Vodja projekta Matt Brannstrom (v sredini) s svojo ekipo zdravnikov. Foto: EPA
Vodja projekta Matt Brannstrom (v sredini) s svojo ekipo zdravnikov. Foto: EPA
Zdravniki načrtujejo, da bodo v prihodnjih mesecih ženskam, ki so jim presadili maternice, že vstavili prve zarodke. Foto: EPA
Ženskam so presadili maternice njihovih mater ali drugih sorodnic. V prihodnjih mesecih bodo zdravniki ženskam vstavili zarodke, da bi videli, ali jih bodo donosile. Foto: EPA
Če bodo švedski zdravniki uspešni, bo to pomenilo revolucijo v ginekologiji. Foto: EPA

Ženske, ki so vključene v pionirski projekt presajanja maternic, so se bodisi rodile brez maternice bodisi so jim jo odstranili zaradi rakavih bolezni. Večina teh žensk je stara med 30 in 40 let, so sporočili zdravniki, ki preučujejo možnosti, da ženska po presaditvi maternice rodi svoje biološke otroke, poroča Guardian.

Ena izmed 4500 deklic se rodi brez maternice
Prve presaditve so opravili septembra 2012, darovalke pa so bile mame ali druge sorodnice. Vseh devet žensk, ki so jim presadili maternico, zaradi različnih težav ni imelo možnosti, da bi zanosile po naravni poti, vendar pa njihovi jajčniki delujejo normalno in proizvajajo jajčeca. Zdravniki so pred posegom zamrznili nekaj jajčec vsake ženske, da bi jih lahko umetno oplodili.

Presajanje drugih organov, kot so srce, jetra in ledvice, zdravniki uspešno opravljajo že več desetletij, povečuje se tudi število presajenih rok, delov obraza in drugih delov telesa, s katerimi zdravniki izboljšajo kakovost življenja bolnikom, ki so zaradi različnih dejavnikov ostali brez določenega organa ali dela telesa.

Doslej dva neuspešna poskusa
Statistični podatki kažejo, da se ena izmed 4500 deklic rodi brez maternice. Misija švedskih zdravnikov ni prvi poizkus presajanja maternice. To so poskusili že v Turčiji in Savdski Arabiji, vendar pa zanositvi nista bili uspešni. Podobne operacije načrtujejo tudi znanstveniki v Veliki Britaniji in na Madžarskem, a kot poroča Guardian, so Švedi za zdaj najbolj napredovali.

"Gre za novo vrsto operacije," je dejal vodilni strokovnjak, vodja ginekološkega oddelka na univerzi v Göteborgu Mats Brannstrom, ob tem pa dodal, da nimajo na voljo nobenih učbenikov, s katerimi bi si lahko pomagali pri posegu. Prihodnji mesec bo Brannstrom s kolegi izvedel prvo delavnico o presaditvi maternice, ki mu bo sledila objava znanstvenega poročila.

Devet presaditev brez večjih težav
Deveterica žensk, ki so jim presadili maternice, se po njegovih besedah počuti zelo dobro. Večina jih je v šestih tednih po presaditvi dobila menstruacijo, kar je prvi zgodnji znak, da je telo maternico sprejelo in da vsi procesi potekajo normalno. Brez težav sicer ni šlo, ena pacientka je po presaditvi zbolela za vnetjem maternice, pri nekaterih pa se je pojavilo nekaj epizod, povezanih z zavrnitvijo, vendar pa nobena po posegu ni potrebovala intenzivne nege. Prav tako ni imela težav nobena od devetih darovalk, vse so bolnišnico zapustile že nekaj dni po posegu.

Strokovnjaki za plodnost so pozdravili napore zdravnikov, vendar hkrati opozarjajo, da še ni jasno, ali se bodo presaditve maternic končale z rojstvom zdravih otrok.

Kot še piše Guardian, je način, ki so ga uporabili na Švedskem - da so uporabili maternice še živih in zdravih žensk - kontroverzen. Strokovnjaki v Veliki Britaniji, ki se prav tako pripravljajo na začetek presaditev maternic, bodo uporabili maternice umirajočih ali mrtvih, enako so storili tudi v Turčiji. Lani so turški zdravniki sporočili, da je uspela oploditev ženske, ki so ji presadili maternico, vendar se je nosečnost po dveh mesecih končala.

"Mats je naredil nekaj izjemnega in razumemo, zakaj je ubral to pot, vendar smo mi glede takega načina previdni," je dosežek švedskih kolegov komentiral Richard Smith, vodja organizacije Womb Transplant UK, ki zbira 500.000 funtov za pet podobnih operacij, ki jih bodo opravili v Veliki Britaniji. Kot je pojasnil Smith, je presaditev maternice podobna radikalni histerektomiji, vendar pa zahteva večje delovanje okoliških krvnih žil, ki morajo zagotoviti dobro prekrvavljenost. To je tudi razlog, zaradi katerega je poseg tveganje tudi za darovalko.

Največja neznanka ostaja, kako bo sploh potekala nosečnost v primeru presajene maternice. "Glavna skrb, ki se poraja, je, da bo otrok dobil dovolj hrane iz posteljice in da bo pretok krvi dober," je bistvo povzel Smith.

Vse ženske prejemajo tudi zdravila proti zavrnitvi, kot pravi Smith, pa podatki kažejo, da otroci žensk, ki so jim presadili ledvice in so prav tako prejemala ta zdravila, zato niso bile izpostavljene nobenemu dodatnemu zdravstvenemu tveganju.

Pred 14 leti prva presaditev maternice
Prvo presaditev maternice so leta 2000 opravili zdravniki v Savdski Arabiji, vendar so morali zaradi strdka maternico po treh mesecih odstraniti.

Brannstrom je še napovedal, da upajo, da bodo prve zarodke vstavili že v nekaj mesecih. Zdravniki načrtujejo, da bodo po dveh uspešnih nosečnostih ženskam odstranili maternico. Tako jim ne bo treba več jemati zdravil proti zavrnitvi, ki imajo lahko močne stranske učinke, kot so visok krvni pritisk, potenje in diabetes, povečujejo pa tudi možnost za nekatera rakava obolenja.

Rešitev za ženske, ki si želijo biološke otroke
Če bodo presaditve maternice uspešne, bo to pomenilo pomembno alternativo za ženske, ki ne morejo donositi svojih otrok. "Če bi bilo to mogoče, ko sem bila mlajša, potem bi me to brez dvoma zanimalo," je glede presaditve maternice dejala 35-letna Lisa Gime, ki se je rodila brez maternice. Gimejeva na Norveškem vodi društvo žensk, ki so se rodile brez maternice. Sama je dva otroka posvojila, kot pravi, pa je bila za ženske, ki so se rodile brez maternice, doslej edina možnost nadomestna mati, kar pa je v nekaterih državah, tudi na Norveškem in Švedskem, nezakonito.