Svetovni dan vida zaznamujemo vsak drugi četrtek v oktobru, mednarodni dan bele palice pa 15. oktobra. Foto: Wikipedia
Svetovni dan vida zaznamujemo vsak drugi četrtek v oktobru, mednarodni dan bele palice pa 15. oktobra. Foto: Wikipedia

Po mnenju Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije bi bila velika škoda, če bi dodatek za pomoč in postrežbo slepim in slabovidnim po pokojninskem zakonu ukinili in pravico do dodatka za pomoč poenotili za vse, ki ga potrebujejo, v zakonu o dolgotrajni oskrbi.

Sistemske pomanjkljivosti, ki otežujejo življenje

Spomnili so še na vrsto drugih odprtih vprašanj, ki jih omenja tudi deklaracija slepih in slabovidnih iz septembra. Tako še ni urejen popoln dostop do programov Televizije Slovenija. Sklicevanje na avtorske in sorodne pravice ne more predstavljati pravne ali tehnične ovire, so prepričani.

Zavzemajo se za dostopnost do spletišč in mobilnih aplikacij, blago in storitve pa morajo biti po njihovih navedbah označeni tako, da bodo slepi in slabovidni lahko prebrali oznake.

Prav tako se še ne uresničujejo sistemske rešitve, po katerih bi bilo prilagajanja knjižnih izdaj za Knjižnico slepih in slabovidnih Minke Skaberne več. Financiranje pri prilagajanju učbenikov za osnovno šolanje slepih in slabovidnih otrok pa bi moralo biti po njihovi presoji urejeno sistemsko. Ne nazadnje pogrešajo izvajanje celovite rehabilitacije.

"Rad imej svoje oči"

Po neuradnih podatkih zveze ima v Sloveniji večje okvare vida kar od 30.000 do 40.000 ljudi, hude okvare pa med 8000 in 10.000. Svetovni dan vida letos poteka pod geslom Rad imej svoje oči. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poudarja, da se težave z vidom pojavljajo v vseh starostih, pogostejše pa so po 50. letu. Težave z vidom ali celo slepota pomembno vplivajo na vse vidike življenja.