Koroška urgenca sodi v sklop projektov, kjer bodo nujno zdravstveno oskrbo zagotavljale bolnišnice in ne več zdravstveni domovi. Foto: MMC RTV SLO
Koroška urgenca sodi v sklop projektov, kjer bodo nujno zdravstveno oskrbo zagotavljale bolnišnice in ne več zdravstveni domovi. Foto: MMC RTV SLO
Enotna urgenca na Koroškem

Sporazum o skupnem urgentnem centru sta v navzočnosti ministra za zdravje Dorjana Marušiča podpisala direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre in direktor Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Ervin Pečnik. Podpisnik sporazuma je tudi direktor Zdravstvenega doma Dravograd Franc Heber.

Minister je ob odprtju dejal, da je Koroška vodilna po številu pilotnih projektov v zdravstvenem sistemu. Namen teh projektov, med katere spada tudi zagon skupne urgentne službe - četrte v Sloveniji po Ljubljani, Mariboru in Obali - je doseči še bolj kakovostno, hitrejšo in varnejšo obravnavo bolnikov. V projekt je skupaj vključenih deset mest.

Dežurna služba sodi v bolnišnice
Minister je spomnil, da področna zakonodaja že od leta 1992 predvideva, da se dežurna služba izvaja v bolnišnicah, zunaj bolnišnic pa le takrat, ko to ni mogoče, zato bodo tovrstnemu povezovanju morale slediti tudi druge slovenske bolnišnice.

Direktor slovenjgraškega zdravstvenega doma Pečnik meni, da so krajani z območja Dravograda, Slovenj Gradca in Mislinje o delovanju skupne urgence dobro obveščeni, pa tudi oznake ob prihodu v bolnišnico so ustrezne. Povedal je, da so zaposleni projekt sprejeli z mešanimi občutki, a prepričan je, da bodo na ta način zvišali raven svojega dela in postali dostopnejši bolnikom.

Lavre pa je med drugim povedal, da bodo zdravniki na primarni ravni razbremenjeni, saj bodo imeli možnost konzultacije ter slikovne in laboratorijske diagnostike 24 ur na dan.

Enotna urgenca na Koroškem