Foto: BoBo/Tina Kosec
Foto: BoBo/Tina Kosec

Z otrokom pa lahko brezplačno sobivajo kar do 15. leta starosti, z otroki s posebnimi potrebami do 18. leta, pa tudi s polnoletnimi osebami s telesno ali duševno motnjo. Novosti veljajo do konca leta.

V pediatrični kliniki v Ljubljani je povprečna ležalna doba 2,2 dneva, a nekateri otroci se v bolnišnici zdravijo tudi več tednov ali mesecev ali se pogosto vračajo. Brez dvoma bolni otroci potrebujejo starše.

"Dokazano je, da je anksioznost otrok in staršev ob sobivanju manjša in je potem sodelovanje pri zdravljenju večje," pravi Majda Oštir, glavna medicinska sestra službe za pljučne bolezni pediatrične klinike.

Po novem imajo starši pravico do brezplačnega ležišča in prehrane do otrokovega 15. leta, do polnoletnosti pa starši otrok s posebnimi potrebami. Prej je veljalo do 6. leta starosti.

"Strošek bivanja je približno 20 evrov na dan in če je ležalna doba 14 dni, je to ekstremen strošek, ki ga starši ne zmorejo," pravi Oštirjeva.

Poleg te imajo starši, skrbniki, rejniki ‒ ne pa tudi drugi sorodniki ‒ po novem še eno skrb manj ‒ nadomestilo plače v višini 80 odstotkov osnove za vse dni, ko sobivajo z otrokom.

"Pravico do nadomestila plače pridobi starš samo na podlagi potrdila izvajalca zdravstvene storitve, da je ob otroku sobival, prespal in ni treba, da zaradi tega obišče otrokovega pediatra," pravi Ana Vodičar iz zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Prehrano, nočitev, nadomestilo plače ... vse zdaj pokrije državni proračun. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje ocenjujejo, da bi za nove pravice na leto odšteli od tri do devet milijonov evrov. Takšen razpon pripisujejo temu, da ne vedo, koliko staršev, predvsem starejših otrok, bi se za sobivanje v resnici odločilo.

Ta določba velja po interventnem zakonu do konca leta. Je pa v poslanskih klopeh tik pred zadnjo obravnavo novela Zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki bi te pravice trajno uredila.

Vendarle je to pravica otrok.

Sobivanje staršev s hospitaliziranimi otroki