Kajenje je razvada, ki vsako leto ubije šest milijonov ljudi. Foto: EPA
Kajenje je razvada, ki vsako leto ubije šest milijonov ljudi. Foto: EPA
Avstralija
V Avstraliji so na cigaretne škatlice poleg napisov o škodljivosti kajenja uvedli tudi slike, ki govorijo same zase. Foto: EPA
Kajenje
Vse več kadilcev je med mladimi, kar je najbolj skrb vzbujajoč podatek. Foto: EPA

Ob svetovnem dnevu brez tobaka se vrstijo opozorila o nevarnosti kajenja, tudi pasivnega. Grozljive statistike, da na svetu zaradi kajenja vsako leto umre šest milijonov ljudi, zaradi pasivnega kajenja 600.000, v Sloveniji pa kajenje letno vzame 3.600 življenj, med temi jih je 900 starih manj kot 60 let, govorijo same zase. Če teženj rabe tobaka ne bomo spremenili, bo v 21. stoletju zaradi tobaka na svetu umrla kar milijarda ljudi.

Po vsem svetu kadi kar 1,3 milijarde ljudi. Če bi kajenje zmanjšali za med 20 in 25 odstotkov, bi do leta 2020 preprečili kar 100 milijonov prezgodnjih smrti. Smrt zaradi kajenja je tako ena najbolj preprečljivih, a je prizadevanj za to še vedno premalo, saj drži tobačna industrija vajeti v svojih rokah.

Ustavimo marketing tobačne industrije!
Naslovna tema letošnjega svetovnega dneva brez tobaka, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila leta 1987, je Ustavimo marketing tobačne industrije!. Helena Koprivnikar z Inštituta za varovanje zdravja RS opozarja, da je marketing eden najpomembnejših vzrokov širjenja rabe tobaka in da je nujno čimprejšnje ukrepanje za preprečevanje in zmanjševanje razširjenosti kajenja med mladostniki in mladimi odraslimi ter dopolnjevanje ukrepov za zmanjševanje obsega kajenja med odraslimi. V Evropski uniji namreč kar 70 odstotkov kadilcev začne kaditi pred 18. letom starosti.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja v Sloveniji kadi 24 odstotkov prebivalcev, starih med 15 in 64 let, več moških (27 odstotkov) kot žensk (21 odstotkov). Delež kadilcev se v zadnjih letih veča predvsem na račun deleža kadilk med ženskami. Delež kadilcev med mladostniki in mladimi odraslimi se večinoma ne spreminja, se je pa zvišal delež kadilk med mladostnicami. Med mladostniki v starosti 11 do 15 let jih je poskusilo kaditi nekaj več kot 29 odstotkov, več fantov kot deklet.

Nova tobačna direktiva s strožjimi omejitvami
V Evropski uniji trenutno potekajo pogajanja o predlogu nove tobačne direktive, ki bi popolnoma prepovedala oglaševanje, promocijo in sponzorstvo tobačnih izdelkov. Ta med drugim predvideva uvedbo velikih sestavljenih opozoril, ki poleg besedila vključujejo tudi barvne fotografije in naj bi pokrivala 75 odstotkov sprednje in zadnje površine zavojčka cigaret in tobaka za zvijanje. Predvidena je tudi prepoved prodaje tobačnih izdelkov z značilnimi aromami in dodatki, ki ustvarjajo vtis, da je tobačni izdelek manj škodljiv za zdravje.

Evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov Tonio Borg je člane Evropskega parlamenta in evropske ministre za zdravje pozval, naj podprejo predlog nove direktive o tobačnih izdelkih, ter opozoril na pomen prizadevanj za zmanjševanje privlačnosti kajenja in tobačnih izdelkov pri mladih.

Programi odvajanja od kajenja pri nas brezplačni
Nataša Blažko z ministrstva za zdravje je povedala, da je Slovenija močna podpornica nove direktive, saj je pri nas tobak veliko breme, ter pojasnila, da predlog prinaša spremembe na številnih področjih, dodaja pa tudi nova področja, kot je na primer obravnava elektronskih in zeliščnih cigaret. Ministrstvo za zdravje finančno podpira različne programe, ki so namenjeni preprečevanju začetka kajenja med mladimi in opuščanju kajenja v vseh skupinah prebivalstva. Slovenija je tako ena redkih držav, kjer osnovno zdravstvo omogoča brezplačne programe odvajanja od kajenja.