Ivan Radan, Bojana Žvan. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Radan, Bojana Žvan. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica Slovenije
Zdravniška zbornica Slovenije bo zdaj preučila Radanov primer. Foto: STA

Zdravnik je obtožnico že prejel in bo nanjo lahko tudi podal pisne pripombe. Na podlagi odločitve senata zbornice pa lahko njen predsednik izda kot skrajni ukrep tudi sklep o odvzemu licence.
Poleg disciplinskih ukrepov lahko razsodišče izreče še varstvene ukrepe, in sicer kolegialno priporočilo, opravičilo oškodovancu, povračilo škode oškodovancu, obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje, obvezno zdravljenje odvisnosti od alkohola ali prepovedanih drog, so sporočili z zbornice.

Razrešili tudi Žvanovo. Ta napoveduje, da bo odločitev izpodbijala.
Po opravljenem nadzoru o domnevni evtanaziji na nevrološki kliniki UKCL-ja so razrešili tudi predstojnico kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojano Žvan. Za ta ukrep so se na UKCL-ju odločili, ker "ni bilo zagotovljenega usklajenega delovanja". Do razpisa oziroma največ za eno leto so na njeno mesto imenovali Janjo Pretnar Oblak, so še zapisali v UKC-ju Ljubljana.

Žvanova je že napovedala, da bo pravno izpodbijala razrešitev, saj je po njenem mnenju nezakonita. Zatrjuje, da je odločitev o njenih razrešitvi "v nasprotju z ugotovljenim stanjem". "Moja krivda ni bila dokazana. Lahko bi me razrešili le iz krivdnih razlogov," je dejala.

Žvanova le grešni kozel?
Meni, da želijo vsi akterji njene razrešitve - generalni direktor Simon Vrhunec, strokovni direktor UKC-ja Sergej Hojker in strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek - z njeno zamenjavo "prikriti svojo odgovornost, čeprav iz dokumentacije izhaja, da mi je bil dogodek namerno prikrit več kot sedem dni". "Verjetno so takrat že razmišljali, koga bodo določili za grešnega kozla," trdi Žvanova in dodaja, da so jo razrešili pravi tisti, ki so njenim podrejenim preprečili, da jo obvestijo o sumu evtanazije konec decembra lani.

Zdravnik trdi, da je šlo za provokacijo
Po ugotovitvah izrednega strokovnega nadzora je zdravnik na oddelku za vaskularno nevrologijo UKC Ljubljana Ivan Radan neozdravljivo bolnemu 83-letniku, ki je v UKCL-ju umrl konec lanskega leta, verjetno skrajšal življenje z infuzijo kalijevega klorida.

Vodstvo UKCL-ja je Radana odpustilo, vendar je zdravnik napovedal pritožbo na delovno in socialno sodišče, saj trdi, da bolnik ni dobil infuzije kalija. S pretvarjanjem, da naj bi bolniku dajal kalij, je želel dokazati, da na oddelku med seboj slabo komunicirajo.


Ivan Radan in Bojana Žvan sta med razčiščevanjem dogodkov v UKC-ju Ljubljana zaradi suma evtanzije gostovala na TV Slovenija, kjer sta pojasnila svojo stran.

Radanu grozi odvzem licence
Primer domnevne evtanazije še odmeva
Zdravnik zanika, da bi opravil evtanazijo
Radanu grozi odvzem licence
Primer domnevne evtanazije še odmeva
Zdravnik zanika, da bi opravil evtanazijo