Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na ministrstvu za zdravje so organizirali srečanje s predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje, na njem so se seznanili z zakonodajnimi in sistemskimi rešitvami ter primeri dobre prakse delovanje estonskega zdravstvenega varstva v povezavi z zdravstvenim zavarovanjem in njegovim upravljanjem.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po srečanju povedal, da so jim estonski kolegi predstavili, kako vzpostaviti moderno zdravstveno zavarovalnico, ki deluje povsem digitalno, pri čemer je vse transparentno.

"Dogovorjeno je, da nam bodo pomagali pri naši reformi, sodelovali bomo tako z Estonci kot Finci," je poudaril. Če bomo sprejeli ponujeno roko, sodelovali in se pogovarjali, bo mogoče dobršen del potrebnih sprememb po njegovih besedah vključiti že v napovedano zdravstveno reformo, je dodal.

Celotnega estonskega zdravstvenega sistema ne bomo kopirali, je pojasnil Bešič Loredan, saj je prepričan, da smo na strokovni ravni zdravstva v Sloveniji nekaj korakov pred Estonci, prav tako na področju mreže zdravstvene oskrbe.

V Estoniji so družinski zdravniki po besedah ministra za zdravje dolga leta delali v zasebnih ordinacijah, zdaj pa po posameznih regijah ustanavljajo zdravstvene domove, saj so ugotovili, da je na ta način lažje organizirati delo.

Med prednostmi estonskega zdravstva je Bešič Loredan navedel tudi organiziranost estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki v celoti nadzira ne le plačevanje in opravljanje, pač pa tudi kakovost zdravstvenih storitev, ob tem pa so podatki o toku finančnih sredstev javni in transparentni.

Tudi predsednik upravnega odbora estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje Rain Laane je med prednostmi estonskega zdravstvenega sistema navedel digitalizacijo, ki pomaga pri organizaciji zdravstvenih storitev.

Moderniziran sistem spremlja delo zdravnikov. Zanje priporočajo do 12 ur dela dnevno, sistem pa dokumentira, koliko zdravnik dela v javnem in zasebnem sektorju in za koliko je presegel omejitev.

Med prednostmi slovenskega zdravstvenega sistema pa je Laane izpostavil, da Slovenija za zdravstvo namenja večji delež bruto domačega proizvoda (BDP) kot Estonija.