Mladostniki v Sloveniji imajo slabe prehranjevalne navade, odlično pa so se odrezali glede skrbi za zdravje in izobraževanje. Foto: MMC RTV SLO
Mladostniki v Sloveniji imajo slabe prehranjevalne navade, odlično pa so se odrezali glede skrbi za zdravje in izobraževanje. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski otroci zelo zgodaj poskusijo piti alkohol, je pokazala raziskava Unicefa. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski otroci nadpovprečno zadovoljni


Tvegana vedenja otrok in mladih v Sloveniji vzbujajo skrb, saj se Slovenija uvrstila na 21. mesto od 29 držav po številu otrok, starih 11, 13 in 15 let, ki so bili najmanj dvakrat doslej vinjeni, so sporočili iz slovenskega Unicefa.

Na 22. mestu pa je Slovenija po številu otrok omenjene starostne skupine, ki so v zadnjem letu uživali marihuano, kažejo podatki primerjalne raziskave o blaginji otrok v 29 najrazvitejših državah sveta, med katerimi je tudi Slovenija.

Slovenski otroci najdebelejši v srednji Evropi
Skrb vzbujajoče pa je, da imamo v Sloveniji najvišjo stopnjo otrok (18 odstotkov) s čezmerno telesno težo med državami srednje in vzhodne Evrope in med vsemi državami v raziskavi najnižjo stopnjo otrok, ki zjutraj redno zajtrkujejo (43,6 odstotka).
Spodbudnejši so podatki glede telesne vadbe, saj je 21 odstotkov slovenskih otrok telesno dejavnih vsaj eno uro dnevno, kar 40 odstotkov otrok uživa sadje vsak dan.

Podrobnejše smo o raziskavi poročali na našem otroškem portalu Bansi.si, in sicer na tej povezavi. Celotno poročilo Unicefa pa je dostopno tukaj.

Slovenija tik za Belgijo, Dansko in Irsko
Slovenija je na 12. mestu po blaginji otrok med 29 državami OECD-ja, ki so bile vključene v raziskavo, ki je potekala leta 2010. Slovenija je tudi najvišje uvrščena država iz srednje in vzhodne Evrope, tik za Belgijo, Dansko in Irsko.

Na vrhu lestvice se je znašla Nizozemska skupaj s štirimi državami s severa Evrope (Finsko, Islandijo, Norveško in Švedsko), medtem ko so se štiri države z juga Evrope (Grčija, Italija, Portugalska in Španija) znašle na spodnji polovici.

Blaginja otrok povezana z vladnimi politikami
Mednarodna primerjava razkriva, da blaginja otrok ni neposredno povezana z bogastvom države, temveč je predvsem odvisna od vladnih politik v posameznih državah, in da so nekatere države pri zaščiti najbolj ranljivih otrok veliko uspešnejše kot druge. Tako je Slovenija višje na lestvici kot Kanada, Češka višje kot Avstrija in Portugalska nad Združenimi državami Amerike.

Gospodarska kriza občutno poslabšala položaj otrok
Tudi v preteklih raziskavah o življenju otrok se je Slovenija uvrščala precej visoko, kar je posledica dolgoročnih vlaganj v področje zaščite otrok, ugotavljajo v slovenskem Unicefu in opozarjajo, da je v času varčevalnih ukrepov in nižanja socialnih pravic izjemno pomembno sporočilo odločevalcem, saj zaznavajo, da je gospodarska kriza v zadnjih treh letih občutno vplivala na poslabšanje položaja otrok tudi v Sloveniji.

Tudi dobre novice
Po materialni blaginji se je Slovenija uvrstila na 8. mesto, na področju zdravja na zelo visoko 6. mesto, na področju izobraževanja pa izjemno 5. mesto. Kar 91 odstotkov mladih med 15. in 19. letom je, denimo, vključenih v izobraževanje, medtem ko zgolj 2,5 odstotka mladih pripada t. i. NEET skupini, s čimer se Slovenija uvršča takoj za vodilno Norveško.

Slovenski otroci nadpovprečno zadovoljni