Vlasta Kovačič Mežek je odstopila s predsedniškega položaja. Foto: BoBo
Vlasta Kovačič Mežek je odstopila s predsedniškega položaja. Foto: BoBo

Za časnik Večer je dejala, da uspešnost institucije terja sodelovanje in zaupanje vodstva in sveta, zato je po njenem prepričanju razmišljanje sveta ustrezno.

Kot je dodala, je ne glede na dokončno odločitev zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc ministrstvu že podala odstopno izjavo z mesta člana sveta zavoda.

Kolar Celarčeva sicer že od prejšnjega tedna razmišlja, da bi bila v danem položaju najboljša rešitev, da bi zamenjali vse predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda. Kot so danes sporočili z ministrstva, je ministrica prepričana, da tudi odnosi v svetu zavoda odražajo dolga leta neurejene razmere v mariborskem UKC-ju.

Vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre pa še uživa zaupanje ministrice, so dodali.

Pismo je bilo kaplja čez rob
Poročali smo, da so iz seje v sejo sveta zavoda razhajanja med vodstvom bolnišnice in nekaterimi člani sveta zavoda, v prvi vrsti Stanislave Naterer in Ljuba Germiča, postajala vedno bolj očitna, vse dokler ni na zadnji seji dokončno počilo.

Natererjeva je namreč prišla na sled pismu, ki ga je vodstvo bolnišnice decembra lani naslovilo na ministrstvo za zdravje. V njem se je ministrici pritožilo nad domnevno prevelikimi zahtevami nekaterih članov sveta zavoda, s čimer naj bi ti celo ovirali delovanje bolnišnice.

Natererjeva je za Večer dejala, da želi vodstvo lastno odgovornost za čedalje slabše razmere v UKC-ju preložiti na svet zavoda. Ob tem je poudarila, da večina zahtev sveta zavoda izhaja iz smernic ministrstva.

Namesto upoštevanja teh smernic in ukrepanja so člani sveta po njenih besedah doživljali prelaganje rešitev. Člani sveta tudi niso vnaprej seznanjeni s posameznimi kritičnimi razmerami v UKC-ju, je dodala. Vse to jasno kaže na to, kdo je v resnici odgovoren za očitke iz pisma in kdo bo odgovoren za usodo UKC Maribor, je izpostavila Natererjeva.