Glažar v pisni odstopni izjavi razlogov za odstop ni navedel. Foto: BoBo
Glažar v pisni odstopni izjavi razlogov za odstop ni navedel. Foto: BoBo
false
Glažarjev odstop sledi kritikam v javnosti, tudi iz političnih vrst, potem ko je svet UKC-ja Ljubljana v torek odločil, da ne bo odločal o odgovornosti vodstva kliničnega centra za stanje na programu otroške kardiologije. Foto: BoBo
Odstopil vodja sveta UKC Ljubljana Glažar

Po njenih besedah Glažar v pisni odstopni izjavi razlogov za odstop ni navedel. "Verjetno ima vsak pravico, da odstopi z določenega mesta," je v izjavi novinarjem dejala Kolar Celarčeva.

Na UKC-ju Ljubljana pa so pojasnili, da je kot razlog navedel, da so posamezni člani vlade neupravičeno diskreditirali delo sveta UKC-ja in posegali v avtonomnost njegovih odločitev.

Na vprašanje, ali se ji zdi odstop utemeljen, je ministrica ponovila svoje prepričanje, da vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ni ustrezno ukrepalo in ni dovolj storilo za odpravo oz. normalizacijo nepravilnosti na otroški kardiologiji. "Zlepa ne spreminjam mnenja, ker ga prej vsebinsko ocenim in pretehtam," je dodala ministrica.

To, da je vodstvo UKC-ja kljub temu ostalo na položaju, saj svet zavoda o njegovi odgovornosti ni odločal, pa je ministrica pospremila z ugotovitvijo, da imamo "žal v Sloveniji zakon o zavodih iz leta 1991, po katerem je svet zavoda tisti, ki imenuje in razrešuje vodstva". Pristojnost ministra je le v tem, da soglasje k imenovanju podeli ali pa ne, je spomnila Kolar Celarčeva in dodala, da bo treba spremeniti zakon o zavodih ali pa za javno zdravstvo sprejeti poseben zakon.

Vlada bo morala imenovati novega člana sveta zavoda kot predstavnika ustanovitelja, je še dodala.

Na vprašanje odgovornosti drugih članov sveta zavoda, ki so predstavniki ustanovitelja, ni odgovorila konkretno. Napovedala pa je, da bo postopke peljala dalje, se sešla z drugimi člani sveta in v imenu ustanovitelja našla kompetentnega novega člana sveta ljubljanskega kliničnega centra.

Prah je dvignilo stanje na otroški kardiologiji
Glažarjev odstop sledi kritikam v javnosti, tudi iz političnih vrst, potem ko je svet UKC-ja Ljubljana v torek odločil, da ne bo odločal o odgovornosti vodstva Kliničnega centra za stanje na programu otroške kardiologije.

Glažar je v torek po seji sveta dejal, da je strokovni svet kliničnega centra podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer, zato so ugotovili, da se program otroške kardiologije pravilno strokovno izvaja.

Škode kliničnemu centru zaradi izjav vodstva v javnosti o napačnih diagnozah otrok pa niso mogli dokazati, zato ne morejo odločati o razrešitvi. Se pa svet kliničnega centra strinja, da komuniciranje v tej zgodbi večkrat ni bilo ustrezno, kritike pa da so letele predvsem na Pfeiferjevo.

Koalicijska partnerja s prstom kažeta na ministrico
V DeSUS-u in SD-ju pa tudi danes ministrici ne prizanašajo in izpostavljajo njeno soodgovornost oz. soodgovornost ministrstva za sedanje razmere na otroški kardiologiji. Ključna težava po njihovem mnenju ostaja.

Po mnenju poslanca DeSUS-a in nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja je bil Glažar verjetno postavljen pred zid oz. mu verjetno "glede na to, da je na ministrstvu podrejen ministrici, kaj veliko drugega ni ostalo". Glažar tako po Gantarjevem mnenju z odstopom rešuje Kolar Celarčevo, ki da nosi svoj del odgovornosti za to, da se stanje na otroški kardiologiji ni popravilo.

Spomnil je namreč, da se težave vlečejo že vrsto let in je bila ministrica z razmerami na otroški kardiologiji seznanjena že nekaj časa, saj je bilo poročilo nadzora jasno.

Po mnenju vodje poslancev SD-ja Matjaža Hana je Glažar z odstopom ravnal edino prav in bi to lahko naredil bistveno prej. A Han ugotavlja, da s tem ključne težave v UKC-ju Ljubljana niso rešene in da so vsi soodgovorni za razmere. S prelaganjem odločitve in ugotavljanjem, kdo je kriv in kdo ne, po njegovem prepričanju spodkopavajo javno zdravstvo.

Vodja poslancev SD-ja je še izrazil prepričanje, da Glažar in ministrica dejansko ščitita vodstvo UKC-ja Ljubljana, ki dela slabo. Vse skupaj je signal, da bi moral generalni direktor zavoda odstopiti, je še prepričan.

Odstopil vodja sveta UKC Ljubljana Glažar