Foto: pexels.com
Foto: pexels.com

Ob tej priložnosti otroci pod okriljem Unicefa odpirajo pogovore o čustvih in vrstnike spodbujajo k iskanju pomoči v stiski.

Sorodna novica Depresija: "Možganom je treba dopovedati, naj se zbudijo."
Sorodna novica Pri otrocih in mladostnikih se depresija lahko kaže nekoliko drugače kot pri odraslih

Leta 1959 je na današnji dan generalna skupščina ZN-a sprejela Deklaracijo o otrokovih pravicah, natanko 30 let pozneje je sprejela še Konvencijo o otrokovih pravicah.

Kot poudarjajo pri Skladu ZN-a za otroke (Unicef), je to najpomembnejši dokument za otroke, zaradi katerega danes milijoni otrok živijo bolje. Kljub temu pa številni izzivi ostajajo, so ob letošnjem svetovnem dnevu otroka zapisali pri Unicefu.

Tudi pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ocenjujejo, da izzivov za izboljšanje položaja otrok v družbi ne manjka. "Vzpostaviti je treba varuha otrokovih pravic, sprejeti nacionalno strategijo za participacijo otrok, ustaviti prisilne poroke romskih deklic, urediti preživninski sistem, vzpostaviti sistemske oblike nastanitve in obravnave otrok brez spremstva ter sprejeti smernice za zaslišanje otrok v vseh postopkih pred državnimi organi; otroci bi morali postati samostojni nosilci zdravstvenega zavarovanja," je poudarila predsednica ZPMS-a Darja Groznik.

Sorodna novica Anksiozne motnje: Kdor beži pred tesnobo, bo tekla za njim
Sorodna novica Peter Janjušević: "Starši naj otroka opogumljajo, da se sooča s svojimi strahovi"

Da skrb za otroke ni zadostna, meni tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Dokler ne bomo zagotovili dostojnega življenja prav vsakemu otroku in dokler bodo na določenih področjih še vedno očitne kršitve njihovih pravic, ne moremo biti zadovoljni, je poudaril Svetina. Pogreša jasno strategijo s hitrimi in učinkovitimi sistemskimi ukrepi.

"Otroci so ranljiva skupina, ki mora poleg splošnih človekovih pravic uživati tudi posebno zaščito. Za to smo odgovorni odrasli, ki pa žal dostikrat v svoji skrbi zatajimo," pa je ogledalo nastavila direktorica Amnesty International Slovenija Nataša Posel.

Ob svetovnem dnevu otrok pri nas v teh dneh otroci pod okriljem Unicefa za en dan prevzemajo DZ in nekatera ministrstva. S tem opozarjajo, da je tema duševnega zdravja del vseh nas, del vseh resorjev in kot taka potrebuje pozornost vseh deležnikov.