo.

Na zaplete ob izplačilu dodatkov za delo v nevarnih razmerah zaposleni opozarjajo že dalj časa. Med drugim je komisija za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor določila, da bo o tem, kdo je upravičen do izplačila dodatka, odločal delodajalec. Sindikati poteze ne podpirajo, predsednico komisije Natašo Belopavlovič pa so pozvali k odstopu. Ker ni odstopila, so sindikalisti v sredo v znak protesta odpoklicali svoje člane iz komisije.