Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v izjavi ob koncu obiska dejal, da je ljubljanski UKC najpomembnejša zdravstvena in tudi učna ustanova v državi. "Dejstvo je, da imamo dolgoletne težave s poslovanjem UKC-ja, dejstvo je, da je ta stavba stara 50 let in ni bila nikoli prenovljena," je povedal in napovedal, da bodo te zadeve uredili.

Obnovo bodo financirali iz proračuna

Meni, da je mogoče zelo hitro prenoviti glavno stavbo UKC-ja Ljubljana in narediti načrt njegovega razvoja. Vlada je evropska sredstva za energetsko sanacijo preusmerila v druge projekte, saj morajo biti porabljena do konca novembra 2023. Obnovo glavne stavbe UKC-ja bodo zato financirali iz proračuna. Bešič Loredan je povedal, da se bo po projekcijah zunanje in notranje obnove projekt podražil za približno 15 milijonov evrov, kar je že predvideno v rebalansu proračuna.

Sorodna novica Bešič Loredan: Prvič v 50 letih imamo priložnost, da UKC LJ prenovimo za 90 milijonov evrov

"Danes je simboličen dan, ko začnemo obravnavati razvojne projekte v zdravstvu," pa je ob obisku poudaril predsednik vlade Robert Golob. Po njegovih besedah verjamejo, da je v UKC-ju koncentriranega največ znanja. "Naša dolžnost kot politike je, da to znanje zdaj nadgradimo tudi z ustreznimi materialnimi in prostorskimi pogoji," je dodal.

Golob meni, da je dolžnost vlade, da s sredstvi, ki so na voljo, začnejo ustrezne projekte in jih potem tudi dokončajo. Napovedal je, da bodo nekateri projekti dokončani v prvem, nekateri pa v drugem mandatu.

Jug: Tu pade ali obstane slovensko zdravstvo

V. d. generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Marko Jug se je predsedniku vlade in ministru zahvalil za obisk in dejal, da je klinični center zelo velika ustanova in verjetno eden ključnih stebrov slovenskega zdravstva. "Ali bo klinični center stal ali padel, bo pomenilo, ali bo obstalo slovensko zdravstvo," meni.

Obljube onkološkemu inštitutu

Še pred obiskom UKC-ja sta premier in minister obiskala Onkološki inštitut Ljubljana. Po ministrovih besedah je bila ob obisku znova dana obljuba inštitutu o čimprejšnji gradnji protonskega centra in širitve inštituta. Sredstva bodo poiskali znotraj načrta za okrevanje in odpornost.

Po novoletnih počitnicah pa bosta skupaj s strokovno direktorico onkološkega inštituta Ireno Oblak naredila mrežo zdravljenja onkoloških bolnikov. Oblak je ob tem povedala, da jih obisk veseli, saj pomeni, da je onkologija prepoznana kot izredno pomembna stroka.

Minister je na novinarsko vprašanje o prenosu splošne nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Ljubljana v UKC Ljubljana odgovoril, da postopki potekajo, verjame pa, da jih bodo do konca letošnjega leta skupaj uredili. 1. januarja tako pričakuje delujoč sistem, v januarju pa bodo predstavili tudi reformo izvajanja nujne medicinske pomoči in vlogo urgentnega centra, "da pravzaprav ločimo primarno dejavnost od urgentne dejavnosti oziroma dejavnosti nujne medicinske pomoči".

Na vprašanje o časovnici gradnje infekcijske klinike pa je dejal, da je takšna, kot jo je predvidela prejšnja vlada, a da jo poskušajo skrajšati. "Če bomo imeli srečo, lahko eno leto prej od načrtovanega dobimo obe infekcijski kliniki v Ljubljani in Mariboru," je še povedal Bešič Loredan.

Minister in premier obiskala UKC LJ