Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) je ocenil, da so razmere postale absurdne in da zdravstveni sistem nedvomno potrebuje reorganizacijo. Število ljudi z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, je preseglo 130.000, kar je več kot šest odstotkov vseh obvezno zavarovanih.

"Storitev moramo torej obvezno plačevati, a je ne dobimo. Kdo bo ljudem povrnil to škodo? In kdo bo prevzel javnofinančno breme, če pride do tožb," je vprašal navzoče predstavnike vlade in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Temu je očital, da še vedno deluje na centralnoplanski način, s čimer v sodobnih razmerah ne more ponuditi zadovoljivih storitev.

Ostrc: Vlada vpliva le na sekundarno raven

Predsednik komisije za nadzor javnih financ Jerner Vrtovec. Foto: DZ/Teja Perko
Predsednik komisije za nadzor javnih financ Jerner Vrtovec. Foto: DZ/Teja Perko

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je poudaril, da lahko vlada vpliva le na sekundarno zdravstveno raven. Lani je v bolnišnice po njegovih besedah vložila 125 milijonov evrov. Sicer se je strinjal, da so spremembe zdravstvenega sistema nujne, pri čemer je kot eno večjih težav izpostavil nepregledno in neenotno zbiranje podatkov. To zelo otežuje organiziranje mreže zdravstvenih dejavnosti, je opozoril.

Težava je tudi v tem, da ima slovensko zdravstvo "nešteto" informacijskih sistemov, ki pa niso povezani med seboj. "Slovensko zdravstvo ni bilo nikoli digitalizirano, temveč le informatizirano," je dejal.

Tatjana Mlakar: Delamo vse, kar je v naši moči

Generalna direktorica ZZZS-ja Tatjana Mlakar je zavrnila očitke o neučinkovitem delovanju zavoda. Ta po njenih besedah dela vse, kar je v njegovi moči, da bi prispeval k omilitvi težav zdravstvenega sistema, a ima omejene pristojnosti in možnosti. Med drugim je pozvala k prečiščenju čakalnih seznamov za zdravstvene storitve in digitalizaciji zdravstvenega sistema.

Sorodna novica V Ljubljani odprli drugo ambulanto za neopredeljene, župan jih napoveduje še pet

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar je opozoril, da so težave zdravstvenega sistema posledica več desetletij neukrepanja, zato ni mogoče pričakovati hitrih celovitih rešitev.

"Pogoj za delovanje trga je presežek ponudbe. Če ga ni, bo trg izmaličen. Posledica takšnega trga je naraščanje cen," je dejal. V združenju menijo, da je treba v takšnih razmerah graditi na skrbnem načrtovanju in racionalni rabi vseh razpoložljivih virov. Javno zdravstvo pa mora biti ločeno od zasebnega, je pozval.

Vrtovec je po seji ocenil, da so od ZZZS-ja namesto pravih odgovorov dobili le "ogromno leporečja". "Če sklepamo iz njihovih odzivov, v zdravstvu sploh nimamo težav," je dejal za Slovensko tiskovno agencijo. Tako poslanci koalicije kot opozicije so po njegovih besedah ocenili, da zdravstveni sistem nedvomno potrebuje reorganizacijo. "Začenši tudi pri zavodu za zdravstveno zavarovanje, da iz planskega monopolnega sistema preidemo v normalen sistem, ki si ga davkoplačevalci zaslužijo," je poudaril.

Opravičilo, da so razmere v zdravstvu takšne že dolgo, po njegovih besedah preprosto ni dopustno. "Na položajih ste zato, da ukrepate," je dodal.

Slovenski bolnik