Tuji kirurgi bodo še naprej asistirali in izobraževali domače na področju otroške srčne kirurgije. Foto: BoBo
Tuji kirurgi bodo še naprej asistirali in izobraževali domače na področju otroške srčne kirurgije. Foto: BoBo
Mishaly
Izraelski zdravnik Mishaly je svetovno priznani strokovnjak na področju otroške srčne kirurgije, javnost pa je razburil njegov honorar, poleg tega pa ni imel slovenske licence. Foto: MMC RTV SLO

Pristojni bodo ob tem imenovali koordinatorja oz. vodjo programa, saj prav področje koordinacije do zdaj ni bilo ustrezno urejeno. Pri kirurškem zdravljenju otrok s srčnimi napakami gre namreč za sodelovanje treh strok, katerih delovanje je nujno koordinirati. Kdo bo koordinator, na UKC-ju še ne želijo povedati, a je strokovna direktorica ljubljanskega UKC-ja Brigita Drnovšek Olup dejala, bo treba najti nekoga, ki bi bil starejši, ki ga bodo spoštovali iz vseh treh vpletenih strok in jih bo znal tudi umiriti.

Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je sešel z vodstvom UKC-ja in vodstvom omenjenega oddelka, je prepričan, da lahko UKC projekt otroške srčne kirurgije izvaja varno in da so otroci v dobrih rokah. "Glede medsebojnega sodelovanja bo treba vložiti napore. Menim pa, da bo to delo moralo potekati znotraj kliničnega centra," je dejal Gantar v izjavi za javnost po srečanju.

Rezultati so primerljivi z evropskimi
Program srčne kirurgije v UKC-ju Ljubljana je glede na podatke o uspešnosti zdravljenja sicer primerljiv z drugimi evropskimi centri, je dejala Drnovšek Olupova. Težave so nastale predvsem zato, ker izraelski kirurg David Mishaly, ki kot tuji kirurg sodeluje pri operacijah, v Sloveniji operira le enkrat mesečno in ker takrat operirajo več otrok, to predstavlja težavo za pooperativno intenzivno terapijo.

UKC sicer skuša navezati stike s kakšnim centrom v Evropi, ki bi bil bližje in tudi dostopnejši, s katerim bi hkrati sodelovali tudi v smislu izobraževanja zdravnikov, ne le zdravljenja otrok v tujini. Takšni pogovori že potekajo z bolnišnico v Münchnu.

Izobraževanje domačih kirurgov
Sodelovanje bi bilo urejeno tako, da bi večino otrok operirali v UKC-ju Ljubljana ob asistenci in pomoči tujega kirurga, dokler naši kirurgi ne bi bili v celoti izobraženi. Tuji kirurgi bi prihajali v Ljubljano bolj redno, ne le enkrat mesečno, s čimer bi tudi razbremenili intenzivno terapijo. Ocene, kdaj bodo domači kirurgi opravljali večino operacij sami, so sicer različne. Mishaly naj bi po besedah Drnovšek Olupove ocenil, da bodo domači kirurgi samostojno lahko operirali v roku dveh ali treh let.

Tiste otroke, ki imajo zelo redke in težke prirojene napake na srcu, pa bodo v vsakem primeru morali operirati v tujini, saj naši kirurgi glede na redkost takšnih posegov, ne morejo popolnoma obvladati takšnih operacij, je še dejala.

Pogodba z Mishalyjem se izteče sredi jeseni. Če se bo UKC-ju do takrat uspelo za sodelovanje dogovoriti z münchensko bolnišnico, z izraelskim zdravnikom več ne bodo sodelovali, je dodala.

Težava programa srčne kirurgije otrok v UKC-ju Ljubljana sicer sega v leto 2007, ko je iz kliničnega centra odšel Vladimir Sojak, s čimer so v bolnišnici ostali brez srčnega kirurga za otroke. Zato so se z izraelskim zdravnikom Mishalyjem dogovorili za sodelovanje. Po dogovoru bi Mishaly operiral otroke in hkrati pri nas usposabljal mlade otroške srčne kirurge.

Javnost razburila višina honorarja
Lani je javnost sicer razburila informacija o višini honorarja Mishalyja, poleg tega je sicer svetovno priznani kirurg takrat operiral brez slovenske licence. Pred kratkim pa je v javnost prišlo tudi poročilo notranje revizije, ki je pokazalo na več sistemskih slabosti v programu.

Minister Gantar je posebej izpostavil tudi potrebo zagotavljanja dovolj domačih zdravnikov za program otroške srčne kirurgije, saj je "to področje danes podhranjeno". Opozoril je še, da je program težko izvajati "na osnovi enega človeka, saj se to na dolgi rok ne izide".